ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: “Τα σχέδια μας είναι ξεκάθαρα έχουν όνομα και στόχευση” – ζητά έκτακτο συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: “Τα σχέδια μας είναι ξεκάθαρα έχουν όνομα και στόχευση” – ζητά έκτακτο συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑΑπόφαση της ΝΕ Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, εκτιμώντας την σημερινή κατάσταση της χώρας που προήλθε έπειτα από τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και την τελική έκβαση μετά από 5μηνη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους θεσμούς, καταθέτει τον προβληματισμό της και τις προτάσεις της με σκοπό την διευκόλυνση λήψης αποφάσεων και την προώθηση όλων εκείνων των διεργασιών που θα διαφυλάξουν:
Α. Την διεθνοποίηση του Ελληνικού προβλήματος, σε συνάρτηση με την καταστροφική συνταγή προγραμμάτων λιτότητας, επιδιώκοντας ουσιαστικά την αλλαγή συσχετισμού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης.

Β. Την συνεχή και συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης και κατ΄ επέκταση του κυβερνητικού έργου μέσα από τα όποια κενά ή ρήγματα ενός σκληρού και άκρως υφεσιακού προγράμματος που αποτέλεσε προϊόν μιας ταπεινής συνθηκολόγησης, προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων, πετυχαίνοντας δικαιότερη κατανομή βαρών, απόδοση των αναπτυξιακών πακέτων στην πραγματική οικονομία, κατάθεση νομοσχεδίων για πάταξη της διαπλοκής, φοροδιαφυγής και άμεσης δικαιοσύνης.

Γ. Την ισχυροποίηση της κυβέρνησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από την ουσιαστική, γειωμένη, και προωθητική συμβολή του κόμματος μας και των διεργασιών που άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν, αναθέτοντας στη βάση του κόμματος το ρόλο του εκφραστή και διαμορφωτή ενός νέου πλαισίου στρατηγικού σχεδιασμού με σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου.

Εκτιμώντας την σημερινή κατάσταση:
Η εξάμηνη εξοντωτική διαπραγμάτευση, οδήγησε σε μια συμφωνία στα όρια της ταπεινής συνθηκολόγησης αποκλείοντας ταυτόχρονα την μοναδική εναλλακτική λύση μιας άτακτης και διαλυτικής χρεοκοπίας η οποία θα είχε οδυνηρές συνέπειες σε όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στα αδύνατα οικονομικά στρώματα.
Στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον σ. Αλέξη Τσίπρα, εξάντλησε όλα τα μέσα πίεσης. (μονομερή ψήφιση νόμων, στάση πληρωμών, διακοπή συνομιλιών-διαπραγμάτευσης, δημοψήφισμα), εισέπραξε όμως μόνο εκβιασμούς και απειλές που καθημερινά καθιστούσαν την συμφωνία δυσκολότερη.

Η τελική συμφωνία και οι όροι της, τελικά ακυρώνουν στο μεγαλύτερό τους μέρος τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος μας καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για επανακαθορισμό των θέσεων αυτών ή επανακαθορισμό του γενικού πολιτικού μας πλαισίου. Η εξάντληση όλων των μέσων που είχαμε στη διάθεση μας καθώς και η δυναμική του 61,5% του δημοψηφίσματος που σηματοδοτούσε μια διαφορετική συμφωνία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης και της ευρωζώνης είναι γεγονός.

