«Σύνδρομο της Στοκχόλμης» στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Θόδωρος Καστρινός Συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ
Θόδωρος Καστρινός
Συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΡΘΡΟ του Θόδωρου Καστρινού

Το τελευταίο διάστημα η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συμπτώματα του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης».

Τι είναι το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»;
Είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.
Το συναισθηματικό δέσιμο του θύματος με τον θύτη του είναι στην πραγματικότητα μία στρατηγική επιβίωσης.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» είναι τα εξής:

  • – θετικά συναισθήματα του θύματος απέναντι στον κακοποιό,
  • – αρνητικά συναισθήματα του θύματος απέναντι στην οικογένεια, τους φίλους ή τις αρχές που προσπαθούν να τους σώσουν/υποστηρίξουν ή να κερδίσουν την απελευθέρωσή τους,
  • – υποστήριξη των λόγων και της συμπεριφοράς του κακοποιού,
  • – θετικά συναισθήματα του κακοποιού απέναντι στο θύμα,
  • – συμπεριφορά υποστήριξης από το θύμα και κατά καιρούς παροχή βοήθειας στον κακοποιό,
  • – ανικανότητα εμπλοκής σε συμπεριφορές που μπορεί να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ή την απομάκρυνσή τους.

Επιφανείς γιατροί της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, όπως οι Noam Chomsky, Slavoj Zizek και David Graeber είπαν πως μια καλυτέρευση της συμπεριφοράς της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να γίνει μέσω μιας εντατικής ομαδικής θεραπείας.

Διαπιστώθηκε πράγματι, πως με την οργάνωση κινημάτων, με μεγάλη συμμετοχή και με τη βοήθεια μιας αλληλοσυμπαράστασης η πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει μια πορεία χειραφέτησης και ωρίμανσης, κατά την οποία, χάρη σε μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, θα μπορέσει να αναγνωρίσει τη δραματική κατάσταση ομηρίας την οποία βιώνει.

Και όλα αυτά πριν η μακροχρόνια παραμονή των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί της μάγισσας Κίρκης – Εξουσίας, επιφέρει στους παραμένοντες συμπτώματα ιδρυματισμού (όπου ιδρυματισμός ίσον οι επιπτώσεις που έχει πάνω στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά των τροφίμων φιλανθρωπικού ή ειδικού ιδρύματος, η παρατεταμένη διαβίωσή τους μακριά από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον).

Θόδωρος Καστρινός
Σέρρες Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015