Τα χρόνια που οι… κότες και οι … αγελάδες έβοσκαν στους Αγίου Αναργύρους

Τα χρόνια που οι… κότες και οι … αγελάδες έβοσκαν στους Αγίου Αναργύρους

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, στην ίδια περιοχή (Κατακουνόζι) με την παλιά του είσοδο και η σιδερένια γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ομώνυμου χειμάρρου και η οποία αντικατέστησε την μέχρι τότε ξύλινη που δημιουργούσε ιδιαίτερα πολλά προβλήματα κατά τους μήνες του χειμώνα και ιδίως από νεροποντή.

Σε ανταπόκριση από την πόλη των Σερρών που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αστήρ” της Θεσσαλονίκης στις 4 Ιουλίου 1910 με τίτλο “Η πόλις των Σερρών και ο Δήμαρχος αυτής Ακήλ Μπέης” διαβάζουμε:

“[…] Σιδηρά γέφυρα μεγαλοπρεπής συνδέει τα δύο εξοχικά μέρη χωρισμένα απ΄ αλλήλων δι΄ ορμητικού χειμάρρου· ταύτα πάντα καθ΄ εκάστην προκαλούσι τον θαυμασμόν την δε νύκτα ο άφθονος φωτισμός και εις τα στενώτατα δρομία διά λαμπτήρων “luxe” καταμαγεύει και κατευχαριστεί την καρδίαν παντός επισκεπτου”.

Η (έγχρωμη) φωτογραφία είναι των αδελφών Τσακίρη και έχει τραβηχτεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 από την αυλή του νεότευκτου τότε “Ξενία”. Εκτός των άλλων διακρίνεται ένα… κοπάδι από αγελάδες που βόσκουν αμέριμνες στο γρασίδι και σε πρώτο πλάνο δύο… κότες!

(Βασίλης Τζανακάρης)