Συλλαλητήριο «οπερέτα» για τους πληγέντες αγρότες των Σερρών απο τις πλημμύρες (φωτος)

Συλλαλητήριο «οπερέτα» για τους πληγέντες αγρότες των Σερρών απο τις πλημμύρες (φωτος)

αγροτες-Σέρρες-anexartitos__20150415_105922Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των πληγέντων αγροτών του νομού Σερρών στο πανσερραϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15/4 στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

Στο «πανσερραϊκό» συλλαλητήριο πήραν μέρος περίπου 150-200 άτομα από τα οποία τα μισά και παραπάνω ήταν πολιτικοί και τοπικοί φορείς. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των δημάρχων των πληγέντων περιοχών και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συμμετείχαν πολιτικοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου και του Επιμελητηρίου Σερρών (ΕΒΕΣ), ενώ εκ μέρους των αγροτών συμμετείχαν οι πρόεδροι, και κάποια μέλη των αγροτικών συλλόγων του νομού.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους αγρότες μιλούσαν για εκδήλωση «φιάσκο» που στόχο είχε την προβολή των τοπικών «αρχόντων», ενώ ένταση δημιουργήθηκε και στο Διοικητήριο, όπου αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε τους διαμαρτυρόμενους στο γραφείο του και έγινε συνωστισμός από εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους φορείς, με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αγρότες να μείνουν εκτός του γραφείου. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η συζήτηση να γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων της αντιπεριφέρειας, όπου δεν έλλειψαν οι αντεγγκλήσεις.

Με το συλλαλητήριο, οι Σερραίοι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες και παράλληλα να στηριχθεί οικονομικά ο νομός, από τον κρατικό μηχανισμό, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Οι συγκεντρωθέντες στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών, με καθυστέρηση μιάς ώρας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Κ.Καραμανλή από την Πλατεία έως  το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, (περίπου 200μ)  προκειμένου να συντάξουν με τον αντιπεριφερειάρχη, από κοινού, ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία με τα αιτήματα των πληγέντων αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και των πολιτικών Αρχών του τόπου, μετά το πέρας της πορείας διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι αγρότες επέρριψαν ευθύνες στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια για να αποκομίσει χρηματικά κονδύλια από τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον νομό.

Ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Σερρών έκανε όλα αυτά τα χρόνια τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ φέτος κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί από το πλημμυρικό φαινόμενο της λίμνης Κερκίνης, που δεχόταν καθημερινά ανεξέλεγκτους όγκους νερού από τη γείτονα χώρα.

«Το καλοκαίρι του 2011 μας δόθηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια. Ο νόμος λέει ότι όταν δίνονται αρμοδιότητες δίνονται και τα αντίστοιχα χρήματα. Εμείς ζητήσαμε τα χρήματα επίμονα και με όσα πήραμε κάναμε έργα, άλλα δεν ήταν αρκετά για να καθαρίσουμε τον Στρυμώνα που χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια για να καθαριστεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσιάδης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: πολιτικής φιέστας «ανεξάρτητων» δεξιών πολιτικών παραγόντων και ορισμένων άχρωμων και άοσμων τέως προοδευτικάριων

Γίναμε σήμερα (15-4-15), στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας, θεατές μιας πολιτικής φιέστας «ανεξάρτητων» δεξιών πολιτικών παραγόντων και ορισμένων άχρωμων και άοσμων τέως προοδευτικάριων, οι οποίοι επιχειρούν να μετατοπίσουν την πολιτική βάση των επίκαιρων και διαχρονικών ευθυνών τους στο τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών.

Επιχειρούν να διαχειριστούν πολιτικές εκτόνωσης της αγανάκτησης  των αγροτών, οι οποίοι σε όλη αυτή την περίοδο άσκησαν ευθέως σκληρή κριτική στην πολιτεία τους και σήμερα τούς γυρίζουν την πλάτη.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι γι’ αυτό που αυτοί δεν έπραξαν εδώ και 60 χρόνια φταίει ο «ιός» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παραβλέποντας σκοπίμως πως η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα από την πρώτη κιόλας στιγμή και εργάζεται πυρετωδώς, χωρίς ανέξοδες εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις,  προς την κατεύθυνση των πραγματικών λύσεων μέσα σ’ ένα εξαιρετικά αντίξοο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον. 

Δηλώσεις φορέων

«Είμαστε ένα ντόμινο. Η καταστροφή των αγροτών επιφέρει και την καταστροφή του εμπορικού κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Μπαλίτης, προσθέτοντας ότι «οι έμποροι επαγγελματίες δεν μπορούν, πλέον, να ανταποκριθούν ούτε στις ασφαλιστικές τους εισφορές».

«Η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας είναι το αποτέλεσμα του μεγάλου προβλήματος που έχουμε στον νομό με τα αντιπλημμυρικά έργα που σταμάτησαν εδώ και χρόνια, τις πλημμύρες που σημειώθηκαν και την καταστροφική ζημιά των αγροτών. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών έχει, ήδη, αποστείλει έγγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας στις 29 Μαρτίου, με υπόδειξη να δοθούν χρήματα στην Περιφέρεια και στους δήμους των Σερρών για να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς με κύριο αίτημά μας να συσταθεί διακρατική επιτροπή Ελλάδας-Βουλγαρίας, ώστε να επιλυθεί το πλημμυρικό φαινόμενο του Στρυμώνα που αντιμετωπίζουν από κοινού οι δύο χώρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, Χρήστος Μέγκλας.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα συνταχθεί από τους εκπροσώπους των αγροτών και θα συνυπογραφεί από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τα κύρια αιτήματα που θα ζητήσουν οι αγρότες να επιλυθούν είναι οι αποζημιώσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η κάλυψη των δικαιωμάτων τους μέσα από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και η κατασκευή των έργων υποδομής που αφορούν τον ρου και την κοίτη του Στρυμώνα.

Την ίδια ώρα, αν και τα νερά φαίνεται πρόσκαιρα να έχουν υποχωρήσει (οι πλημμυρισμένες εκτάσεις φτάνουν τα 75.000στρέμματα, όσο περίπου είναι και η έκταση της λίμνης Κερκίνης) σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η στάθμη των νερών του Στρυμώνα, ενώ η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει με ρυθμό περίπου 10εκατοστά την ημέρα επειδή τα θυροφράγματα παραμένουν ανοιχτά.

 

Δηλώσεις δημαρχών

«Η υποχώρηση των νερών είναι ασήμαντη» σημείωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο οποίος επεσήμανε ότι «σε όλο τον νομό έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 90.000 στρέμματα».

«Στον δήμο, η κατάστασή μας συνεχίζει να είναι απελπιστική. Ας ελπίσουμε, η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, ενώ ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, δήλωσε: «Έχουμε μία γενική κατάκλιση από νερά, της πρώην αποξηραμένης λίμνης του Αχινού και είναι άγνωστο πότε θα απομακρυνθούν τα νερά. Από ό,τι φαίνεται, μέχρι τον Ιούνιο η κατάσταση θα είναι όπως σήμερα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, απαιτούμε άμεσα την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για όλους τους αγρότες, έστω και κατ΄ εξαίρεση».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινη Αραμπατζή και ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.