Τ.Ε.Β.Α. : Η διαχείριση της φτώχειας αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις Σέρρες!

Α. Τζιτζικώστας: «Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε 9.000 πολίτες των Σερρών που χτυπήθηκαν από την κρίση» «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών για τις συνθήκες φτώχειας»  Χρήστος Γιαννούλης: Στο 7% η υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών!!!

Τ.Ε.Β.Α. : Η διαχείριση της φτώχειας αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις Σέρρες!

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης, με αφορμή την …  «πανηγυρική» παρουσίασή του, από τον Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στις Σέρρες την περασμένη Τρίτη 19/2.

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ΤΕΒΑ στον ν.Σερρών και ανακοίνωσε τη συνέχισή του για το 2019 σε δικαιούχους του προγράμματος, τα οποία είναι άτομα που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η παρουσίαση του ξεκίνησε  έναν χορό αντιδράσεων από τους άλλους υποψηφίους για τον θωκο του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας στις ερχόμενες εκλογές του Μαϊου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Λαϊκή Συσπείρωση που με ανακοίνωσή της, χρεώνει, στον περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών του για τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνουν πολλοί πολίτες της περιφέρειάς μας.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ) με δήλωσή του κατήγγειλε πως «ο κ. Τζιτζικώστας παριστάνει ανέξοδα τον αλληλέγγυο. Υστερεί όμως στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας» κάνοντας λόγο για υλοποίηση των προγραμμάτων στο ν.Σερρών μόλις 7%!!!

Αναλυτικά

Α. Τζιτζικώστας: «Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε 9.000 πολίτες των Σερρών που χτυπήθηκαν από την κρίση»

 «Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΒΑ θα στηρίξουμε ακόμα 8.000 συμπολίτες μας στις Σέρρες»

Περίπου εννέα χιλιάδες άποροι πολίτες των Σερρών έλαβαν βοήθεια και ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (19/2) σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα υλοποίησης των δράσεων του ΤΕΒΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, αλλά και για τις νέες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος, που συνιστά και τη μεγαλύτερη παρέμβαση αλληλεγγύης υπέρ των άπορων πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, στο νομό Σερρών, «συνολικά 8.925 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν με 400 τόνους τροφίμων και 87 τόνους βασικής υλικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάθε οικογένεια έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ενώ παράλληλα παρείχαμε και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναλάβαμε μια πολιτική και ηθική δέσμευση: να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, να μην εγκαταλείψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας στη μοίρα του. Αυτή τη δέσμευση, την τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, που μας χρειάζονται δίπλα τους».

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία των τοπικών φορέων, αφού το πρόγραμμα υλοποιείται από την τοπική Κοινωνική Σύμπραξη, με επικεφαλής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή της ΚΕΔ Σερρών, των Δήμων Σερρών, Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας και Νέας Ζίχνης και της υπηρεσίας Πρόνοιας και Αγωγής του Δήμου Σιντικής.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν τα προηγούμενα δυο χρόνια η Περιφέρεια να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία και πρώτη στην Ελλάδα το πρόγραμμα για τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ανακοινώνοντας την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος ΤΕΒΑ (δεύτερη φάση) στην Κεντρική Μακεδονία, που θα έχει προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Μόνο στο νομό Σερρών θα υποστηρίξουμε 7.734 αδύναμους συμπολίτες μας με 450 τόνους τρόφιμα και 133 τόνους βασικής υλικής συνδρομής.

Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος μας και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ:

  • -Να αξιοποιήσουμε γρήγορα και σωστά τους πόρους που εξασφαλίσαμε.
  • -Να φτάσει άμεσα η βοήθεια σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
  • -Να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ του προγράμματος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να παλεύει για όλους τους πολίτες. Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να βελτιώνουμε το επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα της ζωής τους. Πάνω απ’ όλα θέλουμε οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να μη νοιώθουν αποκομμένοι, να νιώθουν ότι εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους, αλλά ότι είμαστε εμείς εδώ για να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλα αυτά τα χρόνια, στέκεται με συνέπεια και ανθρωπιά, δίπλα σε εκείνους τους συνανθρώπους μας, που έχουν περισσότερο ανάγκη. Η αλληλεγγύη ήταν και είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Δώσαμε, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε και τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην πράξη απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

 

«Λαϊκή Συσπείρωση» προς Τζιτζικώστα: Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών για τις συνθήκες φτώχειας 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της, χρεώνει, στον περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών του για τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνουν πολλοί πολίτες της περιφέρειάς μας.

Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση των Σερρών, επισημαίνοντας ότι η παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε 9.000 άπορους πολίτες δεν αποτελεί λόγο για τον οποίο η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη.

