Τα Δυτικά Βαλκάνια θυμίζουν ηφαίστειο

Τα Δυτικά Βαλκάνια θυμίζουν ηφαίστειο

Ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών και στην άλλη πλευρά αυτός που καλλιέργησε ο φανατικός Γκρούεφσκι στη FYROM, έχουν διαμορφώσει μια εικόνα στα Δυτικά Βαλκάνια που θυμίζει εδώ και

Του Στέλιου Ρακιτζή

καιρό ηφαίστειο, που πλέον είναι έτοιμο να εκραγεί.

Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, το Αλβανικό στοιχείο είναι εκ των εξελίξεων στο επίκεντρο της υπόθεσης, ενώ ο Αλβανικός επεκτατισμός δρα ανενόχλητος ή ακόμη και με τη βοήθεια ξένων θεσμικών κέντρων, μεγάλων δυνάμεων.

Επι της ουσίας έχει καλλιεργηθεί ή έχει γίνει ανεκτός από Αμερικανούς και λοιπούς δυτικούς συμμάχους με πρώτη τη Γερμανία, που μακέλεψαν με τους βομβαρδισμούς τους αντιπάλους τους Σέρβους.

Έχουμε ήδη την πολιτική αστάθεια και ανησυχία στα Σκόπια, που πρωταγωνιστούν αλβανόφωνοι και τώρα ανέκυψε και νέο ζήτημα στο Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου οι Αλβανοί αξιώνουν πολλά, με την εκεί αλβανική κοινότητα. Γεγονός που έχει εκνευρίσει πάρα πολύ την Σερβική ηγεσία.

Η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο εκρηκτική, μετά την απόφαση(!!) του Αλβανού προέδρου Μπουγιάρ Νισάνι να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή, για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση των Αλβανών στην περιοχή, ένα «δικαίωμα» που εκπορεύεται από το Σύνταγμα της Αλβανίας! Αυτή ήταν η αιτιολογία!

Το θέμα με αυτή την εκφρασμένη προσβλητική για οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος πρόθεση επίσκεψης ελέγχου στο έδαφός του από αναπροσδιοριζόμενο τιμητή καταστάσεων δικαιωμάτων μειονοτήτων, δεν είναι απλά προκλητικό.

Παραείναι προκλητικό και άκρως εμπριστικό.

Ας προβληματισθεί ο κάθε πολίτης τι σημαίνει αυτό που προέρχεται από μια Αλβανία με όραμα τον επεκτατισμό δια προσαρτήσεων εδαφών μέσω μειονοτήτων και υπο την υψηλή κυριότητα του μεγαλοϊδεατισμού της, να την έχει η Τουρκία του Ερντογάν.

Πολύ σωστά και επίκαιρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ Κοτζιάς κάλεσε την ηγεσία των Τιράνων να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά των Σκοπίων. Μετά την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε όλους  «όσους βρίσκονται γύρω από τις χώρες που έχουν κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια, να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια

Ο Πούτιν δίνει πλέον μεγάλες ποσότητες όπλων στην Σερβία, έχοντας στην ορθόδοξη αυτή χώρα έντονο το φιλορωσικό αίσθημα και μάλιστα κόντρα στην ΕΕ. Στα Βαλκάνια υπάρχουν νέοι κίνδυνοι εξαιτίας του αλβανικού εθνικισμού και της κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια.

Η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι επιθυμεί ή οργανώνει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης στα Βαλκάνια, με στόχο να χαθεί η όποια ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη γιατί δεν πρέπει  να ξεχνάμε και τα χρήματα της Τουρκίας προς τους Αλβανούς.