Στέφανος Φωτιάδης: «Ο Δήμαρχος Π.Αγγελίδης υπεύθυνος για τη κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Σερρών»

Εμμονές που προκάλεσαν βλάβες, σήμερα φαίνονται καθαρά. Ψέματα και προσωπικές επιθέσεις δεν καλύπτουν τις ευθύνες.

Στέφανος Φωτιάδης: «Ο Δήμαρχος Π.Αγγελίδης υπεύθυνος για τη κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Σερρών»

Συνέντευξη τύπου έδωσε το πρωί της Δευτέρας (13/6) ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών Στέφανος Φωτιάδης με θέμα την ΔΕΥΑ Σερρών  και την τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Εταιρείας Ύδρευσης, καθώς και την οικονομική δεινότητα στην οποία έχει περιπέσει η εταιρία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας (όπως υποστηρίζει ο κ.Φωτιάδης) των λαθεμένων επιλογών της Δημοτικής αρχής του Πέτρου Αγγελίδη.

Όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική πορεία ανάπτυξης»-Στέφανος Φωτιάδης:

Η Παράταξή μας μετά τη συλλογή των απαραίτητων επίσημων στοιχείων που έλαβε από την ΔΕΥΑΣ. Την αναζήτηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Καθώς και συγκριτικά στοιχεία άλλων ΔΕΥΑ. Μετά δε τα τελευταία γεγονότα έντασης μεταξύ Διοίκησης της επιχείρησης και καταναλωτών – δημοτών για την (επιβεβλημένη – αναγκαία) τοποθέτηση υδρομέτρων, προς αποκατάσταση της αλήθειας, τη σωστή πληροφόρηση, αλλά και τον έλεγχο που θεσμικά ασκούμε, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω θέματα:

 1. H  γενική οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης είναι πάρα πολύ άσχημη.
 2. Δεν υπάρχουν μελέτες τοπικού κόστους – λειτουργίας για άσκηση δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής, παρά μόνο μία του 2015.
 • Έγιναν λανθασμένες επιλογές στη Διοίκηση διαχρονικά, κάτω από την αφόρητη πίεση από τον ίδιο τον κ. Αγγελίδη όπως:
 • Η ανακαίνιση του κτιρίου και η εγκατάλειψη του ακριβού ιδιόκτητου οικοπέδου επί της οδού Μεραρχίας
 • H εξακολούθηση τοποθέτησης φίλτρων πανάκριβων στο Δ.Δ. Μητρουσίου χωρίς να λύνεται το τοπικό πρόβλημα υδροδότησης.
 • Η ανύπαρκτη συνεργασία ΔΕΥΑΣ – Δήμου (Τεχνικές Υπηρεσίες) στην ωρίμανση των προς ένταξη έργων.
 • Η αλλοπρόσαλλη τιμολογιακή πολιτική (ψηφοθηρική).
 • Η μη έγκαιρη διεκδίκηση οικονομικών οφειλών προς τη ΔΕΥΑΣ (π.χ. παλιές οφειλές, το πρόστιμο των 7.500 ευρώ που πληρώσαμε όλοι και όχι ο μόνος υπεύθυνος- ενεργών-εκτός υπηρεσίας-Πρόεδρός της.
 • Η ευκολία ανάθεσης μελετών, εκτός υπηρεσίας, χωρίς επικαιρότητα και βέβαια η προμήθεια υλικών που κοστίζουν πολλά και μένουν στοκ πολλές φορές..
ΔΕΥΑΣ-Το νεο κτίριο του οποίου η ανακαίνιση και εξοπλισμός, σύμφωνα με τον Στ.Φωτιάδη, κτιρίου κόστισε πάνω από 2.500.000 ευρώ
Στο κτίριο που μετακόμισε η ΔΕΥΑΣ

Για όλα τα παραπάνω, η παράταξή μας με προτάσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, έγκαιρα επεσήμανε και διέγνωσε τους κινδύνους, τους οποίους σήμερα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΣ.

Ειδικότερα και αναλυτικότερα:

 1.       Η Παράταξη Αγγελίδη κατόρθωσε με τις επιλογές της να την καταντήσει ελλειμματική σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά από αλληλογραφίας μας. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα χρήσης έχουν ως εξής:
 • α)     2012      + 266.657,87 ευρώ
 • β)     2013        + 89.669,85 ευρώ
 • γ)     2014       – 725.482,05 ευρώ
 • δ)     2015       – 800.000,00 ευρώ (περίπου).

Σήμερα αναζητούνται ευρώ επειγόντως από οπουδήποτε.

