Στις 27 Μαΐου η δίκη των σωφρονιστικών υπαλληλων των φυλακών Νιγρίτας για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι

Στις 27 Μαΐου η δίκη των σωφρονιστικών υπαλληλων των φυλακών Νιγρίτας για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι

φυλακές Νιγρίτας-εξωτΤην Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 προσδιορίστηκε να αρχίσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που κατηγορούνται για τον θάνατο του αλβανού κρατούμενου βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που οδήγησαν στον θάνατο τον φυλκισμένο Ιλία Καρέλι.

Οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, φέρονται ότι προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια για να τιμωρήσουν τον Αλβανό βαρυποινίτη, για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος συναδέλφου τους, δυο μέρες πιο πριν, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 189/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών,

«ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας.

Καρελι-Φυλακες_ΝιγρίταςΚατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους.
Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

Για την υπόθεση προφυλακίστηκαν έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχεδόν 12 μήνες προσωρινής κράτησης, πριν αποφυλακιστούν, υπό όρους, τον περασμένο Μάρτιο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.
Οι υπόλοιποι επτά συνάδελφοί τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.

Να θυμίσουμε επίσης ότι σε δίκη παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή, αφου φέρεται να μην εμπόδισε τους κατηγορούμενους υπαλλήλους από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.