Συχνές παθήσεις παχέος εντέρου, συμπτώματα και αποτελεσματική θεραπεία

Συχνές παθήσεις παχέος εντέρου, συμπτώματα και αποτελεσματική θεραπεία

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του πεπτικού συστήματος και μέσω αυτού γίνεται η αποβολή των κοπράνων αλλά και η πραγματοποίηση πολλών διαδικασιών.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις του παχέος εντέρου που μπορεί να προκύψουν, αν κάποια διαδικασία δεν γίνει σωστά. Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του εντέρου να λειτουργεί ομαλά.

Ποιες είναι οι συχνότερες από αυτές οι παθήσεις;

Δυσπλασία στομάχου: Πρόκειται για μία κατάσταση προκαρκινικής αλλοίωσης, η οποία σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Εκκολπωματίτιδα: Πρόκειται για μία φλεγμονώδη κατάσταση, με συμπτώματα την αιμορραγία και τον πόνο στα αριστερά του στομάχου.

Κακοήθεις και κακοήθεις όγκοι: Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα σας διαγνώσει το πρόβλημα και θα σας συστήσει την απαραίτητη αγωγή. Συνήθως η λαπαροσκοπική χειρουργική επιλέγεται για άμεση αποκατάσταση.

Νόσος του Crohn: Αυτό το φλεγμονώδες νόσημα μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα. Για αρχή ο γιατρός δίνει συντηρητική αγωγή και αν αποτύχει, η λαπαροσκόπηση είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που προτείνεται.

Συνήθης συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση, αλλά αν διαρκούν πάνω από 3-5 μέρες πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό. Μερικά από τα πιο συχνά είναι:

  1. Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  2. Αίμα στα κόπρανα
  3. Κοιλιακό άλγος
  4. Αδυναμία και κόπωση
  5. Ακούσια απώλεια βάρους

Εξετάσεις που στοχεύουν σε ολοκληρωμένη διάγνωση

Η κολονοσκόπηση είναι η πρώτη εξέταση που δίνει σαφείς απαντήσεις για το παχύ έντερο. Αν κρίνεται αναγκαίο, ο γιατρός προχωράει και σε μία αξονική κοιλίας, όπου απεικονίζονται οι εγκάρσιες τομές του σώματος.

Λαπαροσκοπική επέμβαση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η ριζική αντιμετώπιση στις παθήσεις παχέος εντέρου, ειδικά στην περίπτωση καρκινικού όγκου. Με λιγότερα τραύματα και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, η μέθοδος αυτή είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που μέχρι πρότινος ο ασθενής υποβαλλόταν σε ανοιχτό χειρουργείο με αρκετή ταλαιπωρία και ενοχλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στην προσωπική ιστοσελίδα του χειρουργού πεπτικού Dr. Αρχοντοβασίλη, πατώντας εδώ.