Στον αέρα η σύμβαση της ΕΣΑΝΣ με «ARCHIRODON GROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC» για την κατασκευή της ΜΕΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στον αέρα η σύμβαση της ΕΣΑΝΣ με «ARCHIRODON GROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC» για την κατασκευή της ΜΕΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων
Νικόλτσιος Κωνσταντίνοςάρθρο του:
Νικόλτσιου  Ι. Κωνσταντίνου
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου
Της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Με το ψηφοδέλτιο της
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόσφατα κυκλοφόρησε επείγουσα οδηγία από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κα Νάντια Γιαννακοπούλου με την οποία καλεί όλους τους περιφερειάρχες να προχωρήσουν άμεσα στην  αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων  (ΠΕΣΔΑ), με αργότερο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Οκτώβριο 2014.

Η έκδοση της επείγουσας αυτής οδηγίας κρίθηκε αναγκαία διότι διαπιστώθηκε ότι καμία από αυτές τις επενδύσεις δεν συνάδει με τις οδηγίες της Ε.Ε. και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ενταχθούν στα ΕΣΠΑ. Γι αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι ανάγκη τάχιστα και ολοκληρωμένα να προσαρμοστούν, «τα ΠΕΣΔΑ στις διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-20120»

Θέλω να θυμίσω στους πολίτες των Σερρών, ότι, ως μέλος της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, για μια βιώσιμη, οικολογική και  οικονομικά συμφέρουσα λύση για το Δημότη,  σημειώναμε  στην  ανοιχτή επιστολής μας,  με έμφαση, ότι «η επιλεχθείσα  μέθοδος διαχείρισης των σύμμεικτων  απορριμμάτων – από την ΕΣΑΝΣ- δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ δεν τις χρηματοδοτεί».

Τότε λοιδορηθήκαμε από τους «γνώστες» και «ξύπνιους» της ΕΣΑΝΣ, που σήμερα διεκδικούν την ψήφο σας για να επανεκλεγούν Δήμαρχοι. Η τυχόν επανεκλογή τους και η συνέχιση της ίδιας λογικής και επιλογής,  θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση κάθε σερραϊκής οικογένειας  με 608,00 έως 810,00 ευρώ ετησίως με τέλη καθαριότητας.

Στην ανοιχτή επιστολή της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» παραθέταμε απόσπασμα από την οδηγία  98/2008/EC της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων:  Για την ιστορία  αντιγράφω τις δυο παραγράφους από την ανοιχτή επιστολή:

α). «έως το 2015 χωριστή συλλογή καθιερώνεται τουλάχιστον για τα ακόλουθα : χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί»

β). «έως το 2020 η προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων , όπως τουλάχιστον για το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί από τα νοικοκυριά , πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% ως προς το συνολικό βάρος». Πριν λίγες ημέρες μάλιστα το ποσοστό αυτό προτάθηκε από την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ , να αυξηθεί σε 70%.

Η επιβεβαίωση αυτή του ισχυρισμού της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» από την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, δείχνει ότι η απόφαση της ΕΣΑΝΣ, με επικεφαλής τον κ. Αγγελίδη, Δήμαρχο Σερρών και του Αντιπεριφερειάρχη κου Μωυσιάδη ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη, στη κατεύθυνση να εξυπηρετηθούν εργολαβικά συμφέροντα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ολέθριες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των συνδημοτών μας.

Στην επιστολή της Γενικής Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ακόμη ότι η μη εκπλήρωση των οριζόμενων στις οδηγίες πλαίσιο 98/2008/EC της ΕΕ, «θα οδηγήσει  σε αδυναμία χρηματοδότησης ή και σε αναστολή πληρωμών των σχετικών επενδύσεων»

Ακόμη οφείλω να σημειώσω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες της Ε.Ε  η προώθηση  νομοθετικών ρυθμίσεων, που επιτρέπουν την ενεχυρίαση των δημοτικών τελών για να χρηματοδοτηθούν τα ΣΔΙΤ (οι εγγυήσεις αφορούν τον τραπεζικό   δανεισμό των ιδιωτών που συμμετέχουν στα επενδυτικά σχήματα)  για τη διαχείριση απορριμμάτων και τον οδοφωτισμό. Εν κατακλείδι, το μοντέλο διαχείρισης που επέλεξαν οι Δήμαρχοι και ο Αντι Περιφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,  υποσκάπτει το εναλλακτικό μοντέλο, δηλαδή την πρόληψη και τη διαλογή στη  πηγή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία 98/2008/EC.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προδιαγεγραμμένη η απόρριψη από την ΕΕ του σχεδίου  της σύμβασης μεταξύ της ΕΣΑΝΣ και της αναδόχου κοινοπραξίας «ARCHIRODONGROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC».

Το γεγονός από μόνο του συνιστά επιβεβαίωση των καταγγελιών της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών» της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών  για τον παρωχημένο σχεδιασμό, για το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο. Το μοντέλο αυτό – Μονάδα  επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων – προωθείται από τη μνημονιακή  συγκυβέρνηση υπό τις ευλογίες της Μέρκελ, με σκοπό  την προμήθεια της ξεπερασμένης τεχνολογίας από τη Γερμανία και την  άμεση χρηματοδότηση των μεγαλοεργολάβων, που με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση και διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, μεταξύ άλλων, δίνεται παράταση της προθεσμίας συγχώνευσης  για τους Περιφερειακούς ΦοΔΣΑ έως 31/12/2014. Επί της ουσίας, έχουμε παράταση του ερμαφρόδιτου καθεστώτος των Περιφερειακών ΦοΔΣΑ, που υπάρχουν στα χαρτιά αλλά δεν λειτουργούν. Παραμένουν οι Σύνδεσμοι που υπήρχαν ως σφραγίδες αλλά ποτέ δεν υπήρξαν ως οργανωμένες υπηρεσίες. Η ύπαρξη/λειτουργία  για το σύνολο σχεδόν των ΦοΔΣΑ είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη, γι αυτό  έχει φροντίσει η κυβέρνηση να βρίσκονται  ….σε χειμερία νάρκη, για να μπορούν εύκολα οι ημέτεροι στις Περιφέρειες να αναλάβουν την κατασκευή και διαχείριση των έργων.

Όπως έγινε γνωστό, ότι ορισμένοι  αυτοδιοικητοί παράγοντες που έχουν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους,  τρέχουν άρον άρον για σικε επικαιροποιήσεις των σχεδιασμών, με στόχο να εξασφαλίσουν σήμερα τη χρηματοδότηση των εργολάβων, δεσμεύοντας τις νέες διοικήσεις και υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον των πολιτών και την ίδια την  ύπαρξη της αυτοδιοίκησης.

Θέλω να πιστεύω ότι οι απερχόμενοι κ.κ. Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο απερχόμενος Αντι περιφερειάρχης όχι μόνο δεν θα προχωρήσουν στην τελική υπογραφή της σύμβασης, αλλά θα ακυρώσουν τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με τον προσωρινό ανάδοχο.

Κων/νος Ι. Νικόλτσιος