Στην Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάνη ή και των… δύο!, ανήκει ο τάφος λέει γνωστός αιγυπτιολόγος, στο Discovery Channel

Στην Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάνη ή και των… δύο!, ανήκει ο τάφος λέει γνωστός αιγυπτιολόγος, στο Discovery Channel
Το πρόσωπο της  δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο,(φωτο 7,8 ), ενώ από την ανατολική λείπει
Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο,(φωτο 7,8 ), ενώ από την ανατολική λείπει

Η μοναδικότητα του τάφου, στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης,  πλέον είναι αδιαμφισβήτητη, από τους επιστήμονες, μια και η νέα ανακάλυψη των Καρυάτιδων, αλλάζει άρδην αυτά που γνωριζαν οι επιστήμονες για τους Μακεδονικούς τάφους. Νέες θεωρίες γεννιούνται, καθώς μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές ο ταφος της Αμφίπολης. Πάντως οι ειδικοί συνιστούν υπομονή, καθώς όσο προχωρά η ανασκαφή, η επικεφαλής της ανασκαφής κυρία Περιστέρη και οι συνεργάτες της, πρέπει να εξασφαλίζουν και τη στατικότητα του μνημείου, η οποία γίνεται όλο και πιο «εύθραυστη» όσο το μνημείο «απογυμνώνεται» από τα χώματα που το καλύπτουν, αλλά και το στηρίζουν.

Τάφος της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, της γυναίκας του Ρωξάνης ή και των δύο(!), είναι αυτός της Αμφίπολης, σύμφωνα με τον γνωστό αιγυπτιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Andrew Chugg, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο Discovery Channel. Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι ροζέτες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη είναι παρόμοιες μ’ εκείνες στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β’ και δηλώνει ότι στο τύμβο έχει πιθανότατα ταφεί η βασίλισσα Ολυμπιάδα ή η Ρωξάνη ή ακόμη και οι δύο μαζί.

andrew_chugg2Την άποψη ότι ο τάφος ανήκει σε μέλος ή μέλη βασιλικής οικογένειας βασίζει επιπλέον, στις καρυάτιδες -φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Οι Καρυάτιδες είναι ένα ακόμα δείγμα πως ο τάφος ανήκει σε ένα σημαντικότατο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε ο Andrew Chugg και επεσήμανε ότι οι σφίγγες είναι χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Εντυπωσιασμένος από την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά έμεινε και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ και στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου, Παναγιώτης Φάκλαρης. Ο κ. Φάκλαρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις μαρμάρινες Κόρες ως μια συνταρακτική αποκάλυψη, κυρίως επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο.

«Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Kαρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο», είπε ο καθηγητής.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η απουσία προσώπου από τη μία Καρυάτιδα, και ενδεχομένως οι φθορές στο πρόσωπο της δεύτερης, μαρτυρούν τις προσπάθειες τυμβωρύχων για σύληση του ταφικού μνημείου. «Πρόκειται οπωσδήποτε για βέβηλο ανθρώπινο χέρι» σημείωσε, απορρίπτοντας την πιθανότητα φυσικής φθοράς.