Συχνές ερωτήσεις για την λαπαροσκοπική κολεκτομή

Συχνές ερωτήσεις για την λαπαροσκοπική κολεκτομή

Ο όρος λαπαροσκόπηση είναι γνωστός σε όλους και αποτελεί τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο επεμβατικής διαδικασίας που έχει να κάνει με αφαίρεση καρκινώματος, αφαίρεση χολής κ.α.

Μία τέτοια επέμβαση είναι η κολεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση τμήματος ή όλου του κόλου, του παχέος εντέρου που αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

Γιατί επιλέγεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκόπηση, γίνεται με 4-5 μικρές τομές από τις οποίες εισάγονται τα εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα η οποία βοηθάει τον γιατρό, να βλέπει μεγεθυμένα τα εσωτερικά όργανα. Μόνο μία από τις τομές μεγαλώνει, ώστε στο τέλος της επέμβασης να αφαιρεθεί το τμήμα του παχέος εντέρου.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται πρωτίστως η μέθοδος της λαπαροσκόπικης κολεκτομής είναι:

  • Μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε κανονικό φαγητό στέρεας τροφής
  • Ταχύτερη λειτουργία του εντέρου
  • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • Καλύτερη δυνατή ανοσολογία ασθενούς

Πότε γίνεται η επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή γίνεται όταν θεωρήσει ο γιατρός, ότι οι ενδείξεις είναι προφανείς. Εξάλλου κάθε καλοήθης πάθηση του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά.

Πότε δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπική κολεκτομή;

  1. Όταν ο ασθενής έχει προσβληθεί από βαριά ανεπάρκεια του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
  2. Όταν την ώρα της λαπαροσκόπησης ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτή επέμβαση.
  3. Όταν παλαιότερες επεμβάσεις στην κοιλιά, έχουν καταστήσει την περιοχή μη ανεπαρκή να δεχθεί την λαπαροσκοπική μέθοδο.

Ο γενικός χερουργός Νικόλαος Κουτσογούλας MD είναι ένας από τους βασικούς εκπαιδευτές στην κατηγορία της λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την μέθοδο από την προσωπική του ιστοσελίδα και κλείστε μαζί του το πρώτο σας ραντεβού.