Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Serrès-Fosses: «Η ποιητική εξέγερση στο Γιάννη Ρίτσο και τον René Char»

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Serrès-Fosses: «Η ποιητική εξέγερση στο Γιάννη Ρίτσο και τον René Char»

Serres-Fosses-Ριτσος-PAP_0319wΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σερρών,   η εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Serrès-Fosses,

 «Η ποιητική εξέγερση στο Γιάννη Ρίτσο και τον René Char».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Serrès- Fosses και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών και του Σχολικού Συμβούλου Καθηγητών Γαλλικής.

Εκλεκτοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους οι οποίες κινήθηκαν στους άξονες της ελληνικής και γαλλικής ποίησης.

Αρχικά η κ. Ε. Γραμματικοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στο  Γάλλο ποιητή René Char παραθέτοντας στοιχεία που αφορούσαν την προσωπική και επαγγελματική του πορεία, το συγγραφικό και ποιητικό του έργο παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη διδακτική προσέγγιση της ποίησης του René Char.

Στη συνέχεια, ο κ. Δ. Κόκορης, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ. παρουσίασε με την ενδελεχή εισήγησή του,  τη ζωή και το έργο του Ποιητή «του Ελάχιστου και του Ανεξάντλητου» Γιάννη Ρίτσου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Αστέριος Πολυχρονίδης, ηθοποιός-χορογράφος, απήγγειλε με άμεσο, θεατρικό ύφος, αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου και René Char.

Παράλληλα λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφίας του Γάλλου φωτογράφου René Veneau με αναφορά στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Η έκθεση περιελάμβανε στίχους του Γιάννη Ρίτσου πάνω σε τοπία της Λήμνου ,όπου έζησε ο ποιητής εξόριστος από το 1948 έως το 1949.