Τα εύσημα από το ΠΟΤΑΜΙ για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων των Σερρών (φωτος)

Τα εύσημα από το ΠΟΤΑΜΙ για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων των Σερρών (φωτος)

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στον χώρο της πρώην Γεωργικής Σχολής Σερρών επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, τον Περιφερειακό Συντονιστή Κεντρικής Μακεδονίας Παύλο Σιλβιστόπουλο, τα μέλη του Τομέα Δημήτρη Κτενίδη και Κατερίνα Τσαούση, τη Γραμματέα της Τοπικής Ομάδας Σερρών Κατερίνα Εμμανουηλίδου καθώς και τα τοπικά στελέχη Αργύρη Παπουτσόγλου, Κώστα Αβδελά και Χάρη Σαββαϊδη.

Ο καταυλισμός

Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί 420 άτομα, όλα μέλη οικογενειών, κούρδοι από το Βόρειο Ιράκ της φυλής Yezidi.

Διαμένουν σε οικίσκους χωρητικότητας 7 ατόμων, που αποτελούνται από 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα και μπάνιο, με επίπλωση καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και κλιματισμού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τη σίτιση έχει αναλάβει εταιρία catering με πρόβλεψη γευμάτων για ευπαθείς ομάδες ενώ η διανομή του φαγητού γίνεται υπό την επίβλεψη του Στρατού, ο οποίος άλλωστε φροντίζει και για τη γενικότερη λειτουργία του camp (πυρόσβεση, δεξαμενές νερού, διαμόρφωση χώρων κ.λπ.).

Οι «Γιατροί του Κόσμου» με 10μελές κλιμάκιο διαφόρων ειδικοτήτων αναλαμβάνουν την υποδοχή ιατρικών περιστατικών ενώ η οργάνωση «Save the Children» απασχολεί δημιουργικά τα 120 περίπου παιδιά, συμπληρωματικά προς τη φοίτησή τους στα ειδικά τμήματα των σχολείων της περιοχής.

Νέα έργα

Προγραμματίζεται σύντομα ασφαλτόστρωση, κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, λειτουργία νηπιαγωγείου ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν 2 μεγάλες παιδικές χαρές. Επίσης, προχωράει η δενδροφύτευση του χώρου ενώ μπροστά από κάθε οικίσκο θα δωθεί η δυνατότητα καλλιέργειας λαχανικών για κάθε οικογένεια.

Την αντιπροσωπεία του Ποταμιού συνόδευσαν και ξενάγησαν η camp manager Χρύσα Τάπα, στέλεχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Λοχίας Διαβιβάσεων Φώτιος Τακτάκης.

Οι δηλώσεις και τα εύσημα

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο επικεφαλής του κλιμακίου, Γιώργος Τσαούσης, σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Το Ποτάμι δε διακατέχεται από μικροψυχία και ούτε κινείται βάσει μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Έτσι, θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους υπεύθυνους της δομής εδώ, στο ΚΕΓΕ Σερρών, για τις εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης 420 ανθρώπων, σε μία δομή – πρότυπο για όλες τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, όπου, δυστυχώς, δεν έχουμε την ίδια εικόνα».

(Δ.Τ.)