Συναγερμός για την γρίπη 45 νεκροί-Θανατηφόρο κρούσμα και στο νοσοκομείο Σερρών

Νοσοκομείο Σερρών
Νοσοκομείο Σερρών

Αυξάνονται συνεχώς τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης στην χώρα μας, καθώς ο ιός σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας.

Σε κόκκινο συναγερμό εξακολουθούν να  βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας αφού πάνω από την χώρα έχει ενσκήψει κύμα γρίπης. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 45. 
Ο θάνατος 46χρονου ασθενή που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, προκάλεσε τις υποψίες στο ιατρικό προσωπικό.
Αμέσως δείγματα στάλθηκαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου όπου αποδείχτηκε πως ο ασθενής έπασχε από το στέλεχος της γρίπης Α Η3Ν2. Η διοίκηση του Νοσοκομείου αμέσως ειδοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.
Το παραπάνω κρούσμα προστέθηκε στον αριθμό των θυμάτων φτάνοντας τους 45  ενώ 57 νοσηλεύονται σε σοβαρή  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μέχρι τώρα  έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 159 άνθρωποι.
Αυξάνονται συνεχώς τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης στην χώρα μας, που σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης.
Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.
Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τόσο τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα  όσο και οι ΜΕΘ ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.
Την περίοδο 2012-2013 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου, παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα -δεν καταγράφηκε κορύφωση της δραστηριότητας όπως συμβαίνει συνήθως- μέχρι τις 24 Μαρτίου και έφτασε στα εκτός εποχής γρίπης επίπεδα μέσα Απριλίου. Συνολικά καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 108 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την περσινή περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 49 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης. Το επικρατούν στέλεχος γρίπης για την περίοδο 2012-2013 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ο υπότυπος Α (Η3Ν2) σε ποσοστό 56,6% και ο πανδημικός υπότυπος Α (Η1Ν1) που «κυκλοφόρησε» σε ποσοστό 43,4%.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί τους πολίτες να εμβολιστούν έστω και τώρα, και να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η «δραστηριότητα» της γρίπης στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση υψηλών επιπέδων και οι υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Για το λόγο αυτό οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία. 
Στο σημείο αυτό συμβουλεύουν όλους όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα. Παράλληλα συστήνουν να λαμβάνουν  αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.