ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ: Πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από 40 φορείς των Σερρών

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ: Πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από 40 φορείς των Σερρών

Σύσκεψη φορέων για το θέμα της ιδιοκτησίας των ανενεργών Στρατοπέδων που βρίσκονται στον Δήμο Σερρών, συγκάλεσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Τετάρτη (6/9) το απόγευμα στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ.

Το παρον στην σύσκεψη έδωσε και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, που κατέθεσε δικό της υπόδειγμα επιστολής προς τον Πρωθυπουργό. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λαζαρος Κυριζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης καθώς και οι τέως Δήμαρχοι Ζήσης Μητλιάγκας και Γιάννης Βλάχος που «συντάχθηκαν» με την θέση του Δημάρχου Σερρών. Καθώς και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Στέφανος Φωτιάδης και Θεόδωρος Μηλίδης, οι οποίοι αν και υπέγραψαν την επιστολή-πρόσκληση διατήρησαν, ωστόσο, τις επιφυλάξεις και αντιδράσεις τους στον τρόπο διαχείρισης του θέματος. Την όλη διαδικασία κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» Δημήτρης Γιαννακίδης, καθώς δεν του δόθηκε  η δυνατότητα τοποθέτησης.

Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δικαιολογεί την απουσία της και προτείνει στη συνέχιση του διαλόγου

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά με επιστολή της (σ.σ. διαβάστε την δίπλα) δικαιολογεί την απουσία της λόγω της παρουσίας της την ίδια ώρα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, στην Καβάλα, για την υπογραφή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Μαύρη Θάλασσα. Εκφράζει δε τη συμπαράστασή της στο αίτημα του Δήμου Σερρών και επιμένει πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σαράντα φορείς προσκαλούν τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση

Στην επιστολή την οποία υπογράφουν σαράντα εκπρόσωποι πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης, ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης των στρατοπέδων «Παπαλουκά» και «Εμμ. Παππά» στο Δήμο Σερρών ζητούν.

Με τις υπογραφές τους συναινούν στην επιστολή που θα αποστείλει ο Δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης προσκαλώντας τον κ.Τσίπρα να επισκεφτεί την πόλη των Σερρών και τα επίμαχα στρατόπεδα, ζητώντας του παράλληλα να παρέμβει ώστε να παραιτηθεί το ΤΕΘΑ από την αγωγή που άσκησε κατά του Δήμου Σερρών.

Από την συγκέντρωση δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου Σερρών, στις τοποθετήσεις των φορέων και η άρνηση δυνατότητας υποβολής ερωτήσεων από το κοινό.

Π.Αγγελίδης: «Το θέμα των στρατοπέδων είναι καθαρά πολιτικό»

«Ο χώρος των στρατοπέδων μπορεί ν’ αξιοποιηθεί μόνο από τον Δήμο μας, μέσω της ένταξής του σε προγράμματα. Είναι βέβαιο ότι αν παραμείνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ερημώσουν, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, καλώντας τους εκπροσώπους των φορέων να στηρίξουν με την υπογραφή τους την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

«Είναι απαράδεχτο δύο δημόσιοι φορείς που υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον να γίνονται αντίζηλοι στις αίθουσες των δικαστηρίων και να αντιδικούν για την κυριότητα της περιουσίας των τοπικών κοινωνιών. Το θέμα των στρατοπέδων είναι καθαρά πολιτικό και αν υπάρχει πολιτική βούληση επιλύεται ταχύτατα»

υπογράμμισε χαρακτηριστικά, άποψη που εμπεριέχεται, μεταξύ άλλων, και στο κείμενο της επιστολής.

Αφρ.Σταμπουλή: «Κανένα κτίσμα στα ήδη υπάρχοντα»

Αν και υπέρ της παρέμβασης προς τον Πρωθυπουργό και πρόσκλησής του στην πόλη των Σερρών η βουλευτίνα Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, κατέθεσε υπόδειγμα δική της επιστολής, την οποία υιοθετεί και η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο Συντονιστής του πολιτικού οργάνου Θεόδωρος Σεβασλίδης, που όμως δεν θέλησε να συμμετέχει στην σύσκεψη και αποχώρησε με την έναρξή της.

