Ως κορυφαίο θέμα η συνέχιση των εργασιών στην Αμφίπολη, τέθηκε από τον Τζιτζικώστα, προς τον Τσίπρα

Τα σημαντικότερα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε σήμερα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη των φορέων, επ’ αφορμή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα για το Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τη περασμένη Παρασκευή 25/11.

«Ευχόμαστε όσα είπατε για τη λειτουργία του Γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη να εφαρμοστούν στην πράξη», είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε τη βοήθεια της Κυβέρνησης για τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, μερικά από τα οποία είναι «κορυφαία», αφού επηρεάζουν ακόμη και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως πολλά είναι και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. «Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ θεσμικά ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επειδή ελπίζουμε ότι ο διάλογος μαζί σας και με τους αρμόδιους Υπουργούς, μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις στα προβλήματα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Πρωθυπουργό ως μείζονος σημασίας τα ζητήματα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου «Μακεδονία», του προσφυγικού, της ανεργίας, του νέου ΕΣΠΑ, του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, της Αμφίπολης, του άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, αλλά και της πλωτής οδού Αξιού – Δούναβη.

Αναλυτικά για την Αμφίπολη ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τα εξής:

-Αμφίπολη
Σε ό,τι αφορά στο μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίσαμε μέσω του Interreg 1 εκ. ευρώ και 1,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, όμως αυτή τη στιγμή δεν εκτελούνται εργασίες. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν διακοπεί οι εργασίες και πολλοί θεωρούν ότι αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους με ευθύνη της Κυβέρνησης. Δε θέλω να το πιστέψω.

Ζητώ άμεσα να ενεργοποιηθεί η ανασκαφική δραστηριότητα και πάλι στην Αμφίπολη. Σύμφωνα άλλωστε με έρευνες του ΑΠΘ βρέθηκε κι άλλος χώρος που πρέπει να ανασκαφεί και να αποκαλυφθεί.

Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν τα προβλήματα στατικότητας του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο, διότι μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης επισκεπτών.