Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καταγράφει τα ανθρώπινα προβλήματα των προσφύγων στα τμήματα κράτησης των Κ.Πορροίων και Ηράκλειας

Την Κυριακή, 23-12-2012 , κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Σερρών με επικεφαλής τη βουλευτίνα Αφροδίτη Σταμπουλή επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας (4 κρατούμενοι) και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κερκίνης στα Κάτω Πορρόια (29 κρατούμενοι), όπου οι κρατούμενοι εξέθεσαν τις συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι βασική αιτία  εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι η συνθήκη « Δουβλίνο 2», αφού αρκετοί εξ αυτών συνελήφθησαν σε χώρες όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία κατά την προσπάθειά τους  να φτάσουν σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) όπου ζουν μέλη των οικογενειών τους ή συγγενείς τους.

Πολλοί απ’ αυτούς προέρχονται από χώρες ή περιοχές στις οποίες μαίνεται πόλεμος με εκατοντάδες θύματα μεταξύ αμάχων ( Συρία, Παλαιστίνη ).

Από τα προσωπικά τους έγγραφα και τις μαρτυρίες τους φαίνεται ότι δεν υπάρχει επαγγελματική διερμηνεία και ότι δεν ενημερώνονται έγκαιρα για τις δυνατότητες νομικής υποστήριξης των αιτημάτων τους ( άσυλο, αποτροπή απέλασης, συνένωση με συγγενείς τους που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χορήγηση κάποιας μορφής προστασίας). Η επικοινωνία με συγγενικά τους πρόσωπα ή δικηγόρους είναι δυσχερής και γίνεται μόνο από ένα καρτοτηλέφωνο για μια ώρα την ημέρα.

Παρά τις προσπάθειες των περισσότερων αστυνομικών υπαλλήλων να κάνουν κάπως υποφερτή την παραμονή των κρατουμένων, οι πολύ άσχημες συνθήκες θέρμανσης και καθαριότητας, η στέρηση προαυλισμού και επικοινωνίας (εφ’όσον τα κρατητήρια προορίζονται να «φιλοξενήσουν» ανθρώπους για μία ή δύο μέρες το πολύ και όχι για τρείς ή και περισσότερους μήνες), αποτελούν κατά τους διεθνείς οργανισμούς απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Η κυβέρνηση οφείλει να τη σταματήσει.