Συνοδοιπόροι στους «Δρόμους του Καπνού» το ΕΒΕ Σερρών με τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Οι πρόεδροι υπέγραψαν στην Ξάνθη Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης της ιστορίας του προϊόντος και της πολιτιστική κληρονομιάς σ’ όλη την περιοχή

 

Το Πολιτιστικό δίκτυο «Οι Δρόμοι του Καπνού- THE TOBACCO ROADS», έδωσε την αφορμή για …δικτύωση και συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και του Επιμελητηρίου Σερρών, με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού που έχει έδρα την Καβάλα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του δικτύου.

Η συνεργασία

Η συνεργασία επικυρώθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των προέδρων των Επιμελητηρίων  με τον πρόεδρο του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. κ. Γιάννη Βύζικα και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου το απόγευμα στο γραφείο του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη.

Παρόντες οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, κ. Τοπσίδης, Ροδόπης κ. Αγγελίδης και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Ροδόπης, Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρους του ΕΒΕ Καβάλας κ. Δέμπας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σερρών κ. Μέγκλας.

Οικοδεσπότης ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ενώ την παρουσίαση του προγράμματος και των δράσεών του ανέλαβε η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΕΒΕ Ξάνθης κα Ανθή Παναγιώτου.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ.

«Οι Δρόμοι του καπνού» ανοίγουν δρόμους συνεργασίας των Επιμελητηρίων ΑΜΘ – Σερρών

Μιλώντας για τις δράσεις του Ινστιτούτου αλλά και για το συγκεκριμένο εγχείρημα του Δικτύου ο κ. Βύζικας, εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει το Ινστιτούτο, ωστόσο υπογράμμισε πως για να πετύχει πρέπει να παράγει οικονομική δραστηριότητα διαφορετικά θα ατονήσει, όπως είπε.

Σημείωσε πως ο καπνός ως προϊόν είναι υπό διωγμόν στην Ευρώπη και πως γι αυτό χρειάζεται να «μεγαλώσει η πίτα». Είπε μάλιστα πως το Ινστιτούτο έχει διευρύνει τη συνεργασία του μέσω ενός υπερατλαντικού δικτύου που προωθεί και αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του προϊόντος στην Καβάλα.

Τέλος τόνισε πως μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή αλλά χρειάζεται δουλειά και ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο.

Η Δράση θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια:

  1. Αποτύπωση: Χαρτογράφηση υποδομών, ιστορικότητας, κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου  και πολιτισμικής κληρονομιάς.
  2. Αποκατάσταση: Σχεδιασμός παρεμβάσεων για την ανόρθωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση υποδομών που σχετίζονται με τον σκοπό.
  3. Ανάδειξη: Ολοκληρωμένη ενέργεια δημιουργίας τουριστικού προϊόντος και σχεδιασμός επικοινωνίας, προβολής και προώθησης σε καθορισμένο κοινό στόχο.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την συνεργασία είναι πολλαπλά καθώς έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης έχει κοινωνικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει τα έθνη του “Καπνού”, με την χαρτογράφηση να αποτελεί μέσο σύνδεσης της περιοχής με ένα  παγκόσμιο δίκτυο.

Το δεύτερο στάδιο υλοποίησης έχει κοινωνικό-οικονομικά οφέλη καθώς αποτελείται από επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες θα παραμείνουν  διαθέσιμες για τις κοινωνίες δημιουργώντας παράλληλα κίνηση κεφαλαίων.

Το τρίτο στάδιο έχει ξεκάθαρα οικονομικά οφέλη καθώς συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί την βάση για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα καπνού.