Η έλλειψη άλλων εναλλακτικών σχεδίων που θα ήταν επεξεργασμένα, τεκμηριωμένα, κοινά αποδεκτά από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και άμεσα εφαρμόσιμα θα μπορούσαν να έχουν πιθανόν μια διαφορετική τύχη. Οι ευθύνες που πιθανόν να υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή είναι συνολικές και έτσι πρέπει να αποδοθούν.
Μέσα σε ένα πλαίσιο με σαφείς και ξεκάθαρες τις αρνητικές καταγεγραμμένες δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ε.Ε (συσχετισμός δυνάμεων) και με συγκεκριμένα όπλα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης τα περιθώρια ελιγμών ήταν περιορισμένα.
Η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (αποσάθρωση παραγωγικού ιστού, έλλειψη αυτάρκειας σε καταναλωτικά αγαθά, περιορισμός ενεργειακών αποθεμάτων, ανυπαρξία συναλλαγματικών αποθεμάτων, σάπια δημόσια διοίκηση, στεγανά σε ένστολους κλπ), περιορίζουν καθοριστικά τη δυνατότητα επεξεργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα, αξιόπιστου και εφαρμόσιμου εναλλακτικού σχεδίου για απεμπλοκή. Επιπλέον η ισχυρή επιθυμία του συντριπτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για λύση μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και το ευρώ, καθιστούν την συνθηκολόγηση μονόδρομο.
Το ένα βήμα πίσω μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να μετατραπεί σε πολλά βήματα μπροστά, αρκεί η κυβέρνηση της χώρας και ο πρωθυπουργός σ. Αλέξης Τσίπρας να χειριστούν την λαϊκή εντολή τόσο των εκλογών του Γενάρη όσο και του δημοψηφίσματος του Ιούλη στη βάση για συνεχή βελτίωση των όρων της συμφωνίας και του επανασχεδιασμού των δομών του κράτους. Αυτό προϋποθέτει την αμέριστη εμπιστοσύνη τόσο όλου του κομματικού μηχανισμού όσο και της ελληνικής κοινωνίας που θα εγκρίνει ενέργειες σηματοδοτώντας αυτή την προοπτική.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να υιοθετηθούν 2 άξονες:
1. Η συνεχης ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος σε διεθνές επίπεδο και η προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στο πλαίσιο της Ε.Ε και Ευρωζώνης.
2. Η εκμετάλλευση του χρόνου από την ψήφιση του νέου προγράμματος (μνημονίου), με κατάθεση σειράς νόμων και νομοθετικών διατάξεων για την υπεράσπιση των ασθενέστερων τάξεων, το χτύπημα της διαπλοκής, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης από μηχανισμό της ανομίας και των ολιγοπολιακών ελίτ σε μηχανισμό δίκαιης κατανομής των βαρών και αναδιανομής του πλούτου, την ισχυροποίηση της δικαιοσύνης προς όφελος της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Με τους 2 συγκεκριμένους άξονες, απευθυνόμαστε στην κοινωνία ξεκαθαρίζοντας ότι επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο, παίρνουμε τις ευθύνες μας και ζητάμε ενεργητική συμμετοχή. Τα σχέδια μας είναι ξεκάθαρα έχουν όνομα και στόχευση, μπορούμε να τα καταθέσουμε στην κοινωνία και να ζητήσουμε την καθημερινή κριτική, τον άμεσο έλεγχο και την διαρκή παρέμβαση.

Είμαστε κόμμα με ρίζες στο λαό, έχουμε κυβέρνηση με σύνδεση στο κόμμα και στην ελληνική κοινωνία. Το αίμα μας είναι αίμα αυτής της κοινωνίας και γι΄ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους.
Χρέος δικό μας, απέναντι σε έναν λαό που δοκιμάζεται, απέναντι σε μια χώρα που ζει σε δεσμά οικονομικής ασφυξίας αλλά και σε μια Ευρώπη που τα πρώτα μηνύματα για αλλαγή έχουν πια καταγραφεί εξαιτίας της στάσης μας και της αντίστασής μας αυτούς τους μήνες είναι η άμεση δρομολόγηση όλων των διαδικασιών εκ μέρους του προέδρου και της Κ.Ε του κόμματος ώστε μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο:

α) να επικαιροποιηθούν ή να επανεξεταστούν θέματα που άπτονται της πολιτικής του κόμματος και των προγραμματικών στόχων,

β) να κωδικοποιηθούν μέτρα για υλοποίηση των αποφάσεων του ιδρυτικού μας συνεδρίου,

γ) να αντιμετωπιστούν οργανωτικά ζητήματα (καταστατικό κλπ) και

δ) να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή.

17/7/2015