ΣΥΡΙΖΑ – Αφροδίτη Σταμπουλή: «Όταν πρόκειται για διάσωση Τραπεζών, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ταχύτατα και τα ποσά παρέχονται αφειδώς»

Σταμπουλή-αγρότεςΔήλωση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με τις καταστροφές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, επισκέφθηκε το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου τους Δήμους Βισαλτίας και Νέας Ζίχνης, όπου συζήτησε με τους Δημάρχους το θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφών από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση. Συμμετείχε, επίσης, και σε ενδεικτικές επισκέψεις σε κατεστραμμένες καλλιέργειες της περιοχής Βαλτοτοπίου, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού.

Η κ. Σταμπουλή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επιβεβαιώνεται, μάλιστα δε προς το χειρότερο, η εκτίμηση για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση όχι μόνο σε καλλιέργειες αλλά και σε εγκαταστάσεις, σε κατοικίες και υποδομές.
Το να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί αίτημα των κατοίκων, των δημοτικών αρχών και όλων των φορέων του νομού, είναι δε επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί.
Είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι έκτακτες ενισχύσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων – δημοτικών δικτύων, των ιδιωτικών κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων.
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, ορθά ξεκίνησε η καταγραφή των καταστροφών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, όμως , σύμφωνα και με το αίτημα των παραγωγών, απαιτείται:
  • Η επίσπευση της διαδικασίας με επί πλέον στελέχωση του οργανισμού
  • Η ολοκλήρωσή της κατά καλλιέργεια, αρχίζοντας από τις ευρισκόμενες προ της συγκομιδής με άμεση ανακοίνωση του ποσοστού ζημίας κατά περίπτωση
  • Η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την άμεση καταβολή κάποιων ποσών έναντι, ιδιαίτερα στους αγρότες των οποίων η παραγωγή βρισκόταν λίγο πριν τη συγκομιδή, ώστε να ανταπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες τους
  • Η λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου ώστε να παγώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια χωρίς επιβάρυνση των επιτοκίων
Πρέπει, ακόμη να αναζητηθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της χαλαζόπτωσης.
Τη βδομάδα που μεσολάβησε από την καταστροφή η πρακτική των στελεχών της κυβέρνησης, που συσκέπτονται και περιηγούνται τις πληγείσες περιοχές, δε χαρακτηρίζεται από συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Ενώ, απεναντίας, όταν πρόκειται για διάσωση τραπεζών ή ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ταχύτατα και τα ποσά παρέχονται αφειδώς.