Τα 1100 (!) κατασχετήρια του Δήμου Σερρών σε οφειλέτες του και οι νέες δικαιολογίες του Δημάρχου

Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου
Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου

Με τα κατασχετήρια του Δήμου Σερρών να φτάνουν τα 1100 (!) κυρίως αναφέρονται σε δημότες που όφειλαν διάφορα τέλη στους πρώην δήμους που συνενώθηκαν στον Καλλικρατικό δήμο Σερρών, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης αναγκάστηκε σε συνέντευξη τύπου να αναφερθεί ξανά στο θέμα.

Κάνοντας στροφή 180ο και αφήνοντας κατά μέρος τις προηγούμενες δικαιολογίες, όπου επέρριπτε ευθύνες(!) στους υπαλλήλους του Δήμου Σερρών, για την κίνηση της διαδικασίας των κατασχέσεων στους οφειλέτες του Δήμου, αυτή τη φορά  υποστήριξε ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του δήμου έδειξαν κατανόηση προς τους οφειλέτες, αλλά πολλοί δεν ανταποκρίθηκαν στις ειδοποιήσεις που τους στάλθηκαν.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους» δήλωσε αυτή τη φορά ο δήμαρχος Σερρών, αναφερόμενος στην αποστολή κατασχετηρίων για την είσπραξη των οφειλών πολιτών προς τον δήμο Σερρών.
«Δεν είναι δίκαιο αυτό που λέγεται για την δημοτική αρχή . Η δημοτική αρχή δείχνει κατανόηση, από το 2011 ειδοποιεί τους οφειλέτες του δήμου με έγγραφα αλλά δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν ανταποκρίθηκαν»
Η ρύθμιση Μιχελάκη που δεν έγινε
Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που υποσχέθηκε ο υπουργός κ. Μιχελάκης, είπε:  «μην ξεχνάτε ότι πριν δύο μήνες τον επισκεφτήκαμε εγώ με τους βουλευτές υποσχέθηκε ότι σε ένα –ενάμιση μήνα θα έρθει η νομοθετική αυτή ρύθμιση, δυστυχώς όμως δεν έχει έρθει. Ο χρόνος πλέον τελειώνει, το 2013 και πρέπει να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες μας τις διαδικασίες είσπραξης χρεών διαφορετικά κινδυνεύουν να διαγραφούν αλλά και οι υπηρεσίες μας είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το νόμο».
«Ευθύνονται οι… βουλευτές για τους νόμους που ψηφίζουν»!
«Μπορεί να λέγονται διάφορες δικαιολογίες που μπορεί να έχουν διάφορους σκοπούς και σκοπιμότητες η αλήθεια είναι αυτή .Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, περιμέναμε όσο μπορούσαμε αλλά δεν είναι δυνατόν, οι υπηρεσίες να περιμένουν περισσότερο ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες ακούνε να το πω έτσι απλά τις εντολές του δημάρχου για να περιμένουν ακόμα περισσότερο, διότι κινδυνεύουν με απολύσεις και με καταλογισμό δηλαδή να καταβάλουν οι ίδιοι από την τσέπη τους τα χρήματα όπως και ο δήμαρχος κινδυνεύει με έκπτωση και καταλογισμό. Αυτά λένε οι νόμοι, οι οποίοι ψηφίζονται στην Βουλή, δεν τους ψηφίζουμε εμείς, τους ψηφίζουν οι βουλευτές και επίσης με την ψήφο τους άγουν τους νόμους, τους παίρνουν πίσω. Αν θέλουν οι βουλευτές ας θέσουν θέμα στην Βουλή να τους πάρουν πίσω. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους εφαρμόσουμε».
Σε παρτίδες τα ονόματα γιατί δεν… προλαβαίνουν οι Τράπεζες!
Για την αποστολή των κατασχετηρίων σε «παρτίδες» είπε:  «Δείξαμε κατανόηση, οι υπηρεσίες μας σε λίγο κλείνουν τον χρόνο και δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ενώ οι τράπεζες μας είπαν να μην στέλνουμε όλα τα ονόματα μαζί γιατί δεν προλαβαίνουν, έτσι στέλνουμε κατά παρτίδες τα ονόματα».
«Ολοι οι Δήμοι κάνουν το ίδιο»
«Σχεδόν όλοι οι δήμοι ολοκληρώνουν τις διαδικασίες εισπράξεις και στο νομό Σερρών κάποιοι δήμοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό».
«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι και σε αυτούς που πληρώνουν»
Ο Δήμαρχος Σερρών έθεσε κι ένα ηθικό δίλημμα: «Πέρα από το νομικό σκέλος του θέματος υπάρχει και ένα ηθικό, δηλαδή είναι κάποιοι πολίτες οι οποίοι είναι νομοταγείς και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ,είναι συνεπείς και νομοταγείς και λενε αυτοί γιατι να πληρώνουμε εμείς και οι άλλοι να μην πληρώνουν . Ε δεν θα πληρώνουμε και ΄μεις . Δεν πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι όλων;» διερωτήθηκε .
«Αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα σταματίσει η διαδικασία»
 «Πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επικοινώνησα και με το υπουργείο και την ΚΕΔΕ ,και με τον πρόεδρό της κ.Ασκούνη ο οποίος μου είπε ότι κατέθεσαν την πρότασή τους ως ΚΕΔΕ στο υπουργείο και περιμένουμε από το υπουργείο να κάνει την νομοθετική ρύθμιση .Άσχετα όμως από το αν συνεχίζονται οι διαδικασίες εισπράξεις των χρεών αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αμέσως σταματάει η διαδικασία και μπαίνουν στην ρύθμιση αυτοί οι πολίτες»
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»
Απαντώντας στην αντιπολίτευση είπε ό,τι: «Κάποιοι λένε ούτε κατασχέσεις να γίνονται ούτε παραγραφή,ας μας πουν τις μαγικές λύσεις ,ούτε το ένα ούτε το άλλο, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ καλός ο λαϊκισμός αλλά ας έχουν ένα όριο».
Αντικρούοντας αυτούς που αναφέρουν ότι πρέπει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να εισπράττονται οι οφειλές, ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι: «Όσο αφορά για αυτό που λέγετε για την είσπραξη των χρεών ότι χρειάζεται και απόφαση δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να σας πω ότι απόφαση δημοτικού συμβουλίου χρειάζεται όταν ο δήμος εισπράττει οφειλές μαζί με την ΔΕΥΑΣ. Όσες οφειλές ήταν να εισπράξει ο δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΣ πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο, αυτές πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο, αυτές οι οφειλές δεν χρειάζεται να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο .Το έχουμε διευκρινίσει πάρα πολλές φορές ,μερικοί συνεχίζουν να το λένε, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτοί είναι οι νόμοι ακολουθούμε τους νόμους, κάνουμε ότι ορίζει η νομοθεσία».
Advertisements