Συνέντευξη Περιστέρη: Τι νέα μάθαμε για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Συνέντευξη Περιστέρη: Τι νέα μάθαμε για την ανασκαφή στην Αμφίπολη
  • Μενδώνη-ΠεριστέρηΒρέθηκε το 80% του σκελετού αλλά η σπασμένη λεκάνη δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το φύλο του νεκρού
  • Οι τυμβωρύχοι είχαν “πειράξει” τον σκελετό – Όργιο αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη
  • Οι ασπίδες στη βάση του Λέοντα “δείχνουν” πως έχει ταφεί άνδρας
  • «Δεν λέμε ονόματα» η απάντηση της Περιστέρη αν πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο
  • Άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και να υπάρχει δεύτερος σκελετός!

Η μεγάλη συνέντευξη τύπου για την ανασκαφή στην Αμφίπολη από την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Εγγλέζο, δόθηκε το πρωί του Σαββάτου 29/11 και τελείωσε μετά από σχεδόν 4,5 ώρες!!! (1,5 ώρες περισσότερο από το προγραμματισμένο). Εντύπωση έκανε και η παρέμβαση της γγ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.
Την παρουσίαση ξεκίνησε η αρχαιολόγος της ανασκαφής κυρία Κατερίνα Περιστερη κάνοντας μια ανασκόπηση στο πως οδηγήθηκαν στον τύμβο Καστά.

«Το σπίτι της βασίλισσας»
«Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας» είπε η Κατερίνα Περιστέρη «Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου. Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα.»
«Όργιο αρχαιοκαπηλίας»
Η κα Περιστέρη αποκάλυψε επίσης ότι τυμβωρύχοι έχουν «πειράξει» τον σκελετό και ότι στην Αμφίπολη «οργίαζε η αρχαιοκαπηλία» Ο τύμβος σίγουρα συλλήθηκε πάνω από μία φορά, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι ενώ στην αρχή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου ήταν 51 μετά έγιναν 58 γιατί οι κάτοικοι κρατούσαν κάποια κομμάτια σπίτι τους «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας» είπε χαρακτηριστικά

Νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Υπάρχουν κτερίσματα αλλά και μακεδονικά και ρωμαϊκά νομίσματα, τα οποία όμως επέλεξαν να μη δείξουν στο κοινό «Υπάρχουν απλά δεν σας τα δείξαμε»είπε η κα Περιστέρη ενω διευκρίνισε οτι εκίνη την εποχή τα νομίσματα αυτά ήταν σαν τα δολάρια.

Αμφίπολη-ΣκελετοςΟ σκελετός και η ταυτότητα του νεκρού
Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο νεκρός ήταν ένας. «Αυτόν βρήκαμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Περιστέρη. Mετά από πιέσεις αποκάλυψε ότι ο σκελετός είναι «σχετικά αρτιμελής» κι ότι βρέθηκαν κομμάτια από τα άκρα του καθώς και το κρανίο του. Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για το φύλλο ή την ταυτότητα του νεκρού, ενώ ο σκελετός βρίσκεται ακόμα στο Μουσείο της Αμφίπολης. Σε ερώτηση αναφορικά με την παλαιότερη δήλωσή της ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται θαμμένος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κα Περιστέρη δήλωσε: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος» Η κα Περιστέρη διευκρίνισε βέβαια ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

httpv://youtu.be/28QABVEVTvA?list=UUyKt5RULE8q6Sx7raYkxRSA

Ανασκαφή από εθελοντές;;;;
Η κα Περιστέρη υποστήριξε ότι υπήρχαν εθελοντές στο προσωπικό της ανασκαφής κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της γγ του Υπουργείου Πολιτισμού που διέψευσε ότι υπήρχαν εθελοντές στην ανασκαφή λέγοντας ότι υπήρχε μία και μόνη συνεργάτιδα- εθελόντρια της κας Περιστέρη.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε η δήλωση πως τo μνημείο ήταν αρχικά επισκέψιμο και ανοιχτό στο σημείο της εισόδου.

