Συχνές ερωτήσεις για τη δωρεά ωαρίων σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Συχνές ερωτήσεις για τη δωρεά ωαρίων σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η δωρεά ωαρίων είναι μία διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα μπορεί να δωρίσει τα ωάρια της σε ένα κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από άλλες γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν και αδυνατούν να το κάνουν, λόγω ορισμένων προβλημάτων και παθήσεων που προκαλούν υπογονιμότητα.

Η διαδικασία αυτή είναι πρωτοποριακή και έρχεται να λύσει το πρόβλημα υπογονιμότητας πολλών γυναικών παγκοσμίως, ενώ είναι απόλυτα ασφαλής και έχει χαρίσει την οικογενειακή ευτυχία σε πολλά ζευγάρια που δυσκολεύονταν να κάνουν παιδιά.

Ωστόσο όπως κάθε καινοτόμα διαδικασία, έτσι και η δωρεά ωαρίων εγείρει ορισμένες απορίες στις γυναίκες που θέλουν να τις εφαρμόσουν. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος δρ Κωνσταντίνος Γιατράς απαντάει στις κυριότερες από αυτές:

Ποια είναι η διαδικασία για τη δωρεά ωαρίων;

Η διαδικασία της δωρεάς ωαρίων ξεκινά με μια αίτηση. Μόλις εγκριθεί η γυναίκα δότρια μετά από μια σειρά συνεντεύξεων και εξετάσεων, οι γιατροί στο κέντρο θα αναζητήσουν επίσης μία λήπτρια ωαρίων που να ταιριάζει στα φυσικά χαρακτηριστικά της δότριας.

Ο κύκλος για τη δωρεά ωαρίων συνήθως διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες με ειδική φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει τις ωοθήκες σας παράγουν πολλαπλά ωάρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα πραγματοποιήσετε συχνές επισκέψεις ώστε ο γιατρός να παρακολουθήσει την πρόοδό σας. Όταν είναι κατάλληλη η στιγμή, θα προκληθεί τεχνητή ωορρηξία με ειδική ένεση και η ωοληψία θα γίνει την αμέσως επόμενη ημέρα.

Τι πρέπει να προσέχω πριν την ωοληψία;

Οσο λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή γονιμότητας, θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή μόνο με προστασία για τον πρώτο μήνα, αλλά και για το μήνα αμέσως μετά τη δωρεά ωαρίων. Από την αρχή μέχρι το τέλος, θα χρειαστεί να κάνετε γενικά 10-12 επισκέψεις στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί το σώμα μου να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση μετά τη δωρεά ωαρίων;

Θα μπορείτε να αναμένετε την επόμενη έμμηνο ρύση εντός 10 ημερών μετά την δωρεά. Ύστερα από την επόμενη περίοδο σας, το σώμα σας θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δωρεά ωαρίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γυναικολόγου μαιευτήρα δρ. Κωνσταντίνου Γιατρά.