Τα προβλήματα των Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης στη συνάντηση με την ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα στο ΕΒΕ Σερρών

Τα προβλήματα των Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης στη συνάντηση με την ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα στο ΕΒΕ Σερρών

ΕΒΕΣ-Επιμελητηρια-ΥΜΑΘ-Κόλλια-Τσαρουχά-00552
Με πρωτοβουλία και οργάνωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστου Μέγκλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση πρόεδρων και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης με την υφυπουργό Εσωτερικών και Ανασυγκρότησης, Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, το μεσημέρι της Τετάρτης 29/4 στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Σερρών.

Αντικείμενο της συνάντησης τα προβλήματα των Επιμελητηρίων καθώς και των μελών τους.

Τέθηκαν στην υφυπουργό θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις ζητώντας από την κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να τις προωθήσει προς την κυβέρνηση με σκοπό να υιοθετηθούν, ώστε να μην οδηγηθούν σε λουκέτο και άλλες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, σχετικά με τη συνάντηση ανέφερε ότι: «Είναι καλεσμένοι οι 18 πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης. Θα γίνει η γνωριμία με τους προέδρους που δεν γνωρίζουν την υφυπουργό ,θα ενημερώσουμε όλοι μαζί την υφυπουργό για τα προβλήματα που έχουν τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις και θα της θέσουμε τις προτάσεις που έχουμε και θα παρακαλέσουμε να τις μεταφέρει στην κυβέρνηση και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την επίλυση των προβλημάτων για να τρέξει η ανάπτυξη που επιθυμούμε όλοι»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν σταματήσει τα πάντα. Ευχόμαστε όλους αυτούς που μας εκπροσωπούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια δίκαια λύση με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να επέλθει η ηρεμία και ισορροπία στην αγορά, να πάνε οι καταθέσεις πίσω στις τράπεζες και να αρχίσει η ανάπτυξη ,την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε»

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Σερρών, αυτές είναι «η αυξημένη φορολογία, η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η πάταξη του παραεμπορίου αλλά και η αναγκαιότητα σύνδεσης του Νομού Σερρών με το Φυσικό Αέριο»

Μέγκλας-Κόλλια-22-4-2015d 005Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, σε δηλώσεις της τόνισε: «Το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης έχει αρμοδιότητες αλλά ακόμη και θέματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας θα τα προωθήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς. Θεωρώ πολύ σημαντική την συνάντηση. Το υπουργείο θεωρεί ότι πρέπει να έχει άμεση ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της μεγάλης περιοχής που προΐσταται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Με το Επιμελητήριο Σερρών και ως βουλευτής είχα καλή συνεργασία κάτι το οποίο επιδιώκω και με όλα τα Επιμελητήρια της αρμοδιότητας μου, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περαιτέρω»

Για το θέμα του παραεμπορίου σημείωσε «Το θέμα του παραεμπορίου είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα έχει βαθιές ρίζες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι θέμα μέτρων που παίρνει μια κυβέρνηση όσο και αλλαγή νοοτροπίας και θέμα διωκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών, που λόγω των μνημονίων, μια κυβέρνηση και να έχει την βούληση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αφού δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να το παρακολουθήσει. Ένα είναι αυτό και το άλλο είναι ότι υπάρχει σε όλους μας μέσα, δυστυχώς, η νοοτροπία προκειμένου να αποφύγουμε ή να κόψουμε απόδειξη, θα βρούμε κάτι φθηνό να πέσουμε στα δίχτυα του παραεμπορίου».

«Επίσης σημαντικό θέμα η φορολογία στις παραμεθόριες περιοχές, εμείς το έχουμε θέσει ως Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι πρέπει να μειωθεί, είναι θέμα που σίγουρα θα τελέσει υπό διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέχει να υπάρχει μια συνεργασία στην διαπραγμάτευση ώστε να ακολουθήσουν και άλλα θέματα που είναι σοβαρά και έχουν μείνει πίσω λόγω της παρατεταμένης διαδικασίας» δήλωσε η κυρία Κόλλια –Τσαρουχά.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο θέμα του παραεμπορίου «Δυστυχώς όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, το μόνο που κάνανε οι κυβερνήσεις ήταν να κλείσουν τα αυτιά τους και δεν μπορέσανε να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η χώρα από το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο χάνει περίπου εννέα δισεκατομμύρια μόνο από ΦΠΑ, σύμφωνα από τελευταίες έρευνες αγγίζει τα 25 με 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα είχε αυτά δεν θα είχε ανάγκη η χώρα μας να ζητάει δανεικά. Είναι απορία μας γιατί δεν το κάνουν»

«Είμαστε μια χώρα τριτοκοσμική στα προβλήματα που έρχονται στην χώρα μας, αφού δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα» δήλωσε αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού στα τελωνεία και τα απαραίτητα όργανα ελέγχου.