ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: «Τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ ) Νιγρίτας»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: «Τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ ) Νιγρίτας»

ΚΑΦΚΑ ΝιγρίταςΚλιμάκιο του  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών με επικεφαλής τη βουλευτίνα Αφροδίτη Σταμπουλή επισκέφτηκε  το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ ) Νιγρίτας την Παρασκευή 4/1/2013.

Κατά την  επίσκεψη διαπιστώθηκαν τεράστιες  ελλείψεις τόσο σε προσωπικό (ιατρικό- παραϊατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό) όσο και σε εξοπλισμό (καρδιογράφος, αναρρόφηση), καθώς επίσης και σε υλικά (γάντια, γάζες, πάνες ενηλίκων, φάρμακα, πετρέλαιο κ.ά.) απαραίτητα για τη λειτουργία του κέντρου.

Η συγχώνευση του Κέντρου με το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όχι μόνο δεν αναβάθμισε τη λειτουργία και τις προσφερόμενες  υπηρεσίες αλλά, απεναντίας, την  έχει καταστήσει προβληματικότατη έως  και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το λιγοστό προσωπικό, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του οποίου το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Νιγρίτας καταφέρνει να λειτουργεί, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Ο ένας και  μοναδικός γιατρός, που διατίθεται μία ώρα την ημέρα από το Κ.Υ. Νιγρίτας, είναι ανθρωπίνως αδύνατο  να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κέντρου, όπου νοσηλεύονται άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση σε 24ωρη βάση. Απαιτούνται επίσης και γιατροί ειδικοτήτων (ορθοπεδικός, ψυχίατρος), ενώ ο ένας διατιθέμενος νευρολόγος επισκέπτεται το κέντρο μία φορά την εβδομάδα. Οι ελλείψεις είναι εμφανέστατες και στο λοιπό προσωπικό (φυσιοθεραπευτές/τριες, λογοθεραπευτές/τριες, κοινωνικοί λειτουργοί και εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες). Επίσης, δεν έχει καν οριστεί Δ/ντής-Δ/ντρια ιατρός του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται από το Ν.4025/11, υπεύθυνος/η για το συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του κέντρου.

Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Νιγρίτας αυτή τη στιγμή στερείται εσόδων, αφού ένα χρόνο μετά την ένταξή του στο Γ.Ν. Σερρών δεν έχουν ακόμα συναφθεί συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς φορείς που να ορίζουν τον τρόπο κάλυψης των δαπανών για τις παρεχόμενες στους/στις ασθενείς υπηρεσίες.

Φάνηκε για  μια ακόμη φορά ότι παρά  τις  μεγαλόστομες διακηρύξεις σχετικά  με το νέο ρόλο των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. (Ν. 4025/2011) η πραγματικότητα βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την τωρινή κατάσταση, διαψεύδοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής, που διαλύει τις κρατικές κοινωνικές δομές και «δωρίζει» τις υπηρεσίες υγείας στην «ελεύθερη» αγορά.