… Τα κοράκια κρώζουν… Τα σκυλιά γαβγίζουν… Το καραβάνι προχωράει

… Τα κοράκια κρώζουν… Τα σκυλιά γαβγίζουν… Το καραβάνι προχωράει

… Τα κοράκια κρώζουν,
… Τα σκυλιά γαβγίζουν.
… Το καραβάνι προχωράει,
…κάτω από τον καυτό ήλιο, στην ανηφόρα, στην σκόνη,
… προχωράει αργά, δύσκολα, αλλά προχωράει!

 

Θόδωρος Καστρινός
Θόδωρος Καστρινός

Του Θόδωρου Καστρινού
Σέρρες Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Η παραπάνω εικόνα ταιριάζει, κατά την γνώμη μου, στην περιγραφή της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

Τελευταία πολλοί περισπούδαστοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές, βάλθηκαν να εξηγήσουν και να πείσουν εμάς τους αδαείς πολίτες-ψηφοφόρους, τι ψηφίσαμε στις 25 του Γενάρη και τι εντολή δώσαμε στην Κυβέρνηση μας. Και να οι αναλύσεις, να οι ερμηνείες! Αυτό ψηφίσατε, αυτή την εντολή δώσατε και να ευρώ και να δραχμή και να … Υπογράψτε Τώρα, Όχι Χρεοκοπία…Το καράβι στα βράχια …!

Άδικος κόπος κυρίες και κύριοι  «Ντερμπεντέρηδες» της κατά παραγγελία δημοσιογραφίας. Δεν πείθετε πια!

Ο Έλληνας ψηφοφόρος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τι ψήφισε και τι εντολή έδωσε στη νέα Κυβέρνηση. Ψήφισε αυτά που τόσο ξεκάθαρα ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβρη από τον Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, αποτυπώθηκαν στο φυλλάδιο των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράστηκε και συζητήθηκε μέχρι και το τελευταίο χωριό και καφενείο της Επικράτειας και τέλος εξαγγέλθηκαν στην Βουλή από τον ίδιο ως Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

“Πριν παρουσιάσω αναλυτικά τις προγραμματικές δηλώσεις και ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην Κυβέρνησή μας, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω για μία ακόμη φορά από το επίσημο αυτό βήμα, τους Έλληνες Βουλευτές και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ότι η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές.

Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς”.

(Απόσπασμα από την Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή 8/2/2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης).

Από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι τον Γενάρη του 2015 (πέντε ολόκληρους μήνες κάθε μέρα, όλες τις ώρες των πολιτικών τηλεοπτικών εκπομπών), τίποτα άλλο δεν συζητούσαν παρά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι κόστος έχει, αν είναι ρεαλιστικό, κι αν υπάρχουν λεφτά και που θα τα βρούμε τα λεφτά, κι αν οι Ευρωπαίοι το αποδεχτούν, κι αν …

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, για να καταργήσει τα μνημόνια, να σταματήσει τη λιτότητα, να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, να επαναδιαπραγματευτεί τις επαχθείς δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, ανεξαρτήτου αποτελέσματος διαπραγμάτευσης. Για την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για την επαναφορά αφορολόγητου στα 12000 Ευρώ, του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ, της 13ης σύνταξης για τις κάτω των 700 Ευρώ συντάξεων κ.α.. Αυτά εγκρίναμε και ψηφίσαμε στα συνεδριακά και προγραμματικά μας κείμενα. Αυτά προβάλλαμε και κοινωνήσαμε στην ελληνική κοινωνία. Αυτά γνώριζε και ο τελευταίος Έλληνας ψηφοφόρος και γι’ αυτά ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Η εγκατάλειψη του προεκλογικού προγράμματος από την Κυβέρνηση –για οποιονδήποτε λόγο και αιτία- θα αποτελέσει την απαρχή για την αντίστροφη μέτρηση της εγκατάλειψης της κοινωνικής στήριξης προς την Κυβέρνηση, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη ύπαρξης μιας αριστερής Κυβέρνησης.

Η εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση, του προεκλογικού προγράμματος, αποτελεί casus belli με την κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο αγαπημένο επικοινωνιακό τέχνασμα και άποψη που διακινείται μαζικά από αυτούς που έμαθαν να υποστηρίζουν και να καταπίνουν μνημόνια και τώρα προσπαθούν αυθαίρετα να ερμηνεύσουν τη βούληση της ψήφου του λαού, είναι η «έντιμη συμφωνία» ή ο «έντιμος συμβιβασμός». Ένα προϊόν θολών λόγων και τακτικών σκοπιμοτήτων. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει τι σημαίνουν και τι σηματοδοτούν τα παραπάνω.

Γι’ αυτό οι ερμηνείες και απόψεις είναι διφορούμενες, όταν πιέζονται να γίνουν συγκεκριμένοι. Ο «έντιμος συμβιβασμός» είναι όπως λέμε  … να έχει δέσει πισθάγκωνα ο βιαστής το θύμα βιασμού και σε μια κίνηση … ακραίου «ανθρωπισμού» να το διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. «Άτιμος συμβιβασμός» θα ήταν να επιβάλει στο θύμα να πληρώσει το προφυλακτικό του βιασμού του.

Αυτό πέτυχαν οι –ένας θεός να τους κάνει- «εταίροι» μας με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015 που επέβαλλαν στην ελληνική Κυβέρνηση (η οποία συμφωνία, έχει πλέον καταγραφεί ακόμη και από αυτούς που την διαπραγματεύτηκαν και την υπόγραψαν, ως ιστορική ήττα και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα της Κυβέρνησης).

Και τούτο γιατί αποδέχτηκε η Κυβέρνηση πολύ συνοπτικά:

  • 1ον την παράταση του μνημονιακού καθεστώτος,
  • 2ον την αναγνώριση της δανειακής σύμβασης και του συνόλου του χρέους,
  • 3ον την παράταση του καθεστώτος «εποπτείας», δηλαδή της τροϊκανής κηδεμονίας με άλλο όνομα και
  • 4ον την προληπτική ακύρωση της δυνατότητας υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμη. Ότι υπάρχει χρόνος και τρόπος να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύντομα θα γνωρίζουμε ποιοι έχουν δίκιο.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι θα εγκαταλείψουμε την πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς στην τύχη της; Ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει όλοι να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, για να μην περάσουν οι πραξικοπηματικοί εκβιασμοί των «εταίρων». Η δική μας και της κοινωνίας ολόκληρης, μαχητική στάση, σημαίνει ότι στηρίζουμε την Κυβέρνηση αφαιρώντας της, την επιλογή της συνθηκολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και απολύτως κρίσιμες για την Κοινωνία, την Πατρίδα και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Κυβέρνησης στηρίζεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να ξεκινήσουμε μια ανοιχτή δημοκρατική και ειλικρινή συζήτηση μέσα στην κοινωνία, χωρίς προκαταλήψεις και φοβίες, χωρίς αποκλεισμούς και τρομοκρατικές κραυγές. Όλα θα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και θα συζητούνται.

Πρέπει άμεσα να δώσουμε απαντήσεις  σε όλα τα ερωτήματα ώστε να διατηρήσουμε τη μεγάλη στήριξη και δυναμική που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα. Αλλιώς φοβάμαι πως σύντομα, ο κάθε ΣΥΡΙΖΑίος θα αναγκαστεί σε κάθε δημόσια εμφάνιση του να διαβάζει την δήλωση που έκανε την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη 2015, ο Μανόλης Γλέζος, δηλαδή: « η μετονομασία της Τρόϊκας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση … Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ’ αυτήν την ψευδαίσθηση».

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό αποτελεί σύνοψη της παρέμβασής μου στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών. Αφορμή για την δημοσιοποίησή του στάθηκε η έκφραση από φίλους της ειλικρινούς αγωνίας για το πώς βλέπω και εκτιμάω την κατάσταση.