ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ: Τώρα, σκουπίδια στο Παλαιόκαστρο και από το… Κιλκίς!

ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ: Τώρα, σκουπίδια στο Παλαιόκαστρο και από το… Κιλκίς!

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών ( ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ ), είναι μετεξέλιξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για μια Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη τότε δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων στη θέση Νεράϊδα Παλαιοκάστρου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών έκανε γνωστό τότε το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά στην ΠΕ Σερρών με διάφορες παρεμβάσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια Σερρών και Εμμ.Παπά. Τέλος το Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε Ημερίδα στην ΚΕΔΗΣ, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους Σερραίους πολίτες.

Η τελευταία της παρέμβαση ήταν τον Ιούνιο του 2015, με αφορμή τον προτεινόμενο Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, που δόθηκε τότε σε διαβούλευση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη.

Στη συνέχεια μετά από Συνέλευση της Πρωτοβουλίας αποφασίστηκε η μετατροπή της Κίνησης σε Σύλλογο με ευρύτερο χαρακτήρα που αφορά γενικότερα στην υπεράσπιση του Περιβάλλοντος της Π.Ε. Σερρών, με επίσημο Καταστατικό και διοικητικό συμβούλιο κάτι που ήδη υλοποιήθηκε και απομένει μόνο η δημοσίευση στο Ειρηνοδικείο.

Στο μεταξύ προέκυψαν πρόσφατα τα εξής σημαντικά, τα οποία μας υποχρεώνουν να κάνουμε δημόσια παρέμβαση :

  • Ανακοινώθηκε επίσημα από τους δημάρχους της Π.Ε. Σερρών, ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει αύξηση στην τιμή ανά τόνο που καταβάλουν οι δήμοι των Σερρών για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, η οποία από 17 έως 20 ευρώ που είναι τώρα θα φτάσει στα 29 ή 35 ευρώ που σημαίνει αύξηση που θα αγγίξει το 100%.

Είναι μία εξέλιξη που δυστυχώς δικαιώνει τους τεκμηριωμένους φόβους του Συλλόγου μας, ότι τα Ανταποδοτικά Τέλη για την Καθαριότητα θα εκτιναχθούν στα ύψη και μάλιστα η αύξηση προτείνεται πριν καν κατασκευαστεί και λειτουργήσει η ΜΕΑ, που σημαίνει ότι αν το έργο υλοποιηθεί οι αυξήσεις θα είναι απρόβλεπτες και η επιβάρυνση του Περιβάλλοντος επίσης.

 

  • Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Παλαιοκάστρου παρουσίασε προχθές σειρά από βίντεο σε τοπικό κανάλι, όπου φαίνεται ήδη από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και σήμερα, να εξακολουθούν να ρέουν ελεύθερα τα διαφεύγοντα παρανόμως στραγγίσματα εντός του ξηροχειμάρρου Παλαιοκάστρου, μολύνοντάς τον σε απόσταση 500 μέτρων από τον Χ.Υ.Τ.Α..

 

  • Τέλος από τη προχθεσινή Σύνοψη Προτάσεων Διαχείρισης των Απορριμμάτων στα πλαίσια του Νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκύπτει, ότι στην σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Παλαιοκάστρου θα καταλήγουν τα απόβλητα και του Δήμου Κιλκίς, ενώ ως γνωστό μεταφέρονται ήδη και σκουπίδια από την Π.Ε. Δράμας.

Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Π.Ε. Σερρών, να πιέσουν προς την κατεύθυνση ακύρωσης του έργου κατασκευής της Μ.Ε.Α. στη Νεράϊδα Παλαιοκάστρου, να υποβάλλουν τα δικά τους Τοπικά Σχέδια Δράσης και να πιέσουν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ( ΠΕΣΔΑ ) να ακυρώσει το τεράστιο, κοστοβόρο και εν τέλει άχρηστο αυτό έργο του Παλαιοκάστρου, επιλέγοντας σύγχρονες μεθόδους Ανακύκλωσης και Διαλογής στην Πηγή που και το περιβάλλον θα προστατεύουν, και τους πολίτες της ΠΕ Σερρών δεν θα επιβαρύνουν αλλά και έσοδα και θέσεις εργασίας θα αποφέρουν στην Τοπική Κοινωνία.

Εμείς θα επιδιώξουμε συναντήσεις και διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς    (Δήμους, Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ, Υπουργείο ) προς αυτή την κατεύθυνση.