Στην Βουλή η ρύπανση του καναλιού Μπέλιτσα στην Τοπική Κοινότητα Καλά Δένδρα του Δήμου Σερρών

Στην Βουλή η ρύπανση του καναλιού Μπέλιτσα στην Τοπική Κοινότητα Καλά Δένδρα του Δήμου Σερρών

ψόφια_ψάρια_473_355ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Εσωτερικών, υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σχετικά με το περιστατικό μόλυνσης του Καναλιού της Μπέλιτας, που ήρθε στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναπτύσσοντας την ερώτησή τους αναφέρουν:

Ακόμα ένα περιστατικό μόλυνσης υδάτων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έρχεται στην επιφάνεια. Έπειτα από την λίμνη Βιστωνίδα (Π.Ε. Ξάνθης), τη λίμνη Βεγορίτιδα (Π.Ε. Φλώρινας) και το ποτάμι της Τ.Κ. Νέας Ζωής στο Δήμο Σκύδρας (Π.Ε. Πέλλας), σειρά παίρνει το κανάλι Μπέλιτσα στην Τοπική Κοινότητα Καλά Δένδρα του Δήμου Σερρών.

Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Καλά Δένδρα, οι οποίοι προσελκύστηκαν από μια αποπνικτική μυρωδιά,  ήρθαν αντιμέτωποι με ψόφια ψάρια που επέπλεαν στην επιφάνεια και στις όχθες του καναλιού, ενώ σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, από τη Βαμβακιά μέχρι τα Καλά Δέντρα, τα νερά του καναλιού ήταν κατάλευκα. Ακόμα, παρά τη συνεχή ροή του, το κανάλι παρέμεινε κατάλευκο για περισσότερες από τρεις ώρες ενώ η μυρωδιά έφτανε μέχρι τα διπλανά χωριά.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, καθώς από το κανάλι αυτό προμηθεύονται νερό προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια και τα οπωροκηπευτικά τους. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπέλιτσα ρυπαίνεται, άλλωστε στο παρελθόν έχουν εντοπίσει οι κάτοικοι της περιοχής φορτηγό να ρίχνει στο κανάλι φυτοφάρμακα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν την μόλυνση και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του καναλιού Μπέλιτσα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό καθώς και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της περιβαλλοντικής ρύπανσης