 1.      H Παράταξη Αγγελίδη χρησιμοποίησε τη ρητορική πίεση ότι «ο νόμος (ποιος είναι;) υποχρεώνει για τοποθέτηση υδρομέτρων παντού. Αλλιώς υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Όλοι πρέπει να πληρώνουν οριζόντια με την ίδια τιμολογιακή επιλογή, δεν γίνεται αλλιώς». Εμείς προτείναμε έγκαιρα και σήμερα υπενθυμίζουμε την πρότασή μας από την προεκλογική περίοδο. Τοπικά ανταποδοτικά τιμολόγια με γνήσια συναξιολόγηση στοιχείων. Η αξιοποίηση του άφθονου ρέοντος νερού σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας, αλλά και σε γειτονικά, πρέπει να προκύψει ως στοιχείο τοπικής ανάπτυξης (στην κτηνοτροφία, στη γεωργία, στην οικοτεχνία κλπ) και όχι να χάνεται ανεκμετάλλευτο π.χ. Βροντού, Ορεινή, Ξηρότοπος, Ελαιώνας, Μετόχι, Αη Γιάννης, Επτάμυλοι και αλλού.  Όχι στην κατασκευή ατεκμηρίωτων επιχειρημάτων για παραπλάνηση.

Για παράδειγμα:

 • Η ανάγκη δήθεν επικαιροποίησης της απόφασης για την τοποθέτηση υδρομέτρων από το 2000 γιατί δεν εφαρμόστηκε τότε. Γιατί σήμερα;
 • Τοποθέτηση υδρομέτρων χωρίς ανταποδοτικές τοπικές μελέτες στα Δημοτικά Διαμερίσματα, νόμιμα δεν γίνεται.
 • To ΔΣ της ΔΕΥΑΣ μπορεί να αποφασίσει για την τοποθέτηση – με βάση τον ιδρυτικό νόμο ΔΕΥΑ και τον κανονισμό λειτουργίας της. Αλλά και με την εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες. Πάντα βέβαια με την τήρηση της τοπικής ανταποδοτικότητας για την διάθεση του αγαθού και με την αναγκαία πρόβλεψη ύπαρξης της ίδιας της ΔΕΥΑΣ. (Ν. 1069/1980 άρθρο 26).

III. α Ÿ    H Παράταξη Αγγελίδη με την ανακαίνιση του κτιρίου του «πρώην Ορφανοτροφείου», όπου στεγάζεται σήμερα η ΔΕΥΑΣ και ο ΟΠΑΚΠΑ, χρησιμοποίησε πόρους από την ύδρευση -αποχέτευση, ξένους σε μεγάλο μέρος τους, για το σκοπό που εισπράχθηκαν. Σαφής παράβαση!!! Οι διασταλτικές ερμηνείες δεν στέκουν, αλλά προκαλούν!!!

 • Έκανε δάνειο.
 • Εγκατέλειψε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ με το επιχείρημα: «Δεν θα πληρώσει ο Σερραίος δημότης ούτε ένα ευρώ. Δεν θα επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΣ». Η ανακαίνιση και εξοπλισμός κτιρίου κόστισε πάνω από 2.500.000 ευρώ (Διαύγεια).
 • Κόστος λειτουργίας του κτιρίου (3.500 τμ,  3.500 ευρώ τον μήνα), για τη μισή ΔΕΥΑΣ και για τη στέγαση 50 εργαζομένων της διοίκησης.

⠟     Προβληματική υδροδότηση Δ.Δ. Μητρουσίου όπου τα τελευταία χρόνια έγινε κατασπατάληση 1.500.000 ευρώ  και πλέον.

 • Η παραχώρηση για χρήση, της γης έξω από το Εθνικό Στάδιο της ΕΒΖ, με εγνωσμένο υπόγειο απόθεμα νερού, είναι για μας ευθεία παράβαση καθήκοντος, σε συνδυασμό με την εμμονή στην συνέχιση τοποθέτησης φίλτρων.

㠟      Διάθεση 600.00 ευρώ (300.000 + 300.000 ευρώ) περίπου στις αστικές μελέτες ανάπλασης από τη ΔΕΥΑΣ που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις ως υπο έργα.

δ Ÿ     Πρώτα προεκλογικές μειώσεις και μετά αυξήσεις οριζόντιες. Ντροπή!!!!  Πρόκληση στη νοημοσύνη των Σερραίων.

ε Ÿ      Παρακράτηση του προστίμου «ΣΕΠΕ» των 7.500 ευρώ από τα χρήματα των Σερραίων καταναλωτών. Κύριε Διευθυντή και Δ.Σ. γιατί;

στ Ÿ     Μείωση του κόστους λειτουργίας παντού!! Και στις «αλόγιστες δαπάνες» όπως – στις δωρεές – στις εκδόσεις εντύπων κατά περίπτωση – στις προμήθειες υλικών – στις μελέτες έξω της υπηρεσίας κλπ.

Η παράταξή μας καθώς και το σύνολο της αντιπολίτευσης, ελέγχει όπως οφείλει την διοίκηση στο σύνολό της, με βάσει τους νόμους και το γενικό συμφέρον των δημοτών. Ενέργειες αιφνίδιες από πλευράς διοίκησης με επιθετικό ύφος, δεν πρέπει να υπάρχουν. Εμμονές που προκάλεσαν βλάβες, σήμερα φαίνονται καθαρά. Ψέματα και προσωπικές επιθέσεις δεν καλύπτουν τις ευθύνες.

Εμείς θα παρακολουθούμε στενά και θα παρεμβαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Οι δημότες να το ξέρουν!!!! Θέλουμε να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν καθώς και προτάσεις για λύσεις.