Συνεχίζουν τα … Ριχτερ να ανησυχούν τους κατοίκους των Σερρών. Νέα σεισμική δόνηση το απόγευμα της Τρίτης 2/1

Συνεχίζουν τα … Ριχτερ να ανησυχούν τους κατοίκους των Σερρών. Νέα σεισμική δόνηση το απόγευμα της Τρίτης 2/1

Σεισμός 3,9 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη 2/1 στις 19:36 στον χώρο μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, στην περιοχή του Κιλκίς, όπως επιβεβαίωσε ο σεισμολογικός σταθμός του ΑΠΘ.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις γύρω περιοχές, στον νομό Κιλκίς, σε χωριά και την πόλη των Σερρών, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα βόρεια του Κιλκίς, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Ανησυχία στις Σέρρες

Οι κάτοικοι της πόλης των Σερρών για μια ακόμη φορά… “κουνήθηκαν” (κυρίως αυτοί που διαμένουν στους τελευταίους ορόφους των 6όροφων και 8όροφων οικοδομών) και η ανησυχία τους εντείνεται, από τη συνέχεια του φαινομένου.

Τρίτη αισθητή δόνηση ανάμεσα στις 20 μικρότερες

Πρόκειται για την τρίτη ισχυρή σεισμική δόνηση μετά από αυτές των 4 και 4,7 βαθμών που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 το πρωί της Τρίτης, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς.

Καρακώστας: Ενδέχεται να υπάρξουν και νέες δονήσεις των 4 βαθμών

Φυσιολογική χαρακτηρίζει την έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται έως και σήμερα στην περιοχή, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, από χθες το βράδυ έως και σήμερα το απόγευμα υπήρξαν περίπου 20 μετασεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν των 4,7 βαθμών ο οποίος σημειώθηκε στις 6.24 το πρωί.

Από το πρωί πάντως, ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε στις 19.36 και άγγιξε τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (3,9R), κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό για τα δεδομένα της περιοχής, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και δεν θα σταματήσει απότομα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν και νέοι σεισμοί των 4 – 4,5 βαθμών Ρίχτερ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός των 5 βαθμών, ο κ. Καρακώστας εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής περιορίζεται σε έναν μικρό χώρο στον οποίο δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε, το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού».