Τα πολιτικά παιχνίδια εν όψει εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

Τα πολιτικά παιχνίδια εν όψει εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

Του Γιώργου Αλεξάκη

Στην Ουάσιγκτον στρέφεται το βλέμμα όλων καθώς στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η Ελληνική πλευρά θα δει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των πολιτικών προϊσταμένων των θεσμών μετά την κίνησή της να καταθέσει μονομερώς δύο νομοσχέδια. 

Με γαλατική ευγένεια Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και σε ιδιωτικές συνομιλίες σημειώνουν ότι προηγείται η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και αφού δώσουν τη συγκατάθεσή τους ακολουθεί η έγκριση σχετικών νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί και επιμένει ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να καταλήξουν σύντομα. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση όμως για να μειώσει το ρόλο του ΔΝΤ και να καταδείξει ότι έχει τη βούληση να κλείσει τη συμφωνία. Μάλιστα με τα νομοσχέδια θέλει να κάνει σαφές ότι η συμφωνία μπορεί  να κλείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να στερήσει από το ΔΝΤ την ευκαιρία να κλειδώσει τη διαπραγμάτευση στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στην Ευρώπη επέλεξε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να έχει και τον ανάλογο συμβολισμό ενός επίσημου ευρωπαϊκού οργάνου.

Σύμφωνα με α πληροφορίες η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την έκθεση της Eurostat, που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την έκθεση υπάρχει εκτίμηση πως τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι ανάλογα με εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα υπάρχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που εκτιμάει το ΔΝΤ, άρα και η βάση εκκίνησης για τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα υποβιβάζεται προς όφελος της κυβέρνησης