X

Τα νέα οικονομικά μέτρα των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας οδηγούν σε πανικό τους Τούρκους πολίτες

Δίχως τέλος συνεχίζεται και την Δευτέρα 13/8 η κατρακύλα της τουρκικής λίρας που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μέσω της οποίας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζεται στις τουρκικές τράπεζες, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί στενά τις αγορές και την τιμή της λίρας προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πτώση της Τουρκικής Λίρας

Αυτή την ώρα η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 4,25% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με την ισοτιμία δολαρίου/ λίρας να διαμορφώνεται στις 6,6740 λίρες, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το απίστευτο αρνητικό ρεκόρ των 7,24 λιρών.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος η τουρκική λίρα έχει απολέσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της, από τις αρχές του έτους.

Κατάρευση την Παρασκευή μετά τα μέτρα Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Η κατρακύλα της λίρας ξεκίνησε από τις δηλώσεις Erdogan ότι θα απαντήσει στον “οικονομικό πόλεμο” των ΗΠΑ.

Στην πόρτα του ΔΝΤ βρίσκεται και πάλι η Τουρκία με τους αναλυτές να μιλούν για capital controls και ολική επαναφορά του ΔΝΤ στη χώρα.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Άγκυρα βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο του ΔΝΤ και της εισαγωγής κεφαλαιακών ελέγχων.

Αντίποινα τα μέτρα για τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανού Πάστορα

Όπως αναφέρει στους Financial Times η Τατιάνα Όρλοβα, ιδρύτρια και επικεφαλής οικονομολόγος της Emerginomics, όταν την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπουργών λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα, το γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει βρεθεί συχνά σε αντιπαράθεση τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ για θέματα της εσωτερικής ή της εξωτερικής της πολιτικής.

Κι όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ ερευνούν τις δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας Halkbank για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ενώ έχουν επίσης προετοιμάσει κατάλογο τουρκικών εταιρειών και ιδιωτών εναντίον των οποίων ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα