Συνέχεια δράσεων κατά της οζώδους δερματίτιδας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Συνέχεια δράσεων κατά της οζώδους δερματίτιδας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τις δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης μετάδοσης και αντιμετώπισης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών συνεχίζει η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων).

Ήδη διοργανώθηκε ημερίδα – σύσκεψη, για την ενημέρωση αναφορικά με την πρόληψη μετάδοσης, αλλά και την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών και τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα, αλλά και ευρεία συζήτηση με τους προϊσταμένους και υπεύθυνους κτηνιάτρους των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη, και στο πλαίσιο αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών και της βρουκέλλωσης των βοοειδών και των αιγοπροβάτων, συζητήθηκαν τα υπάρχοντα προβλήματα και κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις. Για τη βρουκέλλωση των βοοειδών και των αιγοπροβάτων παρουσιάστηκαν εκ μέρους του αρμόδιου Εργαστηρίου τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων. Επίσης, συζητήθηκαν προβλήματα, προτάσεις και προθέσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την εφαρμογή των προαναφερόμενων και άλλων προγραμμάτων.

Δεδομένων των αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε προσωπικό για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συνδρομή κτηνιάτρων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο πρόγραμμα εμβολιασμού βοοειδών, με σκοπό τη δημιουργία βιολογικού φραγμού για τη μετάδοση της νόσου, παρά το φόρτο εργασίας των τεσσάρων κτηνιάτρων, οι οποίοι αναχώρησαν για τον Έβρο από την 21η Σεπτεμβρίου 2015.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Ιωάννη Ταχματζίδη, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μεθόδευση των ενεργειών για την πρόληψη της μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πέρασε και στην Ξάνθη η οζώδης δερματίτιδα

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών εντοπίστηκε στην Ξάνθη, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμό στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο εφιάλτης της νόσου έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικές εβδομάδες στην περιοχή του Έβρου, με αποτέλεσμα πάνω από 3.500 ζώα να θανατωθούν ενώ ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Παράλληλα, ο νομός τέθηκε σε καραντίνα, ενώ απαγορεύτηκε η διακίνηση ζώων, κρεάτων και προϊόντων γάλακτος από την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νήσου. Ωστόσο αυτό όπως αποδείχθηκε, δεν κατέστη εφικτό, μιας και αναφέρθηκε νέο κρούσμα στην Ξάνθη, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην Νέα Κεσσάνη και όπως προβλέπεται το μολυσμένο κοπάδι οδηγήθηκε στην σφαγή, ενώ ο νομός τέθηκε και αυτός σε κατάσταση επιφυλακής, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ενώ στην περιοχή έσπευσε και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, κ. Σ. Λουκμακιάς.

Κοντά στο 20% των βοοειδών «θέρισε» η οζώδης στον Έβρο

Ο ζωονόσος των βοοειδών, σχεδόν ένα μήνα μετά από την εμφάνισή της Θράκη, έχει προσβάλλει συνολικά 53 εκτροφές στον Έβρο, κατά κύριο λόγο στο Δέλτα του ποταμού, ενώ διερευνώνται κι άλλα ύποπτα κρούσματα.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, που εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και αφορά στην εξέλιξη του νοσήματος μέχρι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι τα θανατωθέντα ζώα έχουν ανέλθει πλέον σε 3.508, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/5 σχεδόν του συνολικού πληθυσμού βοοειδών στον Έβρο, ο οποίος υπολογίζεται σε 19.000.

Πρόστιμο 60.000 ευρώ για μη δήλωση κρούσματος οζώδους

H περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζητά από τους κτηνοτρόφους να σπεύσουν άμεσα να ενημερώσουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ, σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων σε βοοειδή των εκτροφών τους.

Περαιτέρω, εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή στο μείζονα αυτό κίνδυνο και υπενθυμίζεται πως η μη δήλωση νοσήματος, που είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί, επισύρει αυστηρά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τις 60.000 ευρώ.

Κανένας κίνδυνος μετάδοσης της ζωονόσου στο καταναλωτικό κοινό

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η οζώδης δερματίτιδα προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα. Η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό.