Τα… μυστικά της ελάφρυνσης του χρέους

Τα… μυστικά της ελάφρυνσης του χρέους
  1. Το σημαντικότερο στοιχείο στο κοκτέιλ για το χρέος είναι η 10ετής επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στα δάνεια του EFSF (130 δισ., δεύτερο μνημόνιο).
  • Κανονικά, θα αρχίζαμε να πληρώνουμε τους τόκους από το 2023, τώρα αυτό πηγαίνει το 2033.
  • Γιατί είναι σημαντικό; Γιατί η αγορά ομολόγων θα ξέρει ότι από τώρα ως και 15 χρόνια αργότερα οι δαπάνες τόκων θα παραμείνουν χαμηλές,
  • άρα θα μπορούμε να πληρώνουμε τόκους για νέα δάνεια από ιδιώτες επενδυτές. Άρα, μπορούν μας δανείζουν με μικρό κίνδυνο.

2. Μια γερμανική πονηριά είναι τα λεφτά που μας επιτρέπουν να πληρώσουμε για να εξαγοράσουμε δάνεια του ΔΝΤ: μόνο 3,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα χρωστάμε στο Ταμείο 10,4 δισ. ευρώ, το ποσό θα πέσει στα 7,1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουμε να χρωστάμε στο Ταμείο περισσότερα από το όριο που θέτει, πέραν του οποίου προβλέπεται ενισχυμένη επιτήρηση (Post Program Monitoring).

Με απλά λόγια: με αυτή τη μικρή “τσιγκουνιά” στην αποπληρωμή του ΔΝΤ, οι Γερμανοί κρατούν το Ταμείο στην Ελλάδα όχι ως απλό σύμβουλο, αλλά ως αυστηρό επιτηρητή.

Να κάνουμε τη σούμα:

Η συμφωνία είναι καλή για τις αγορές, πιθανότατα και το Ταμείο θα δηλώσει ότι θεωρεί το χρέος βιώσιμο, άρα… το πάρτι (στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων) μπορεί να αρχίσει.

  • Οι ταπεινοί και οικονομικά εξουθενωμένοι δεν θα καταλάβουν γρήγορα κάτι καλό στις τρύπιες τσέπες τους,
  • αλλά σιγά σιγά από το πάρτι των επενδυτών θα πέφτουν και μερικά κοψιδάκια στο τραπέζι των φτωχών
  • (φθηνότερο κόστος χρήματος, περισσότερες επενδύσεις, θέσεις εργασίας κ.ο.κ.).
  • Με τις υγείες μας το κουρεματάκι.

Αποτελέσματα Eurogroup, συνοπτικά:

Όσοι έχετε λεφτά, από σήμερα αγοράζετε μετοχές και ομόλογα. Εμείς που δεν έχουμε θα ερχόμαστε να μας κερνάτε από τα κερδισμένα.

Νόντας Χαλδούπης

πηγη: www.mikrometoxos.gr