Συμβουλές για να επιλέξεις τον κατάλληλο γυναικολόγο για εσένα

Ποιος είπε ότι το να βρεθεί ο κατάλληλος γυναικολόγος είναι εύκολη υπόθεση;

Η παραπάνω ερώτηση έχει φυσικά μία και μοναδική απάντηση καθώς όλες ξέρουμε ότι η εν λόγω επιλογή λιγότερο ή περισσότερο μας προβληματίζει όλες.

Προσωπικά ταλαιπωρήθηκα αρκετά μέχρι να βρεθεί ο γυναικολόγος που ήταν κατάλληλος για εμένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αμελήσω για κάποιο διάστημα εξετάσεις που ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τη διασφάλιση της υγείας μου. Το ανησυχητικό είναι ότι η παραπάνω συμπεριφορά δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα στις περιπτώσεις που η επιλογή του γυναικολόγου είναι λανθασμένη.

Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια με τα οποία μια γυναίκα θα επιλέξει το γιατρό που θα την συνοδέψει στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της;

Δύο είναι οι βασικοί άξονες που θα σε οδηγήσουν στο να πάρεις τη σωστή απόφαση. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την κατάρτιση και την εμπειρία του γιατρού από τη μία πλευρά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του από την άλλη.

Α. Ιατρικά χαρακτηριστικά

Ο γυναικολόγος είναι γιατρός. Έτσι όπως και για κάθε άλλο γιατρό η αναζήτησή σου θα πρέπει να ξεκινάει από το επιστημονικό υπόβαθρο που υπάρχει από πίσω του.

Ποιες είναι οι σπουδές του;

Σε ποιο νοσοκομείο εξειδικεύτηκε;

Έχει ή όχι δουλέψει σε κάποιο αναγνωρισμένο κέντρο;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα ουσιαστικά για να κρίνεις την εμπειρία και την κατάρτιση του γιατρού που έχεις απέναντί σου.

Β. Προσωπικά χαρακτηριστικά

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο γιατρό ο γυναικολόγος είναι ένας άνθρωπος τον οποίο θα πρέπει να μπορείς να εμπιστευτείς και να νιώσεις άνετα μαζί του. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να σε χαλαρώνει (όλες ξέρουμε πόσο νευρικές μπορούμε να είμαστε πριν από ένα τεστ παπ), αλλά και να είσαι σε θέση να του υποβάλλεις όποιες ερωτήσεις ή απορίες έχεις χωρίς να νιώθεις ντροπή ή ταμπού.

Μερικές ακόμα Συμβουλές

  • Φυσικά και θα πρέπει να πάρεις πληροφορίες από των κύκλο των γνωστών και τον φίλων σου. Να θυμάσαι ωστόσο ότι καθώς ο γυναικολόγος είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση είναι δυνατόν κάποιος που ταιριάζει στη φίλη σου να μην ταιριάζει σε εσένα.
  • Μην ξεχνάς ότι πάντα υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς το γυναικολόγο για κάτι σοβαρότερο από μια απλή γυναικολογική εξέταση. Εξέτασε και τα δύο κριτήρια και μη σταθείς μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι.
  • Αν ένας γυναικολόγος δεν σου κάνει για οποιοδήποτε λόγο μην πιέζεσαι. Απλά άλλαξέ τον.