Η διαφορά στη διατύπωση της επιστολής της κυρίας Σταμπουλή προς τον Πρωθυπουργό έγκειται στην επισήμανση:

« να δοθεί στο Δήμο Σερρών η δυνατότητα ν’ αξιοποιήσει τα στρατόπεδα προς όφελος του λαού μας χωρίς να οικοπεδοποιηθεί κανένα κομμάτι τους, χωρίς να προστεθεί κανένα κτίσμα στα ήδη υπάρχοντα.»

Λαζ.Κυρίζογλου:  «Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται»

«Δεν θα αφήσουμε το «γάμο» να πάμε για … «πουρνάρια». Δεν θα πρέπει ο Δήμος Σερρών, που διαχρονικά ήταν σταθερός, αξιόπιστος και προσηλωμένος στις θέσεις του ν’ αλλάξει τώρα. Και αν η Πολιτεία δεν είναι αξιόπιστη, δεν θα πρέπει να πέσετε και εσείς σ’ αυτή την παγίδα. Δεν θα αφήσουμε τα συμφωνημένα. Τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, όταν είναι και θεσμοθετημένα»

 υποστήριξε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως ανεδαφικές και ουτοπικές τις όποιες προτάσεις διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση των στρατοπέδων που στηρίζονται στη λογική του « όλα χωρίς αντάλλαγμα», ενώ παρουσίασε και την πάγια θέση των εκπροσώπων της ΠΕΔ.

«Τα στρατόπεδα που βρίσκονται είτε στο κέντρο βάρους των κατοικημένων περιοχών, είτε στην περίμετρο εγγύς των πόλεων, θα πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες τους για χρήση κοινής ωφέλειας και όχι αυτά τα «φιλέτα» γης να μετατραπούν σε … μπίζνες».

Πρώην Δήμαρχοι Ζ.Μητλιάγκας και Γ.Βλάχος

O πρώην Δήμαρχος Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας σε δήλωσή του από το βήμα τόνισε:

 «Τα στρατόπεδα είναι εκτάσεις της Σερραϊκής γης. Τα πήρε ο στρατός από την τοπική κοινωνία για να εξασφαλίσει αμυντικές και άλλες ανάγκες. Η πόλης έχει τα στρατόπεδα σαν «θηλιά» γύρω της και επειδή εξελίσσεται σε μοναδικό αστικό κέντρο στο Ν.Σερρών , εάν αυτοί οι χώροι δεν δοθούν για να κάνει τον προγραμματισμό του ο Δήμος Σερρών για τα επόμενα 50 χρόνια, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην πόλη μας με μια … θηλιά» .

Ενώ και ο πρώην Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος, εξέφρασε την απορία του για την αγωγή που άσκησε το ΤΕΘΑ κατά του Δήμου Σερρών:

« Η παραχώρηση των στρατοπέδων είναι μια προσπάθεια ετών που κάποτε θα έπρεπε να καρποφορήσει. Η αξιοποίηση των στρατοπέδων είναι «Θείο δώρο» για αυτή την πόλη. Δεν περίμενα ποτέ το κράτος να μηνύει το κράτος. Αυτό είναι πρωτάκουστο!» 

Στέφανος Φωτιάδης: «Στηρίζουμε το συμφέρον των Σερραίων»

 Την επιστολή του Δημάρχου Σερρών προς τον Πρωθυπουργό στηρίζει με υπογραφή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή του στο τρόπο της διαπραγμάτευσης από τη δημοτική αρχή.

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα και όχι διεκπεραιωτικό , όπως το αντιμετώπισε ο Π. Αγγελίδης. «Στηρίζουμε το συμφέρον των Σερραίων. Οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Φωτιάδης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία παραχώρησης που προωθεί ο Δήμος Σερρών θα αποβεί ακριβή για την τσέπη του Σερραίου δημότη.

