Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Συσκεψη αγροτών για τις «Εξελίξεις στην Εξισωτική Αποζημίωση

Την Τρίτη, 19 Αυγ 2014, στις 12.00, στην αίθουσα συσκέψεων της πρώην Νομαρχίας Σερρών, η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών και ο Πανσερραϊκός Σύλλογος Κτηνοτρόφων, οργανώνουν ανοικτή σύσκεψη-συνάντηση ενδιαφερομένων αγροτών για τις «Εξελίξεις στην Εξισωτική Αποζημίωση».
Απρόσμενες μειώσεις, σε σχέση με τα ποσά που περίμεναν, διαπίστωσαν οι αγρότες των Σερρών, και οι κτηνοτρόφοι που έλεγξαν τους λογαριασμούς τους, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-ΥπΑΑΤ, για την πίστωση των χρημάτων της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, με το ποσό των 60,5 εκ. ευρώ σε περίπου 60.912 δικαιούχους, ήδη από τις 8 Αυγ 2014.
Σημειώνεται ότι προβλέπονται συνολικά 130.000.000€ για την Εξισωτική Αποζημίωση 2013, που δέχθηκε 100.000 περίπου αιτήσεις τον Δεκ 2013, το δε ΥπΑΑΤ υπόσχεται απόδοση των επόμενων 12,5 εκ € το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπ 2014, και στο επόμενο διάστημα (?) και αφού λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με 7.000 κτηνοτρόφους, που έμειναν εκτός εξισωτικής, θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 57 εκ €.
Εν μέσω έντασης θερινών αγροτικών εργασιών εκτιμήθηκε από την ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ και τον ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ότι επείγει η προσπάθεια διερεύνησης του αντίκτυπου της φετινής απόδοσης της «Εξισωτικής Αποζημίωσης» στους κτηνοτρόφους, που από ότι φαίνεται επηρεάζει όλον τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα διότι συνεκτιμώμενης της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης (Δεκαπενταύγουστος της Παναγίας), τα περιθώρια επαρκούς πληροφόρησης και ενστάσεων θεωρούνται ασφυκτικά.
Οι δικαιούχοι, λέει το ΥπΑΑΤ, μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/sdip.asp), για τα ποσά πληρωμής που πιστώθηκαν και είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς τους. Και για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις αιτήσεις τους, οι αγρότες στους οποίους δεν καταβλήθηκε εξισωτική αποζημίωση μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/searchExisotiki.asp).
Αποτελεί, απλά, πολιτικό άλλοθι, η διαδικτυακή, τάχα, διοίκηση, για την Ελληνική πραγματικότητα. Το Ευρωβαρόμετρο δίνει επαφή μόλις 52%, με το διαδίκτυο για τους Έλληνες. Και αν λάβουμε υπόψη ότι η διείσδυση στα αστικά κέντρα είναι 92%, τότε, το 6% ΜΟΝΟ διείσδυσης του διαδικτύου (internet) στην ύπαιθρο, μοιάζει αστεία δικαιολογία, ιδιαίτερα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με το ανάγλυφο της Ελλάδος και την δυνατότητα ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.
Φαίνεται ότι τα προβλήματα σχετίζονται κυρίως με τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων. Την ανικανότητα ή μη θέληση του κράτους να ξεκαθαρίσει το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, από την μη επίλυση του οποίου όλοι οι επιτήδειοι προσδοκούν ωφέλειες (καταπατήσεις?), φαίνεται ότι θα την «πληρώσουν» οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα, από ότι φάνηκε και με τον ΕΝΦΙΑ, οι ανοργάνωτοι αγρότες.
Ακόμα και εν μέσω έντασης θερινών αγροτικών εργασιών η ΕΝΑ Σερρών και ο ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ Κτηνοτροφικός Σύλλογος, περιμένουν ότι η συζήτηση της Τρίτης, 19 Αυγ 2014, στις 12.00, στην πρώην Νομαρχία Σερρών, έχει να προσφέρει στον αγροτικό κόσμο. Πληρ: Σ. Δελεφέρης-6975656920