Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών: «Ντροπή τους…»

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών: «Ντροπή τους…»

Εξοργισμένοι με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώς Φωτίου, εμφανίζονται τα μέλη του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Νομού Σερρών, (ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και αντίστοιχοι σύλλογοι στην υπόλοιπη χώρα) όπου υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή πως:

«Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν», και αντιπροτείνει: «Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα η οποία είναι προπληρωμένη για τρόφιμα, που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια και σου δίνουμε, και εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου, αλλά πάντα στον ιδιοκτήτη όχι σε σένα. Δηλαδή μία λογική σε είδος και όχι σε χρήμα. (…)  Είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα, αλλά μπορείς».

Ο σύλλογος σε απάντησή του τονίζει πως: «η όποια «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης ταυτίζεται με την ανακύκλωση της φτώχειας και τη διαχείριση των πιο ακραίων μορφών της, σπρώχνοντας τα λαϊκά στρώματα να συμβιβαστούν με τη μιζέρια και τη φτώχεια τους, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας»»

 Να σημειώσουμε πως η κυρία Φωτίου, προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας πως υπήρξε …παρανόηση (!!!) και δεν εννοούσε αυτό (!!!)

Σχετικά με τις δηλώσεις της αν. υπουργού, ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ…

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού εφηύρε την οικονομία που μπορούμε να κάνουμε τρώγοντας τα πολύ φτηνά γεμιστά και τις φτηνές πίτες που γίνονται με λίγο αλεύρι, επανήλθε δριμύτερη.

Έτσι, στο πλαίσιο της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας της κυβέρνησής της, μετά και την ψήφιση του 3ου αλλά «αριστερού» μνημονίου και του προϋπολογισμού, που προβλέπουν -μεταξύ άλλων- την περικοπή των 900 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ανερυθρίαστα έθεσε θέμα κατάργησης των επιδομάτων και αντικατάστασής τους με …«παροχές σε είδος»!

«Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν», επισήμανε η  Θ. Φωτίου, αντιπροτείνοντας: «Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα η οποία είναι προπληρωμένη για τρόφιμα, που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια και σου δίνουμε, και εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου, αλλά πάντα στον ιδιοκτήτη όχι σε σένα. Δηλαδή μία λογική σε είδος και όχι σε χρήμα. (…)  Είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα, αλλά μπορείς».

Σήμερα το ΚΕΑ εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας και μεταξύ άλλων προβλέπει χρηματική ενίσχυση 200 ευρώ το ανώτερο σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Για παράδειγμα, σε μια τριμελή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί ο δικαιούχος παίρνει μάξιμουμ 200 ευρώ, ο επιπλέον ενήλικας άλλα 100 ευρώ και το παιδί άλλα 50 ευρώ, σύνολο 350 ευρώ.

Με απλά λόγια, κατά την κυβέρνηση, τα 200 ευρώ σε χρήμα δεν αρκούν για να ζήσεις, αλλά τα 150 ευρώ σε είδος φτάνουν και ίσως να περισσεύουν και από πάνω…

Δηλαδή εκτός από μηχανισμός διαχείρισης της φτώχειας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί και μοχλό κατάργησης όλων των προνοιακών επιδομάτων.

Αποδεικνύεται και με αυτήν την αφορμή ότι η όποια «κοινωνική πολιτική» ταυτίζεται με την ανακύκλωση της φτώχειας και τη διαχείριση των πιο ακραίων μορφών της, σπρώχνοντας παράλληλα τα λαϊκά στρώματα να συμβιβαστούν με τη μιζέρια και τη φτώχεια τους στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας». Και αναδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με «αριστερά φούμαρα» ήρθε να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΑΜΕΑ, η οποία για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στήριγμα της κυβέρνησης στην προσπάθεια να ξηλώσει τα δικαιώματα των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων. Αφού με το που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την πρόθεση της να νομοθετήσει στο πεδίο της πρόνοιας, με σκοπό να υλοποιήσει τις βάρβαρες μνημονιακές τις δεσμεύσεις, η ΕΣΑΜΕΑ αποδέχτηκε το κεντρικό σκεπτικό της μεταρρύθμισης και έτρεξε να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο για να καταθέσει τις «εποικοδομητικές» της προτάσεις.

Ως σύλλογος έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Καλούμε τα άτομα με αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες να συσπειρωθούν στους συλλόγους και να αντιπαλέψουν μετά από συλλογική διαβούλευση τα σχέδια της κυβέρνησης, κόντρα στην συμβιβασμένη και προδοτική τακτική της ΕΣΑΜΕΑ. Όπου τα Δ.Σ. δεν μπορούν ή δε θέλουν να μπούνε μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, οι συνάδελφοι που θέλουν να αγωνιστούν να τα προσπεράσουν και να συγκροτήσουν επιτροπές και άλλες συλλογικότητες μέσα στους συλλόγους και τα σωματεία, οι οποίες θα αναλάβουν να ενημερώσουν και να οργανώσουν τους συναδέλφους.

Καλούμε όλους τους συλλόγους και τα σωματεία  που σχετίζονται άμεσα με τους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, του φαρμάκου να συσπειρωθούν στη Συντονιστική Επιτροπή. Να αντιπαλέψουμε σε συντονισμό με άλλους συλλόγους και συλλογικότητες της χώρας τα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, όλο το λαό της πόλης να στηρίξουν τις δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Υγειονομικών – Χρονίως Πασχόντων- Ευπαθών Ομάδων και Φαρμακοποιών το επόμενο διάστημα.