ΑΘΩΟΙ και οι 51 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ΔΕΥΑ Σερρών

Αθωωτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα στην αγόρευσή του προς την έδρα

ΑΘΩΟΙ και οι 51 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ΔΕΥΑ Σερρών

Αθωωτική είναι η απόφαση το τριμελούς κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης για όλους τους εμπλεκόμενους (πρώην δημάρχους δημοτικούς συμβούλους 51 συνολικά) οι οποίοι είχαν θητεύσει ως μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σερρών την περίοδο 1994-2014.

Η απόφαση εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16/2 μετά από μια ακροαματική διαδικασία που είχε ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου 2018.

Η κατηγορία που βάρυνε τους κατηγορούμενους ήταν  «της απιστίας περί την υπηρεσία, τελεσθείσα απο κοινού και κατ΄ εξακολούθηση της οποιας οι δραστες εξακολουθούσαν επι μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος το αντικειμενο του οποίου ήταν ιδιαίτερα μεγαλης αξιας, υπερβαίνον το ποσό των 50.000.000 δρχ (Ν. 1608/50)»

Το κατηγορητήριο

Κατηγορούνταν ότι επέτρεπαν την παράνομη υδροδότηση ενός συνοικισμού 2.125 κατοίκων στερώντας από την ΔΕΥΑΣ έσοδα ύψους 316.523 ευρώ.

Με το υπ’ αριθμόν 329 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν τρεις πρόεδροι, 6 αντιπρόεδροι, ένας γενικός διευθυντής, δύο διευθυντές  διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών, ένας προϊστάμενος τμήματος καταναλωτών και 38 μέλη 9 διαφορετικών ΔΣ, για την χρονική περίοδο 1994- 2014. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απιστία στην υπηρεσία», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

«Επέτρεψαν να υδροδοτηθεί η περιοχή Αγίου Αθανασίου Σερρών, δίχως να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις σύνδεσης και παροχής ύδατος (υποβολή σχετικής αίτησης από ενδιαφερόμενους, προσκόμιση εγγράφων νομιμότητας του προς υδροδότηση ακινήτου κλπ) με καταγραφή και αρχειοθέτηση των στοιχείων ταυτότητας των συνδρομητών-χρηστών ύδατος, κατά παράβαση του κανονισμού ΔΕΥΑΣ», αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Επίσης αναγράφεται ότι: «Για λογαριασμό της παραπάνω επιχείρησης διενεργήθηκαν ενδεικτικές μόνο χρεώσεις στην κατανάλωση του υδρομέτρου για ολόκληρη την περιοχή Αγ. Αθανασίου ενώ σε περίπτωση μη καταβολής του εκάστοτε οφειλόμενου ποσού που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση ύδατος από κάθε καταναλωτή δεν προέβησαν ως όφειλαν στη διακοπή της υδροδότησης.

{…}Ήταν γνωστό στην επιχείρηση ότι οι καταναλωτές αυτής της περιοχής προέβαιναν αυτοβούλως σε επανασύνδεση της διακοπείσας υδροδότησης ουδέν μέτρο έλαβαν για την τήρηση του κανονισμού ύδρευσης Αποτέλεσμα ήταν να υδροδοτηθούν παράνομα και χωρίς καταβολή νόμιμων τελών 2.125 άτομα- 415 οικογένειες και να στερηθεί η ΔΕΥΑΣ έσοδα ύψους 316.523 ευρώ».

Αθωωτική η πρόταση του Εισαγγελέα

Την Παρασκευή (16/2)  πραγματοποιήθηκε  η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στην πρότασή του προς την έδρα του Δικαστηρίου εισηγήθηκε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Από την πλευρά της υπεράσπισης υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πως: «Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις επι του κατηγορητηρίου και η επιχείρηση δεν έχει ζημιωθεί αφού έχει γίνει η ταυτοποίηση των οφειλετών και οι όποιες οφειλές έχουν σταλεί στην εφορία. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην δίκη ακολουθήθηκε παρόμοια πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ και όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.» 

Λίγο αργότερα συνεδρίασαν τα μέλη της έδρας και αποφάσισαν να δεχθούν την εισήγηση του Εισαγγελέ έδρας και να αθωώσουν όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση