Στη Βουλή το αίτημα των καπνοπαραγωγών Σερρών για αποζημιώσεις στις καλλιέργειες μπασμά

Το αίτημα για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στην καλλιέργεια καπνού ποικιλίας μπάσμας στον Ν. Σερρών έφερε στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης

Στη Βουλή το αίτημα των καπνοπαραγωγών Σερρών για αποζημιώσεις στις καλλιέργειες μπασμά

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης έφερε στην Βουλή το αίτημα του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ν. Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» και του Καπνικού Συνεταιρισμού «Βισάλτης» αναφορικά με την «κατ’ εξαίρεση αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ στην καλλιέργεια του καπνού ποικιλίας μπασμάς στον Ν. Σερρών».

Ειδικότερα, ο Βουλευτής στην Αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Απόστόλου τονίζει αυτό που επισημαίνουν οι δύο ομάδες παραγωγών στον Νομό Σερρών:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τους μήνες Μάϊο-Ιούνιο (περίοδος μεταφύτευσης) σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες και την ανομβρία που ακολούθησαν και που μέχρι σήμερα διανύουμε, έχουν ως αποτέλεσμα την συμπίεση του εδάφους, την μικρή ανάπτυξη του ριζικού τμήματος προς τα πλάγια (και όχι κάθετα) και κατά συνέπεια την ξήρανση των καπνοφυτών, η οποία εξελίσσεται με αρνητικές συνέπειες έως και σήμερα. Τόσο οι εξετάσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην ΔΑΟΚ Σερρών, όσο και αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο καταλήγουν στο ίδιο πόρισμα, ότι δηλαδή η ξήρανση των φυτών προήλθε ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή μας και όχι ως αποτέλεσμα κάποιου φυτοπαθόγου αιτίου».

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τζελέπης: «η καλλιέργεια των καπνών ποικιλίας «Μπασμάς», η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της καλλιεργημένης έκτασης του Νομού Σερρών, είναι ξηρική, αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας θέτοντας πια θέμα βιωσιμότητας τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την ίδια την καλλιέργεια».

Για τους παραπάνω λόγους ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να μεσολαβήσει άμεσα και μέσω του ΕΛΓΑ να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.