Στην Αμμουδιά Σερρών η σοφή φύση και τ’ αρώματά της βρίσκουν το όνομά τους… Phytosophia !

Στην Αμμουδιά Σερρών η σοφή φύση και τ’ αρώματά της βρίσκουν το όνομά τους… Phytosophia !

phytosophia-PROIONTA-4Είναι η Θάλεια, ο Πέτρος και η Ευτέρπη. Όπως παρουσιάζονται στο περιοδικό Αθηνόραμα : Μεγάλωσαν σε αγροτική οικογένεια και ακολούθησαν ο καθένας τους διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, η αγάπη τους για τη γη, ο σεβασμός στα προϊόντα της αλλά και η διάθεση να ασχοληθούν με τα εύφορα κτήματα της οικογένειας, τους έφερε πίσω στο χωριό τους, στην Αμμουδιά Σερρών, νοτιοανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ο κωδικός του project «αρωματικά φυτά», το όνομα Phytosophia… Στην έκθεση Γεύσεις & Ζωή που πραγματοποιήθηκε για 8η φορά τον περασμένο Νοέμβριο απέσπασαν το Βραβείο καλύτερης συσκευασίας 2014

fytospophia-imageΤο ξεκίνημα…
Είναι Αύγουστος του 2012, όταν αρχίζουν να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους λέξεις όπως μελισσόχορτο, θυμάρι, λεβάντα, καλέντουλα, φλισκούνι και τόσα άλλα. «Από την αρχή κιόλας, αντιληφθήκαμε ότι η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών δεν μπορούσε παρά να γίνει με τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας. Στόχος μας, άλλωστε, ήταν να αξιοποιήσουμε την εύφορη γη της Αμμουδιάς με το ελαφρύ χώμα και την άπλετη ηλιοφάνεια, για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία», σημειώνει η συνιδιοκτήτρια της Phytosophia», Θάλεια Καραφύλλη. Παράλληλα, δεν κρύβει την αγωνία της για την πορεία των προϊόντων και τη δυσκολία που εμπεριέχει η καθιέρωση των αρωματικών βοτάνων στην κουλτούρα του καταναλωτή. «Βασικός μας στόχος είναι η καθιέρωση των μειγμάτων αφεψήματος με βιολογικής καλλιέργειας αρωματικά, στην καθημερινότητα.»

phytosophia2Θέλει επιμονή
«Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών επιβάλλει μια συστηματική και οργανωμένη προσέγγιση, για να μπορέσει κάποιος να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνει η Θάλεια Καραφύλλη -και για το σκοπό αυτό, δημιουργεί μαζί με τα αδέρφια της τη Phytosophia. «Προσπαθούμε να ελέγχουμε όσο καλύτερα γίνεται τα προϊόντα μας και το τελικό αποτέλεσμα. Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια, αλλά και στη μεταποίηση και την τυποποίηση. Θέλουμε το τελικό προϊόν να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας και αισθητικής.”
Στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος συγκομιδής, ο οποίος εδώ γίνεται με το χέρι και με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τραυματίζεται το φυτό. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο ιδιόκτητο ξηραντήριο και στο τριβείο της επιχείρησης.

phytosophia5Γιατί Phytosophia;
Φύση, φυτό, Phytosophia. Κοινό γράμμα το φ, σύμβολο της χρυσής τομής στα μαθηματικά, του τύπου δηλαδή που δηλώνει την αρμονική σχέση μεταξύ των μερών. «Διαλέξαμε το όνομα Phytosophia, θέλοντας να αναφερθούμε στη γνώση που παραδοσιακά κατείχαμε και που τα τελευταία χρόνια αγνοήσαμε.»

Η καλλιέργεια
Η πρώτη σπορά έγινε τον Μάιο του 2013, αφού επέλεξαν 14.000 φυτά από 10 διαφορετικά είδη σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων. «Προμηθευτήκαμε τα σπορόφυτα από πιστοποιημένο φυτώριο βιολογικών αρωματικών φυτών και ένα χρόνο αργότερα, προσθέσαμε δύο ακόμη είδη. Είδη που καλλιεργούνται, άλλα σε πολύ μικρές ποσότητες και άλλα σε μεγαλύτερες, είναι: μελισσόχορτο, ρίγανη, ύσσωπος, θυμάρι, σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, λεβάντα, φασκόμηλο, καλέντουλα, αχίλλεα και διάφορα άλλα. Το τυποποιητήριο παράγει οκτώ μεμονωμένα διαφορετικά βότανα σε σακουλάκι και εννέα μείγματα βοτανικών τσαγιών σε γυάλινο βάζο. Επίσης, τυποποιούνται έξι μείγματα καρυκευμάτων σε γυάλινο βάζο. Την άνοιξη, θα είναι έτοιμα και θα κυκλοφορήσουν και φυσικά καλλυντικά με βάση τα αρωματικά φυτά αλλά και το ελαιόλαδο.

phytosophia3

Που τα βρίσκουμε

  1. Coconuts, Β.Παύλου 67, 16673 Βούλα, τηλ. 2108955177
    2. Farmers Republic, Ελ. Βενιζέλου 171, 14671 Ν. Ερυθραία, Τηλ. 2106202309
    3. e-shop, www.farmersrepublic.gr
    4. e-bloko, Κηφισού 18, 18233 Άγ. Ι. Ρέντης, τηλ. 2104819880, και e-shop:www.ebloko.gr

Phytosophia, Αμμουδιά Σερρών, Τηλ.: 23250 31645, e-mail.:phytosophia@gmail.com, url.: www.phytosophia.gr