Στέφανος Φωτιάδης: «Θρασύτατη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ που κάνει κινήσεις πανικού»

Αυτό που μας κάνει ειλικρινά να αναρωτιόμαστε είναι αν αυτή η ανεξήγητη επιμονή της δημοτικής αρχής να χρεώσει το έργο στους δημότες και να το χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο, οφείλεται σε άγνοια ή σε ανικανότητα.
Αυτό που μας κάνει ειλικρινά να αναρωτιόμαστε είναι αν αυτή η ανεξήγητη επιμονή της δημοτικής αρχής να χρεώσει το έργο στους δημότες και να το χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο, οφείλεται σε άγνοια ή σε ανικανότητα.

Εξακολουθεί να προκαλεί και να παραπλανεί τους δημότες η δημοτική αρχή για το θέμα της χρηματοδότησης του αποχετευτικού δικτύου Μητρουσίου και Σκουτάρεως, σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σερρών Στέφανο Φωτιάδη.

«Σε μία προφανή κίνηση πανικού, η ΔΕΥΑΣ εξέδωσε μία θρασύτατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για δήθεν δικαίωσή της και βάζοντας στο στόχαστρο την παράταξή μας, η οποία σημειωτέον εξ αρχής είχε σταθερή θέση και άποψη, αλλά και συγκεκριμένη πρόταση. Αυτό που στην ουσία, όμως, κάνουν η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ και η δημοτική αρχή, είναι να υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών,» επεσήμανε ο κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Χουρουζίδη, ανέπτυξε όλο το ιστορικό των αποφάσεων και της υπόθεσης γενικότερα.

Στις 17/10/2013, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ συνεδρίασε για το θέμα της καταβολής ίδιας συμμετοχής δημοτών Δ.Ε. Μητρουσίου και Δ.Ε. Σκουτάρεως, για την κατασκευή βαρυτικών αγωγών συγκέντρωσης λυμάτων.

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Στο παραπάνω υποέργο όμως, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνει έως και τη βαλβίδα αναρρόφησης, ενώ δεν θεωρεί επιλέξιμες δαπάνες, τις εργασίες κατασκευής του βαρυτικού δικτύου συγκέντρωσης και μεταφοράς των λυμάτων, από τις ιδιοκτησίες, έως το φρεάτιο αναρρόφησης. Για αυτό και στο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΠΕΡΑΑ αντίστοιχο υποέργο, δεν συμπεριελήφθη το βαρυτικό δίκτυο. Κατά συνέπεια, προκειμένου τα εν λόγω δίκτυα να λειτουργήσουν, χρειάζεται να γίνει η συλλογή των παροχών ακαθάρτων από κάθε κατοικήσιμη ιδιοκτησία, με βαρυτικό σύστημα αγωγών, αντικείμενο το οποίο περιλαμβάνει η παρούσα μελέτη».

Ευθύς εξ αρχής, λοιπόν, η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι το έργο δεν είναι επιλέξιμο και προς αυτή την κατεύθυνση καθόρισε τις κινήσεις και τις αποφάσεις της, ουσιαστικά αμαχητί και χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης, όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Στέφανος Φωτιάδης.

Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 13/12/2013, αλλάζει στάση αιφνιδίως και εν μέρει και στη συνεδρίαση της ημέρας εκείνης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ αποφασίζει ότι τα 4.587.600€ αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες και πως τα υπόλοιπα 145.000€ αποτελούν μη επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν ιδιωτικές συνδέσεις.

Στις 29/1/2014, ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, σε συνάντηση που είχε με τους κατοίκους του Μητρουσίου και του Σκουτάρεως, κατέθεσε την εξής πρόταση: Οι καταναλωτές της περιοχής να πληρώσουν για 16 μήνες, 20€ συν ΦΠΑ, περίπου 25€ και να συναφθεί δεκαετές δάνειο. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε τονίσει στη συνάντηση αυτή πως «πάντα τέτοια έργα τα πληρώνουν οι δημότες, ότι η αλήθεια έχει κόστος και πως σε όλη την Ελλάδα οι δημότες πληρώνουν τις μη επιλέξιμες δαπάνες».

Την ίδια ημέρα, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και στη γνωμοδότησή της, η νομικός της ΔΕΥΑΣ, υπογραμμίζει ότι η Επιχείρηση πρέπει να επιβάλλει τη δαπάνη κατασκευής του βαρυτικού αγωγού και των διακλαδώσεων συνδέσεων στους δημότες της περιοχής, που εκτελούνται τα έργα, καθιστώντας τα ουσιαστικά μη επιλέξιμα.

Όπως υπογράμμισαν από κοινού, τόσο ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χουρουζίδης, η μόνη που έμεινε πιστή και σταθερή στις αρχικές της θέσεις ήταν η παράταξή τους «Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης», επισημαίνοντας τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής, αλλά και την «υπερπροσπάθεια» που κατέβαλε για να αποκρύψει τη δυνατότητα ένταξης του έργου.

«Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν οι δημότες με ένα κόστος που στην ουσία δεν τους αναλογεί και πως υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου. Αυτό που μας κάνει ειλικρινά να αναρωτιόμαστε είναι αν αυτή η ανεξήγητη επιμονή της δημοτικής αρχής να χρεώσει το έργο στους δημότες και να το χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο, οφείλεται σε άγνοια ή σε ανικανότητα. Όπως και να έχει και τα δύο είναι εγκληματικά επικίνδυνα,» δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.