Συνεχίζονται τα έργα των βιοκλιματικών αναπλάσεων στη πόλη των Σερρών, μετά την προσωρινή διακοπή τους, λόγο των CAPITAL CONTROL.

Συνεχίζονται τα έργα των βιοκλιματικών αναπλάσεων στη πόλη των Σερρών, μετά την προσωρινή διακοπή τους, λόγο των CAPITAL CONTROL.

Τα έργα των βιοκλιματικών αναπλάσεων συνεχίζονται μετά την προσωρινή διακοπή τους λόγω των Capital Control. Την περιοχή όπου ξεκίνησαν τα έργα, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης με τον αντιδήμαρχο Έργων Ηλία Γκότση την Τετάρτη 23-09-2015.

Η περιοχή που θα γίνει το έργο είναι αυτή που εκτείνεται από την πλατεία που δημιουργήθηκε στη θέση της δημοτικής αγοράς μέχρι την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, συνολικής έκτασης 31.000 τ.μ. και οριοθετείται από τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μεραρχίας, Ιουστινιανού, Γ. Παπανδρέου, Δ. Σολωμού, Ανατολικής Θράκης, Δυτικής Θράκης, Αγησιλάου, Βουρλών, Μουδανιών, Στρυμόνος, Νικομηδείας.

Στην περιοχή αυτή σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπονται: Χώροι πρασίνου, δέντρα, λουλούδια, συντριβάνια, υπαίθριοι ανεμιστήρες, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομος, αντικατάσταση ασφάλτου με ψυχρά υλικά, αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.800.000 ευρώ.

βιοκλιματικα-Γκότσης-ΑγγελίδηςΝα υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση κατατέθηκε από το Δήμο Σερρών το Νοέμβριο 2011, ενώ αξιολογήθηκε θετικά στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Στο εν λόγω πρόγραμμα, κατατέθηκαν προτάσεις από 78 Δήμους και αξιολογήθηκαν θετικά 15 Δήμοι. Ο Δήμος Σερρών κατέλαβε την ενδέκατη θέση μεταξύ των 15 Δήμων που αξιολογήθηκαν θετικά.

Το έργο περιλαμβάνει αναλυτικά:

 • Τη βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής με τη δημιουργία πιδάκων νερού, ψηλής βλάστησης, αιωρούμενων ανεμιστήρων.
 • Την αναμόρφωση με χώρους πρασίνου, φυτεμένα στέγαστρα, πύργους δροσισμού, υπαίθριους ανεμιστήρες, στοιχεία νερού, ώστε το δροσιστικό αποτέλεσμα να είναι γενικευμένο και αισθητό.
 • Εντονότερη αναβάθμιση των ελεύθερων και πεζοδρομούμενων χώρων και διαμόρφωση τους με βιοκλιματικά στοιχεία και δημιουργία μικρών θεματικών πάρκων (του νερού, του ήλιου ή του αέρα).
 • Εισαγωγή πρωτότυπων βιοκλιματικών στοιχείων: πύργοι δροσισμού, υπαίθριοι ανεμιστήρες οροφής, επιδαπέδιοι ανεμιστήρες, σειρές από πίδακες.
 • Διαμόρφωση των δρόμων και βελτίωση της στάθμευσης οχημάτων με δημιουργία χώρων στάθμευσης σημειακά.
 • Διαμόρφωση πεζοδρομίων σε χώρους προσπέλασης, περιπάτου των πεζών, με χρήση υδάτινων στοιχείων, πρασίνου, σκιασμού, ποιοτικού αστικού εξοπλισμού.
 • Διέλευση διαδρομής ποδηλατοδρόμου.
 • Αντικατάσταση υλικών επικάλυψης με νέα ψυχρά υλικά.
 • Φύτευση με κατάλληλα φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή για τη βελτίωση της βιοποικιλότηας της περιοχής.
 • Εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
 • Κάλυψη ενεργειακών αναγκών των προτεινόμενων επεμβάσεων με τοποθέτηση μικρής φωτοβολταϊκής μονάδας (40 τ.μ.)