Συχνές εξετάσεις και επεμβάσεις ωρλ για τα αυτιά και τη μύτη

Συχνές εξετάσεις και επεμβάσεις ωρλ για τα αυτιά και τη μύτη

Η όσφρηση και η ακοή είναι πολύ σημαντικές αισθήσεις για τον άνθρωπο. Με την έλλειψή τους ή με την μερική απώλειά τους, επεμβαίνει η ειδικότητα του ωρλ για την επαναφορά του ασθενούς ή την αποθεραπεία με φαρμακευτική αγωγή/ επέμβαση.

Αυτί

Από τα αυτιά μπορούν να ξεκινήσουν πλήθος προβλήματα τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στον οργανισμό. Ήδη από τη μικρή ηλικία πραγματοποιούνται όλες οι σημαντικές εξετάσεις όπως ο ακοολογικός έλεγχος ενηλίκων και παίδων αλλά και ο προσδιορισμός αντανακλαστικών που σχετίζονται με την ακοή.

Τυμπανοτομή

Ένας ευαίσθητος τυμπανικός υμένας που έχει ραγεί μπορεί να είναι η αιτία για τυμπανοτομή, η οποία γίνεται επειδή το άτομο κάνει βίαια χρήση από μπατονέτες, έντονα ηχητικά κύματα αλλά και τραυματισμούς από απροσεξία. Αν το ράγισμα είναι ήπιο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο ομαλά από τον ίδιο τον ωρλ, χωρίς να προβεί σε επέμβαση.

Σύνδρομο Meniere

Το σύνδρομο Meniere είναι μία περίπτωση που προκαλεί ιλίγγους και εμβοές στα αυτιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και απώλεια ακοής. Η συνήθης αντιμετώπιση είναι οι ενέσεις, οι οποίες γίνονται από πιστοποιημένο γιατρό ωρλ.

Μύτη

Η ρινική κοιλότητα πολλές φορές είναι ευαίσθητη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, τα οποία να σχετίζονται με ρινορραγίες, ροχαλητό, άπνοια και πολλά άλλα ήδη από μικρή ηλικία. Οι επεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την μύτη είναι η ρινοπλαστική και ο ευθειασμός ρινικού διαφράγματος. Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο αυτές επεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν, προσφέροντας στον ασθενή και αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Επίσης πολύ συχνή επέμβαση τα τελευταία χρόνια είναι τα κρεατάκια, τα οποία αφαιρούνται με ανώδυνους και εξελιγμένους τρόπους, όπως είναι το laser.

Μπείτε στην ιατρική ιστοσελίδα του ΩΡΛ – Χειρουργού, Καραμάνου Αναστάσιου εδώ και βρείτε πληροφορίες για κάθε πάθηση και αντιμετώπισή της που σχετίζεται με το ωρορινολαρυγγικό σύστημα.