Στέφανος Φωτιάδης: Τα πρώτα βήματα- βασικές θέσεις

Δημαρχείο-Σερρών-φωτιαδηςΔημαρχείο-Σερρών-φωτιαδηςφωτιάδης-2014ΑΡΘΡΟ του Στέφανου Φωτιάδη
υποψηφίου Δημάρχου Σερρών

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου 2014, ήταν τιμητικό για μας και ελπιδοφόρο για την ουσιαστική αναβάθμιση των λειτουργιών του Δήμου μας και την πρόοδο της Σερραϊκής κοινωνίας.

Με πλήρη συνείδηση των μεγάλων ευθυνών μας απέναντι σε όλους τους συνδημότες μας, επισημαίνουμε σήμερα τις βασικές θέσεις του προγράμματός μας και τα πρώτα βήματα της νέας μας Δημοτικής αρχής.

Σκοπός μας η θεμελίωση, εξαρχής, βασικών αρχών με σκοπό τη συγκροτημένη πορεία του Δήμου μας και την απόδοση έργου προς όφελος των δημοτών μας.

Πρώτο μας μέλημα, λοιπόν, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμοθετημένων δομών του Δήμου μας.

Θα λειτουργήσουν ουσιαστικά όλα τα τοπικά συμβούλια, ώστε να πάψουν ο υδροκεφαλισμός και ο συγκεντρωτισμός.

Θα συστήσουμε επιπλέον, επιτροπές διαβούλευσης και λειτουργικών δραστηριοτήτων με όλους τους φορείς του Δήμου μας (Επιμελητήρια, επιχειρηματικός κόσμος, παραγωγικοί φορείς, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανένταχτοι πολίτες), ώστε να έχει λόγο και να ενεργοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της κοινωνίας μας.

Αυτό αποτελεί κύριο και ουσιαστικό γνώρισμα της δημοκρατίας και βασικός παράγων προόδου.

Βασικό εργαλείο γι’ αυτό, πλην της συμμετοχής των πολιτών, είναι η καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θεωρείται οξυγόνο της δημοκρατίας, διότι αποτρέπει βασικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη αποτελεσματικότητας, η έλλειψη στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και η αποξένωση του πολίτη από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών γίνονται ολοένα και περισσότερο προσιτές στο σύνολο του πληθυσμού και κάνουν εφικτή την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Στο πρώτο εξάμηνο της Δημαρχιακής μας θητείας θα εκπονήσουμε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, για όλους τους τομείς των δημοτικών πολιτικών, με σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση. Θα το θέσουμε σε διαβούλευση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους φορείς της κοινωνίας μας.

Θα είναι ένα σχέδιο με άμεσους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, τουλάχιστον εικοσαετίας. Να έχουμε επιτέλους έναν καταστατικό χάρτη Ανάπτυξης κοινής αποδοχής και να πάψει το ράβε- ξήλωνε και οι αυτοσχεδιασμοί των κατά καιρούς συγκεντρωτικών δημοτικών αρχόντων. Θα επιδιώξουμε την καθολική αποδοχή αυτού του Καταστατικού Αναπτυξιακού χάρτη, ακόμη και με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο κάθε πολίτης να εκφράσει τη βούληση για μια τέτοια, σχεδιασμένη επιστημονικά πορεία.

Ακόμη,

-θα ολοκληρώσουμε τα δημοτικά έργα που είναι εν εξελίξει, διορθώνοντας τυχόν παθογένειες ή αδυναμίες,

-θα αποπερατώσουμε ημιτελή έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως το Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας, το Κλειστό Γυμναστήριο- Εκθετήριο στον Άη Γιάννη κ.α.,

-κύριο μέλημά μας, η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλής αποκατάσταση του αυτοκινητοδρομίου, συγκριτικό πλεονέκτημα και σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, που δυστυχώς υποβαθμίστηκε σοβαρά με τις πρόσφατες αστοχίες και τους λανθασμένους χειρισμούς,

-θα λειτουργήσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά το θεσμό του Παραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, έτσι ώστε και ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση σε έναν θεσμό και ένα καταξιωμένο πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, έναν ανένταχτο πολίτη που θα μεταφέρει το πρόβλημα στα αρμόδια δημοτικά όργανα, ώστε η Δημοτική Αρχή να δέχεται και να επιχειρεί να βρει λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα,

-θα ενισχύσουμε σημαντικά τους πετυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς και θα καθιερώσουμε νέους, όπως τη Δημοτική Σχολή Κλασσικών Γραμμάτων και Τεχνών του Ελληνικού και Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Με όλες αυτές τις γενικές κατευθύνσεις και αρχές και την έμπρακτη υλοποίησή τους, στοχεύουμε να γίνει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Σερραϊκής κοινωνίας, σαν μια ορχήστρα που παράγει τον ήχο της ευημερίας και της προόδου, με μαέστρο και συντονιστή το Δήμαρχο και όλα τα όργανα λειτουργίας του Δήμου.