Στην Αμφίπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς – Ενοχλημένος ο Δήμαρχος κ.Μελίτος 

Τον αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης 18/5, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David D. Pearce (Ντέιβιντ Ντ. Πιρς), συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Rebecca A. Fong (Ρεμπέκα Φονγκ).

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα  «Σημερινή» ο κ. Μελίτος, ιδιαίτερα ενοχλημένος ανέφερε «κανείς ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ούτε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ενημέρωσε για την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη και την συνοδεία του, στην περιοχή μας».

Από νωρίς το πρωί λήφθησαν ισχυρά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, με τους κατοίκους να απορούν για πιο λόγο υπάρχουν τέτοια ισχυρά μέτρα. Ανδρες της αντιτρομοκρατικής και αμερικανικά τζιπ μετέφεραν τους αμερικανούς διπλωμάτες.

Ο αμερικανός πρέσβης θέλησε να ξεναγηθεί στην ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη. Η ξενάγηση του αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πηνελόπη Μάλαμα, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Πιρς για τις προοπτικές της περιοχής, το σχεδιασμό που έχει, αλλά και την επιλογή του να στηρίξει αυτή την ανασκαφή με κάθε τρόπο.

Ο κ. Πιρς έμεινε εντυπωσιασμένος από όσα είδε στον Τύμβο Καστά. Στην συνέχεια επισκέφτηκε το μουσείο Αμφίπολης αλλά και τον Λέοντα της Αμφίπολης, ζητώντας πληροφορίες για τη μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, σύμφωνα με την οποία το λιοντάρι της Αμφίπολης ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του Τύμβου Καστά.

Δεν ενημερώθηκε ο δήμαρχος Αμφίπολης

Ανακοίνωση σχετικά με την επεισοδιακή επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο λόφο Καστά εξέδωσε ο Δήμαρχος Αμφίπολης.
Όπως επισημαίνεται ο δρόμος άνοιξε τελικά για να επισκεφθεί ο πρέσβης το μνημείο ωστόσο γίνεται λόγος για “ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτή της ασφάλειας του Αμερικανού Πρέσβη, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που λειτούργησαν με τρόπο απρεπή και προς τον Δήμο μας και προς την φιλόξενη κοινωνία μας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Με έκπληξη διαπιστώσαμε να αναδημοσιεύονται από διάφορα sites και μερίδα του Τύπου δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «μπλόκο» του Δημάρχου Αμφίπολης στην επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Αμφίπολη και στο λόφο Καστά, όπου και βρίσκεται ο πολυσυζητημένος Tύμβος.
Ο Δήμος Αμφίπολης κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχε προγραμματίσει εργασίες συντήρησης στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο λόφο Καστά.
Ο Δήμαρχος σαν πρόσωπο, θεσμός και εκπρόσωπος του κάθε πολίτη του Δήμου Αμφίπολης, δεν ενημερώθηκε και δεν γνώριζε τίποτα απολύτως για την συνοδευόμενη αυτή επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην περιοχή μας.
Παρόλα αυτά μόλις ενημερώθηκε ο Δήμαρχος σχετικά με την επίσκεψη, ο δρόμος άνοιξε με προσωπική του παρέμβαση και πέρασαν τα αυτοκίνητα της ασφάλειας του κ. Πρέσβη όπως και ο ίδιος, για να επισκεφθούν το μνημείο.
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε την ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτή της ασφάλειας του Αμερικανού Πρέσβη, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που λειτούργησαν με τρόπο απρεπή και προς τον Δήμο μας και προς την φιλόξενη κοινωνία μας.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να ενημερωνόμαστε ως Δήμος για τις όποιες οργανωμένες επισκέψεις στο λόφο και την περιοχή.
Πάντα ο Δήμος Αμφίπολης θα βρίσκεται αρωγός σε οποιαδήποτε κίνηση και ενέργεια που προάγει την περιοχή μας και φυσικά στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο για τον τόπο αλλά και για τη χώρα ολόκληρη, που λέγεται Τύμβος Καστά.
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης
Κωνσταντίνος Μελίτος”

(φωτο απο το parapolitika.gr)