Συγκεκριμένα μέτρα προτείνει το ΚΚΕ Σερρών για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Συγκεκριμένα μέτρα προτείνει το ΚΚΕ Σερρών για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

πλημμυρες_Στρυμόνας_2015Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Σερρών προτείνει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τους πληγέντες των πλημμυρών στην Π.Ε. Σερρών. Θεωρεί ότι οι ζημίες δεν μπορούν να αποδοθούν σε «θεομηνίες» ή σε «εντονα καιρικά φαινόμενα» καθως όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Σερρών αναφέρει:

Για μια ακόμη φορά οι αγρότες και οι κάτοικοι του Αχινού του Δήμου Βισαλτίας, του Πεθελινού του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, του Θολού και του Μύρκινου του Δήμου Ν. Ζίχνης και των γύρω περιοχών στο νομό Σερρών βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφές από τις πλημμύρες. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη αφού τα αναχώματα του Στρυμόνα έσπασαν με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν χωράφια και να κινδυνεύουν ΚΚΕκτηνοτροφικές μονάδες και οικισμοί. Επίσης, τα νερά είναι πολύ κοντά ενώ η στάθμη στη λίμνη Κερκίνη έφατασε στα 36 μέτρα στις πόρτες και είναι στα όριά του.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα». Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν “αντέχει” την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών.

Τη στιγμή που τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στις τράπεζες, στην επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με διάφορα προγράμματα. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται και η παράδοση των έργων υποδομής, δημόσιας περιουσίας σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι’ αυτό τα απαραίτητα έργα υποδομής είτε δε γίνονται (αν δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες), είτε τα διπλοπληρώνει ο λαός και τα εκμεταλλεύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. 

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην παραγωγή και σε αγροτικό κεφάλαιο για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

  • Άμεσος σχεδιασμός γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

  • Ολοκληρωμένη, συνδυασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτικών φορέων.

  • Προστασία των δασών και μετατροπή του σε αποκλειστικά δημόσια περιουσία, με αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Ζαριανόπουλος Σωτηρης-ΚΚΕΕπίσκεψη του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στις Σέρρες

Αύριο, Τετάρτη 1/4/2015 θα επισκεφτεί τις Σέρρες και τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις τελευταίες πλημμύρες ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία του Κόμματος Κωνσταντινουπόλεως 8, (4ος όροφος).