Επίσης αμφισβήτησε το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Σέρρες για το θέμα των στρατοπέδων, λόγω των χαρακτηρισμών που προηγήθηκαν από τον κ.Αγγελίδη προς τους  Πάνο Καμμένο, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Αφροδίτη Σταμπουλή.

Θ.Μηλίδης: «Εθνικό θέμα τα στρατόπεδα για τις Σέρρες»

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης  Θεόδωρος Μηλίδης τόνισε την αναγκαιότητα παραχώρησής τους στην τοπική κοινωνία, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς το ύψος του ανταλλάγματος που δίνει η δημοτική αρχή στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Τα στρατόπεδα είναι εθνικό θέμα για τις Σέρρες. Θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά όχι άλλη υποχωρητικότητα από τη δημοτική αρχή.Το ΤΕΘΑ ζητά συνέχεια και περισσότερα. Δεν θα δώσουμε και την ψυχή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Λαϊκή περιουσία τα στρατόπεδα, ΟΧΙ στην εμπορευματοποίησή τους

Αν και η Δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν συμμετείχε στη συγκέντρωση στην ΚΕΔΗΣ, την Παρασκευή (8/9) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλύει τη θέση της για τα στρατόπεδα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Για τα στρατόπεδα στην πόλη των Σερρών

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου (όπως είναι και τα πρώην στρατόπεδα) αποτελούν λαϊκή περιουσία. 

Οι ελεύθεροι χώροι και τα πρώην στρατόπεδα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί – οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης από τέτοιους χώρους έχουν ανάγκη, από χώρους που θα βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις γειτονιές, που θα δίνουν ανάσα ζωής στην πόλη και θα προστατεύουν τη λαϊκή περιουσία.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπου οι χώροι αυτοί εμπορευματοποιούνται, είτε από το κράτος, είτε από τους δήμους, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και νέα βάρη θα προστεθούν στα χαράτσια που έχουν ήδη στις πλάτες τους.

Ακόμα και η σταθερή υποβάθμιση ή και εγκατάλειψη των στρατοπέδων αντικειμενικά οδηγούν στην εμπορευματοποίηση τους και στην παράδοσή τους ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, σε ΜΚΟ κ.ά. που κριτήριό τους έχουν το κέρδος, άρα η όποια προσφορά προς το λαό, θα είναι ένα εμπόρευμα το οποίο θα πληρώνει όποτε έχει ανάγκη να το χρησιμοποιήσει, ένα εμπόρευμα στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι.

Η περίπτωση, για παράδειγμα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, είναι χαρακτηριστική. Στο όνομα της έλλειψης χρημάτων προωθείται η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπου στο όνομα εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων διερευνάται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Ο Δήμος να διεκδικήσει επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση για να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, καθώς και την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.

Αυτή είναι η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Από την αρχή τα μέλη και οι οπαδοί τους αγωνίστηκαν πάνω σε αυτή τη θέση που είναι η μόνη προς όφελος του λαού.

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την αρχή παζάρευαν τα 45 στρέμματα του στρατοπέδου Εμμ. Παπά  με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πολεοδόμηση και τα έργα υποδομής των οποίων θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Υποκριτική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ενώ στην Βουλή ψηφίζουν νόμους κατά της παραχώρησης των στρατοπέδων στον λαό από την άλλη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για μη οικοπεδοποίησή τους, συμφωνώντας με την δημοτική αρχή ότι η ουσία δεν είναι σε ποιον ανήκει η κυριότητα.

Η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ και η παράταξή του στο Δημοτικό συμβούλιο Λαϊκή Συσπείρωση τονίζουμε ότι η ουσία βρίσκεται στην κυριότητα και τα στρατόπεδα είναι χώροι που ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στον λαό και μάλιστα είναι υποχρέωση του κράτους η πλήρης χρηματοδότηση για την μετατροπή τους σε χώρους κατάλληλους για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους

(πηγη: ΕΡΤ Σερρών)