 Εκνευρισμός της Μενδώνη και οι διευκρινήσεις τηςΈπειτα από δύο ώρες συνεχών ερωτήσεων των δημοσιογράφων για τον σκελετό που βρέθηκε στον Τάφο της Αμφίπολης, αλλά και την επίμονη άρνηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη να πει κάτι συγκεκριμένα, η  γενική γραμματέας του υπουργείου και έγκριτη αρχαιολόγος είπε: «Επειδή έχω εκνευριστεί και με τις ερωτήσεις αλλά και με τις απαντήσεις»…και προχώρησε σε διευκρινίσεις γύρω από τον σκελετό.Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Μενδώνη, ο σκελετός εντοπίστηκε «διαταραγμένος και αποσπασμένος». Βρέθηκε κρανίο σε απόσταση από το ταφικό όρυγμα. Η κάτω γνάθος ήταν εκτός ορύγματος. Επίσης, βρέθηκαν πλευρά, πόδια και άκρα, περίπου δηλαδή το 80% του σκελετού. Η λεκάνη εντοπίστηκε διαμελισμένη λόγω πτώσης λίθων.Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αρνείτο συστηματικά να πει το οτιδήποτε για τον σκελετό, προβάλλοντας το επιχείρημα πως για αυτόν θα μιλήσουν ανθρωπολόγοι και οστεολόγοι.Ωστόσο, η κυρία Μενδώνη με την παρέμβαση της έκοψε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα, τονίζοντας παράλληλα, πως ακόμη ο σκελετός παραμένει στην Αμφίπολη, καθώς αναζητείται εργαστήριο και σύνθεση ομάδων από οστεολόγους, ανθρωπολόγους, αλλά και ιατροδικαστές.Αυτή είναι η μοναδική εικόνα που δόθηκε για τον σκελετό έπειτα από πίεση των δημοσιογράφων. Ωστόσο δεν είναι ευδιάκριτα τα ευρήματα
«Δεν δούλεψαν εθελοντές στην Αμφίπολη» ξεκαθάρισε η Λίνα Μενδώνη
Παράλληλα, η κυρία Μενδώνη αποσαφήνισε και τη φράση που είχε ακουστεί νωρίτερα από τα χείλη της κυρίας Περιστέρη, η οποία είχε μιλήσει και για εθελοντές στην ανασκαφή. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ξεκαθάρισε πως δεν εργάστηκε κανένας εθελοντής στην ανασκαφή, αλλά μόνο μια στενή και επί χρόνια συνεργάτιδα της κυρίας Περιστέρη.
 Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού στις ανασκαφές
Οσο για τον ρόλο που της Εγνατίας Οδού στις ανασκαφές, η κυρία Μενδώνη εξήγησε πως η ανασκαφή ήταν τύπου ορυχείου και πως χρησιμοποιήθηκαν και λάμπες ορυχείου και επειδή η Εγνατία Οδός διαθέτει και την τεχνογνωσία, αλλά και τα μέσα, βοήθησε σε αυτό το κομμάτι.

Οι σπασμένη Καρυάτιδα και το δοκαρι
Είναι φτιαγμένες από «εξαιρετικό μάρμαρο», είπε η κα Περιστέρη. Ενα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας. Πρόσθεσε ότι οι χώροι έχουν ύψος τριών μέτρων και πλάτος 4,3 και ήταν καλυμμένοι με χώμα μέχρι πάνω το οποίο και αφαιρέθηκε με μεγάλη προσοχή.
Ο τέταρτος θάλαμος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει
Για να γίνει η ανασκαφή έγιναν υποστηλωτικά έργα. Όπως δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος ο τέταρτος θάλαμος ήταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση και του έγινε υποστύλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν μέσα
Ο Λέοντας και η λίμνη Κερκίνη
Το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης που φαινόταν από παντού ήταν τεράστιο , αλλά πολλά από τα κομμάτια του βρίσκονται στον πάτο της Λίμνης Κερκίνης και θα φανούν όταν υποχωρήσουν και άλλο τα νερά.
Το ψηφιδωτό
Το ψηφιδωτό και το δάπεδο μας δίνουν και την χρονολογία του τύμβου και τοποθετούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και ότι η αποκατάσταση του προχωρά.
Ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης μετά τις 10 Αυγούστου.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.