Το στερνό αντίο στον Γιάννη Σαλταβαρέα

ΣΑΛΤΑΒΑΡΕΑΣ_ΓΙΑΝΝΗΣΗ ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ιδιαίτερη θλίψη ανακοίνωσε την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου Γιάννη Σαλταβαρέα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

«Ο Γιάννης Σαλταβαρέας γεννήθηκε το 1938 στους Μολάους Λακωνίας. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Παρά το γεγονός ότι άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, τον κέρδισε οριστικά η δημοσιογραφία, την οποία άρχισε να ασκεί το 1982 στην εφημερίδα «Έθνος». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Γνώμη», «Ειδήσεις», «Ελεύθερος Τύπος» και «Μεσημβρινή», ως συντάκτης ύλης και ρηράιτερ καθώς και στον Ρ/Σ «Αθήνα 984». Στη δεκαετία του ’90 προσλήφθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό « STAR », όπου εργάστηκε ως αρχισυντάκτης του δελτίου ειδήσεων μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ο Γιάννης Σαλταβαρέας υπήρξε ένας συνάδελφος, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και καλλιέργεια. Διακρίθηκε για την παιδεία του και τη βαθειά γνώση της ελληνικής γλώσσας. Αντιμετώπιζε τη ζωή με σκωπτικό τρόπο και χιούμορ και διατηρούσε πάντοτε άριστες σχέσεις με όλους τους συναδέλφους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και συνέπεια. Η κηδεία του Γιάννη Σαλταβαρέα έγινε την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014, στις 3 μ.μ., από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Παράκληση της οικογένεια του ήταν, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν για τις ανάγκες του Γηροκομείου Μολάων Λακωνίας «Η Αγία Παρασκευή»».

Η σχέση του Γιάννη Σαλταβαρέα με τις Σέρρες

Την στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στη Χ Μεραρχία Σερρών, κατά την διάρκεια της οποίας απέκτησε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με την πόλη των Σερρών, την οποία αγάπησε και στην οποία ήθελε να ζήσει.

Καθ΄ όλα τα χρόνια της επιστημονικής του καριέρας ως νομικός αλλά και στη συνέχεια ως Δημοσιογράφος, ποτέ δεν έχασε την επαφή με το νομό Σερρών, καλύπτοντας με την τελευταία του ιδιότητα,  ως αρχισυντάκτης,  σημαντικά γεγονότα του νομού Σερρών, προβάλλοντας τις αναπτυξιακές του δυνατότητες από τα δελτία ειδήσεων του « STAR ».

Για μας στον «Ανεξάρτητο» και στη «σερραϊκή ΕΒΔΟΜΑΔΑ» ο Γιάννης Σαλταβαρέας ήταν ο μέντορας μας. Ήταν ο συνάδελφος, ο φίλος ο αγαπημένος,  ο άνθρωπος που «έστησε» το καλοκαίρι του 1996 την εφημερίδα, διαμορφώνοντας  νέες προοπτικές ανταγωνισμού στην έντυπο δημοσιογραφία στις Σέρρες.

Η ζωή του, το ήθος του και η αγάπη του Γιάννη Σαλταβαρέα για τον κόσμο,  καθορίζουν την θέση του ως ένα άστρο ψηλά στον θόλο της αιωνιότητας, απ’ όπου θα φωτίζει την στράτα τόσο των οικείων του που λάτρευε,  όσο και των φίλων του που αγαπούσε και ανιδιοτελώς συμπαραστέκονταν.

Αιωνία του η μνήμη.

Στέλιος Ρακιτζής – Χρήστος Πλακιάς