Επισημαίνεται, επίσης, το γεγονός ότι η Π.Κ.Μ. είναι πρώτη σε ανεργία, ενώ ο νομός Σερρών βρίσκεται στην τελευταία θέση στη χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Για ακόμα μία φορά η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί με τους πανηγυρισμούς της, για τις «πρωτοπόρες» ενέργειές της στην διαχείριση των πιο ακραίων μορφών φτώχειας, με την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Γ. Μωυσιάδη,  σύμφωνα με την οποία 9000 άποροι συμπολίτες μας στις Σέρρες επωφελήθηκαν της επισιτιστικής βοήθειας. Ήταν περήφανη για το «κατόρθωμά» της να ξεκινήσει πρώτη το πρόγραμμα της «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Γιατί άραγε είναι απαραίτητα αυτά τα προγράμματα σήμερα και ποιος έχει την ευθύνη για την ακραία φτώχεια; Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην ανεργία, την  φτώχεια και την εξαθλίωση, και ο νομός Σερρών είναι ο τελευταίος νομός της χώρας σύμφωνα με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση, μιας και στον 21ο αιώνα που ζούμε η παραγωγικότητα της εργασίας, οι δυνατότητες της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών της, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, στις οποίες η ΠΚΜ έχει σημαντικότατο ειδικό βάρος, μπορούν όχι μόνο να εξαλείψουν την πείνα και τη φτώχεια, αλλά να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός μας, να έχουν υπερεπάρκεια και σε ποιοτικά είδη διατροφής, και σε κάθε λογής αγαθά που θα τους επιτρέπουν να ζουν ικανοποιητικά, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η διοίκηση της ΠΚΜ ουσιαστικά επιχειρεί να συγκαλύψει τις σοβαρότατες ευθύνες της για τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού στην Περιφέρειά μας. Για την εφαρμογή της πολιτικής όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΕΕ που οδήγησε και διατηρεί μεγάλα τμήματα του λαού μας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Που οδήγησε στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους, που έκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Μια πολιτική που και η ίδια η Περιφέρεια εφαρμόζει, ως βασικός κρίκος του κρατικού μηχανισμού.

Προσπαθεί η διοίκηση της ΠΚΜ αφενός να εθίσει τους εργαζόμενους ότι πρέπει να αρκούνται σε ένα ξεροκόμματο με το οποίο τους ελεούν οι ίδιοι που τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Αφετέρου επιχειρεί να εξωραΐσει την ΕΕ, εμφανίζοντάς την ως ευεργέτη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ είναι υπεύθυνη με την πολιτική της για την κατάστασή τους.

Οι άνθρωποι του μόχθου που τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, όσο και αν έχουν ανάγκη και από αυτά τα ελάχιστα του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις μειωμένες απαιτήσεις, τη μιζέρια, τη διαχείριση της φτώχειας. Αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, ενάντια στο κοινό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια, που φέρνουν συνεχώς νέα βάσανα. Χωρίς δισταγμούς, με οδηγό την πείρα τόσων χρόνων να στηρίξουν τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τοπική διοίκηση και το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές. Παντού με τους πρωτοπόρους στον αγώνα κομμουνιστές». 

 

Χρήστος Γιαννούλης: Στο 7% η υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών!!!

Σε δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη, σχετικά με την παρουσίαση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις Σέρρες την περασμένη Τρίτη καταγγέλλει πως η η υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι στο 7%.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ.Γιαννούλης αναφέρει:

Δυστυχώς για άλλη μία φορά, ο κ. Τζιτζικώστας μετέτρεψε σε φιέστα, τη διανομή τροφίμων και βασικών ειδών. Την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ, καθώς η χρηματοδότηση τους προήλθε αποκλειστικά από πόρους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Χθες ήταν η σειρά των Σερρών και σήμερα της Χαλκιδικής.

Χρήστος Γιαννούλης: “Ο κ. Τζιτζικώστας παριστάνει ανέξοδα τον αλληλέγγυο. Υστερεί όμως στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας” 

Αντί να παριστάνει ανέξοδα τον… αλληλέγγυο, καλό θα ήταν να μας απαντήσει για ποιους λόγους υπολείπεται σε σχέση με το σύνολο της χώρας στην υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων;

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι η Κεντρική Μακεδονία μένει πίσω στην υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα υστερεί κατά:
·     14% στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
·     69% στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
·     41% στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
·     21% στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
·     7% στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και
·     1,8% στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς;

Ειδικότερα για τις περιοχές που επισκέφθηκε το τελευταίο διήμερο, καλούμε τον κ. Τζιτζικώστα να μας απαντήσει: γιατί οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Σερρών υστερούν σε σχέση με το σύνολο της χώρας στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης σε ποσοστά που ξεπερνούν το 68%;
Τα στοιχεία αποτυπώνουν μία κατάσταση την οποία βέβαια γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας: ο κ. Τζιτζικώστας ενδιαφέρεται για την εικόνα, διαφημίζοντας την απορρόφηση των κονδυλίων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά υστερεί στην υλοποίησή τους.