Σύσκεψη στο ΕΒΕ Σερρών: Το κλείσιμο των Τραπεζών προκαλεί ασφυξία στην αγορά

Σύσκεψη στο ΕΒΕ Σερρών: Το κλείσιμο των Τραπεζών προκαλεί ασφυξία στην αγορά

ΕΒΕΣ-00783Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιχειρηματίες των Σερρών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, στις 20:00 στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» (3Ος όροφος επιμελητηριακού μεγάρου) με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕ Σερρών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί στις επιχειρήσεις και στην κίνηση της αγοράς.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του κ. Κάντζα (εκπροσώπου των Σουπερ Μαρκετ ΚΑΝΤΖΑΣ) που αποτύπωσε στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα της τροφοδοσίας των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το δικό μας πρόβλημα, είναι πού θα πάμε το χρήμα που εισπράττουμε από τους πελάτες μας στα καταστήματα. Τι θα γίνει με τις εισαγωγές. Αύριο θα έρθουν όλοι οι προμηθευτές. Δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε, αφού οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται μέσω τραπέζης κι οι τράπεζες είναι κλειστές. Άρα, δεν θα έχουμε προϊόντα. Άρα τα ράφια μας θα αδειάσουν το πολύ σε μια βδομάδα».

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου:

Στο κάλεσμα της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Σερρών και του Προέδρου αυτού, κ. Χρήστου Μέγκλα, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη: Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας – Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η Βουλευτής,  κα Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Βουλευτής, κος Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά, κος Δημήτρης Νότας, και ο Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κος Στάσας Κωνσταντίνος. Τον Αντιπεριφερειάρχη εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κος Παναγιώτης Σπυρόπουλος,  το Δήμαρχο Σερρών ο Αντιδήμαρχος, κος Παναγιώτης Γρηγοριάδης και το Δήμαρχο Ηράκλειας ο Γεν. Γραμματέας, κος Ευστ. Πασχαλιάς. Από την ΟΕΒΕΣ Ν. Σερρών παρόντες ήταν ο Γεν. Γραμματέας, κος Χρήστος Μαυρομιχάλης, ο Ταμίας, κος Βασ. Αρβανιτίδης και ο Αντιπρόεδρος, κος Κ. Βλαχόπουλος, και οι εκπρόσωποι των Βουλευτών: Αλέξ. Γκράτσιος (Κ. Καραμανλή),  Ηλ. Γερμανίδης (Φωτ. Αραμπατζή), Θ. Τζαμπάζης (Α. Ματθαιόπουλος). Προσήλθαν ακόμα για να καταθέσουν τα προβλήματα και τις θέσεις τους οι επιχειρηματίες: Αθαν. Παπαπαναγιώτου της ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε. και Δημήτρης Κάντζας του ομίλου ΚΑΝΤΖΑ. Από πλευράς Δ.Ε. του ΕΒΕΣ παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κος Δημήτρης Γιαννάκης και ο Οικ. Επόπτης, κος Θωμάς Τενεκετζής. Τέλος, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Α.Π.Θ., κος Γρ. Ζαρωτιάδης.

ΕΒΕΣ-Κολλια-Σταμπουλή-00813Καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Μέγκλας τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων από την Τραπεζική αργία που τέθηκε σε ισχύ και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τα έξοδα του κράτους και όχι να αυξάνει τη φορολογία και να λαμβάνει υπόψη τις γόνιμες προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως π.χ. αυτήν περί της αξιοποίησης της ερειπωμένης και ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ενημέρωσε τους παριστάμενους για την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που έστειλε στις 19.06.2015 στον Πρωθυπουργό της χώρας, κο Αλέξη Τσίπρα,  με θέμα: «Η Υπογραφή Συμφωνίας είναι μονόδρομος – Η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι μονόδρομος»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο με τη σειρά σε όλους τους συμμετέχοντες, οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα συναλλαγών και πληρωμών που αντιμετωπίζουν, ζητώντας από την κα Υφυπουργό και τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να εξευρεθούν τρόποι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και της αγοράς, εκφράστηκαν και τεχνικές προτάσεις για την κατά το δυνατόν άμβλυνση των ούτως ή άλλως σοβαρότατων επιπτώσεων της Τραπεζικής αργίας στις πληρωμές, στις εισαγωγές, στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, στη διακίνηση των εμπορευμάτων κ.λ.π.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρηματίες αισθάνονται σαν να έχει φύγει η γη κάτω από τα πόδια τους, ζητώντας την άμεση εξεύρεση λύσης για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ λέγοντας ότι ως Επιμελητήριο «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να  οδηγηθεί στην ανάπτυξη και να βγει από το τέλμα. Όλοι μαζί πιστεύουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή τη δυσχερέστατη κατάσταση»