Ανατροπή στο συνταξιοδοτικό πλαίσιο ασφαλισμένων ΟΓΑ

Ανατροπή στο συνταξιοδοτικό πλαίσιο ασφαλισμένων ΟΓΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τους κ.κ. Υπουργούς  Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 Η ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ν.Σερρών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά με ερώτηση της προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει την ανατροπή που επέρχεται στην συνταξιοδότηση των αγροτών με βάσει το νέο πλαίσιο, ενώ επισημαίνει και τις ενέργειες που είχαν κάνει πριν τέσσερα χρόνια, 52 βουλευτές της ΝΔ (οι οποίοι ήταν τοτε στην αντιπολίτευση, αλλά σήμερα είναι στην κυβέρνηση) για την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών. Αναλυτικά στην ερώτησή της αναφέρει:

Πενήντα δύο (52)  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  το 2008, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν επανεκλεγεί και εκπροσωπούν και σήμερα  τις αγροτικές περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και οι  σημερινοί Υπουργοί  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτσης Ιωάννης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας Χρήστος είχαν καταθέσει ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 6141/ 12.02.2008) προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας.

Αντιπολιτευόμενοι τότε, είχαν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης ασφαλισμένης στον ΟΓΑ καθώς και των αγροτών, αναφέροντας τα εξής: 
1. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας, ασφαλισμένης στον ΟΓΑ, σταδιακά από το 65ο έτος, στο 60ο, αρχής γενομένης από το 2009 μέχρι το 2017, δηλαδή τα έτη 2009-2010 το όριο στο 64ο έτος, τα έτη 2011-2012 το όριο στο 63ο έτος, τα έτη 2013-2014 το όριο στο 62ο έτος, τα έτη 2015-2016 το όριο στο 61ο έτος και από το 2017 το όριο να είναι το 60ο έτος της ηλικίας της.

2. Σχετικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης του άνδρα αγρότη, ασφαλισμένου στον ΟΓΑ, αυτός μπορεί να επέλθει σταδιακά από το 65ο έτος της ηλικίας του στο 62ο έτος, ξεκινώντας από το 2009 μέχρι το 2013, δηλαδή τα έτη 2009-2010 το όριο στο 64ο έτος, τα έτη 2011-2012 το όριο στο 63ο έτος, το 2013 στο 62ο. Θα έχουν συμπληρώσει οι αγρότες αυτοί το 2013, 15 χρόνια καταβολής εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ. 
3. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης α) για τις αγρότισσες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ από το 65ο έτος της ηλικίας τους στο 62ο έτος από το 2013, χρονιά κατά την οποία θα έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια καταβολής εισφορών και μείωση από το 62ο στο 60ο έτος της ηλικίας από το 2017, έχοντας συμπληρώσει αυτές οι αγρότισσες 20 έτη ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ β) για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, μείωση από το 65ο έτος, στο 62ο έτος το 2015, όταν οι αγρότες θα έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης στον ΟΓΑ. 
4. Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας και του αγρότη από το 65ο έτος στο 62ο, αρχής γενομένης από το 2013, όταν θα έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ. 
5. Εάν ισχύσουν α) για τις εργαζόμενες γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στο 55ο έτος της ηλικίας τους με 25 χρόνια ασφάλισης και για τους εργαζομένους άνδρες να συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος με 35 χρόνια ασφάλισης, τα όρια αυτά θα πρέπει να ισχύσουν και για τους αγρότες και τις αγρότισσες. 
Τέλος το όριο των 37 χρόνων ασφάλισης για συνταξιοδότηση, χωρίς όριο ηλικίας, θα πρέπει να ισχύσει και για τους αγρότες και τις αγρότισσες. 

Κύριοι Υπουργοί,

 Επειδή η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εκτός των άλλων, είναι μια καθαρά κοινωνική ανατροπή, που υπηρετεί μόνο δημοσιονομικές προτεραιότητες και αγνοεί – παραβλέπει τις εγκληματικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Επειδή παραβλέπεται το γεγονός, ότι η κοινωνία με τους συνταξιοδοτικούς μηχανισμούς της θα έπρεπε να προσφέρει στα μέλη της το ένα τρίτο της ζωής τους με ανάπαυση και ελεύθερο χρόνο,.

Επειδή  παραβλέπεται η κοινή λογική, που έχει να κάνει με την ανικανότητα στην εργασίας λόγω φυσιολογικής φθοράς των αγροτών

Επειδή  παραβλέπεται, ότι παράταση του εργασιακού βίου δεν προτάθηκε κατόπιν αναλογιστικών μελετών, στο πλαίσιο της διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων, αλλά επιλέχθηκε εναλλακτικά ως μέτρο με το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομηθεί 1 δις. ευρώ,

Επειδή με  τέτοιες αποφάσεις αποδομείται πλήρως το κοινωνικό κράτος

Κάποιος από όλους θα πρέπει να απαντήσει για την αδικία, που θα βιώσουν 45.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που περίμεναν να συνταξιοδοτηθούν το προσεχές έτος και όχι μόνο.

Κάποιος από όλους θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά, ότι τα δύο επόμενα έτη, το 2013 και το 2014 δεν θα συνταξιοδοτηθεί κανένας αγρότης, αφού το όριο ηλικίας αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2013, στο 67ο έτος. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους 45.000 αγρότες, που παγιδεύονται κυριολεκτικά,  ότι θα κληθούν να καταβάλουν άλλα 3.500 – 4.500 ευρώ για εισφορές (ασφάλιστρα) για μια διετία.

Κάποιος από όλους θα πρέπει να εξηγήσει ειδικά τους γεννηθέντες και γεννηθείσες  το έτος 1948, που προκειμένου να λάβουν σύνταξη τον Ιούλιο του 2013, όπως ορίζει η Νομοθεσία,  προεξόφλησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση μέσω των ΕΛ.ΤΑ. την εισφορά του Β’ εξαμήνου του 2012, που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να εξοφληθεί στο τέλος Μαΐου του 2013.

 

Επειδή  οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από όλους, ότι  αυτός  που δικαιολογεί τον εαυτό του, τον κατηγορεί. Επειδή είναι ανύπαρκτη πλέον η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου της χώρας.

 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

          Ποιο είναι το σημερινό προσδόκιμο ζωής των αγροτών της χώρας. Υπάρχουν στοιχεία ερευνών που αναφέρουν   τη μείωση του προσδόκιμου λόγω του μνημονίου; Πιστεύετε, ότι θα προσφέρετε στους Έλληνες αγρότες τη δυνατότητα να ζήσουν το ένα τρίτο της ζωής τους με ανάπαυση και ελεύθερο χρόνο ως συνταξιούχοι;

  Αθήνα, 23  Νοεμβρίου 2012  
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών