ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Τα Κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Κοινωνία

2014-Φωτιάδης-01Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας όσο αφορά τη σχέση των κομμάτων με τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, τα χρίσματα και τις στηρίξεις, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά την αντίληψή μου και τη θέση της Δυναμικής Πορείας Ανάπτυξης.
        Πολιτική είναι εκείνη η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπου ο πολίτης (πόλις…) επιδιώκει σαν κοινωνική ενότητα (πολιτεία) να αντιμετωπίσει οργανωμένα τα προβλήματα, για να γίνεται η ζωή των πολιτών καλύτερη, ”…ως βέλτιστος ο βίος”, κατά τον Αριστοτέλη.
                Γι’ αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων, με φάρο Δημοκρατίας και Ελευθερίας την Ελλάδα, την πατρίδα μας, η σωστή πολιτική οργάνωση των κοινωνιών, η δημοκρατική λειτουργία με αντιπαρατιθέμενες απόψεις και ομάδες ιδεών που πίστευαν οι πολίτες, εγέννησε τις πολιτικές παρατάξεις.
       Μέσα από διάλογο, αντίλογο και σύνθεση αντιθέσεων, λειτούργησε η δημοκρατία και υπήρξε θαυμαστή πρόοδος σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
   Αυτή η πρόοδος υπήρξε γιατί το Δημοκρατικό πολίτευμα απελευθερώνει, ενεργοποιεί και αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό μιας κοινωνίας.
                Στη χώρα μας, εδώ και καιρό οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να είναι κυψέλες ζύμωσης και παραγωγής ιδεών, για την καλύτερη λειτουργία της πολιτικής και για όφελος της κοινωνίας, πλην εξαιρέσεων, μετατράπηκαν σε μηχανισμούς εξουσίας οικογενειακού ή προσωπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη διαχείριση και τη νομή της εξουσίας. Αυτό εγέννησε παθογένειες που καταστρατηγούν το βασικό σκοπό της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτικής οργάνωσης, εγέννησε το πελατειακό σύστημα και κατ’ επέκταση τη διαφθορά και την καχεξία της κοινωνίας.
                Η κατάσταση αυτή σε πολλές περιπτώσεις επηρέασε και στρέβλωσε και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι το πρωταρχικό κύτταρο της Δημοκρατίας.
         Η κομματικοποίηση έγινε η ομπρέλα για να παίξουν τον προσωπικό ρόλο και να υπηρετήσουν την αρχομανία τους πολιτικά στελέχη των τοπικών κοινωνιών, που με σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και ιδιαίτερα των ίδιων των κομμάτων δε θα είχαν καμία ελπίδα.
                Εμείς ως Δημοκρατική Δημοτική Παράταξη – Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης – αλλά και εγώ προσωπικά,  πιστεύουμε στην ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό στις βασικές μας θέσεις αλλά και στην πράξη , κύριος στόχος μας είναι η ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της Σερραϊκής κοινωνίας.

«Μόνη μας πολιτική δέσμευση η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας και η καλυτέρευση της ζωής των συνδημοτών μας.»

  Με την λειτουργία όλων των θεσμοθετημένων οργάνων (π.χ. τοπικά συμβούλια) σε συνεχή διαβούλευση με όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλους τους συμπολίτες μας, επιδιώκουμε χωρίς ετικέτες, προτιμήσεις και αποκλεισμούς, να υλοποιήσουμε το βασικό σκοπό της δημοκρατικής λειτουργίας, δηλαδή να αντιμετωπιστούν πιο σωστά τα προβλήματα του τόπου μας και να γίνει η ζωή των συνδημοτών μας όσο το δυνατόν καλύτερη.
                Γι’ αυτό, οι συνδημότες μας που στελέχωσαν την παράταξή  και το νικηφόρο ψηφοδέλτιό μας, προέρχονται από όλα τα ιδεολογικά ρεύματα της Σερραϊκής κοινωνίας.
      Με σεβασμό στην πολιτική ιδεολογία του καθενός, έχουμε μια θαυμαστή ενότητα, με μόνη συγκολλητική ουσία την βασική Αριστοτελική αρχή της πολιτικής λειτουργίας : την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας και την πρόοδο και ευημερία των συνδημοτών μας.
                Όσα κομματικά στελέχη, σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο, επιχειρούν να προβάλουν την επιτυχία μας την πρώτη Κυριακή για να αποκομίσουν προσωπικά ή κομματικά οφέλη δείχνουν τα δικά τους  αδιέξοδα και τη χαμηλή πολιτική τους αντίληψη.
        Εμείς με συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, λειτουργούμε και θα λειτουργούμε, όπως το είπα πολλές φορές, με όλη την τοπική κοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό της και για όλη την τοπική κοινωνία και τους συνδημότες της.
                Αυτή είναι η μόνη Πολιτική – Δημοκρατική Δέσμευση και το μόνο Πολιτικό Χρώμα.
                Φιλοδοξούμε,  να λειτουργήσουμε  σαν μια πλήρης ορχήστρα που παράγει τον υπέροχο ήχο της Προόδου και Ευημερίας, με συντονιστή και μαέστρο τη Δημοτική Αρχή και τα αρμόδια Δημοτικά όργανα.
Στέφανος  Φωτιάδης