Τα …«γαϊδούρια» και ο ΓΟΜΑΡΟΣ

[του αιρετού  Νίκου Γάδου]

128224-olme.Οι πρωταθλητές της  διαπλοκής και της αρπαχτής, ήτοι τα άθλια παπαγαλάκια της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας και οι άλλοτε προϊστάμενοί τους και άλλοτε υφιστάμενοί τους πολιτικοί ασχολήθηκαν επιτέλους και με τα προβλήματα της παιδείας. Αλλά γιατί ασχολήθηκαν; Μα ανέλαβαν εργολαβικά να αλλοιώσουν το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών που εξαγγέλθηκαν, παρουσιάζοντάς τους ως τεμπέληδες που αρνούνται να εργαστούν δύο ώρες επιπλέον εβδομαδιαίως. Μόνο τεμπέληδες; Μέχρι και «γαϊδούρια» τους αποκάλεσε ο πασίγνωστος για τη ροπή του στην απρέπεια και εν προκειμένω ΓΟΜΑΡΟΣ, ο κ. Άδωνης. Και ούτε καν που αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας, αλλά η βίαιη μετακίνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών από τον τόπο εργασίας τους σε απόμακρα σχολεία της χώρας χωρίς αίτησή τους, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζεται και για το οποίο, αν εφαρμοστεί ως έχει, ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που του ταιριάζει είναι η λέξη «έκτρωμα». Και το χειρότερο έγκειται ασφαλώς στις δέκα χιλιάδες θέσεις ανέργων που δημιουργούνται στην οικογένεια των εκπαιδευτικών. Για τους οποίους ανέργους μας καλούν να αδιαφορήσουμε, μας καλούν να κλείσουμε τα μάτια στο δράμα δέκα χιλιάδων συναδέλφων μας. Αφού εμείς εξασφαλίσουμε το τομάρι μας, όσοι το εξασφαλίσουμε βεβαίως, τι μας νοιάζει για τους άλλους; Αλήθεια; Τέτοιους εκπαιδευτικούς θέλετε, μωρέ;

Αλλά εκτός από την αναλγησία  υπάρχει και η προχειρότητα. Με βάση το διάταγμα που προωθείται θα μετακινηθούν από τον τόπο εργασίας τους εκπαιδευτικοί με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας, επειδή συγχωνεύτηκαν σχολικές μονάδες ή μειώθηκαν τμήματα σχολικών μονάδων και χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι ή επειδή δεν είχαν την τύχη να τοποθετηθούν οργανικά και είναι στη διάθεση των Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αντιθέτως άλλοι συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας με ελάχιστη υπηρεσία, επειδή στη συγκυρία αυτή έχουν οργανική τοποθέτηση, δε θα μετακινηθούν. Τέτοιο νόμο ψήφισαν οι κύριοι βουλευτές και αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι κατάλαβαν τι ψήφισαν αναφορικά με την υποχρεωτική μετακίνηση των εκπαιδευτικών. Μάλιστα οι πρώην σύντροφοί μου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνεται πως ψήφισαν το νόμο και μετά τον διάβασαν, όπως άλλωστε το συνηθίζουν, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η ετεροχρονισμένη διαφοροποίησή τους, όπως αυτή της κ. Χριστοφιλοπούλου. Ας μη νομίζουν όμως ότι θα τους είμαστε και ευγνώμονες. Άλλωστε κάποιοι ψήφισαν και ολόκληρο μνημόνιο χωρίς να το διαβάσουν, αλλά εμείς καθόλου ευγνώμονες δεν αισθανόμαστε. Απ’ ότι φαίνεται δηλαδή η προσπάθειά τους να μην είναι ως κίνημα στην επόμενη Βουλή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν η πολιτική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σε αναδιάταξη του εκπαιδευτικού δυναμικού – γιατί έγιναν και χιλιάδες ρουσφέτια από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – ας επαναπροσδιορίσει τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε κάθε Π.Υ.Σ.Δ.Ε. χωριστά, αλλάζοντας όμως και τον τρόπο μοριοδότησης, πριμοδοτώντας γενναία την αρχαιότητα, αφαιρώντας τα 10 και 12 μόρια που σκανδαλωδώς έπαιρναν όσοι  υπηρέτησαν σε φορείς (γραφεία, μητροπόλεις, βουλευτικά γραφεία κ.λ.π.) και προχωρώντας σε όποια άλλη αλλαγή προς το δικαιότερο. Να προκηρυχθούν οι θέσεις και να τις καλύψουν οι έχοντες τα περισσότερα μόρια και όποιοι περισσεύουν να μπουν στη διαδικασία που διακαώς επιθυμεί το Υπουργείο.

Είναι σαφές ότι η  χρονική περίοδος, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν είναι η καταλληλότερη για απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτό όμως ας το αναλογιστούν αυτοί που επέλεξαν τη στιγμή της σύγκρουσης την τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα και λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μα ήταν χρόνος να ανακοινωθούν μέτρα που μετακινούν τους εκπαιδευτικούς χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά τους, που αναστατώνουν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα; Τόσο αφελείς είναι ή μήπως και επιζητούσαν τη σύγκρουση για να περάσει με λιγότερο κόστος το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που εξαγγέλθηκε κιόλας;

Είμαι οπαδός της ρήσης του Γέρου της Δημοκρατίας «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες». Μα, θα πει κανείς, με θύματα τα παιδιά; Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς θύματα. Και σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι τα παπαγαλάκια που προανέφερα ενδιαφέρονται περισσότερο για τα παιδιά από αυτούς που επί χρόνια συνεργάζονται με αυτά, ζουν καθημερινά με τις αγωνίες τους και τα προβλήματά τους.

Νίκος Γάδος

Αιρετός Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Σερρών

Υ.Γ.: Καλώ το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. να προσδιορίσει τη στάση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσον αφορά τις διώξεις των συναδέλφων, ήτοι τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Διότι περί διώξεων πρόκειται.